https://juragankomik.com
Pazartesi , 2 Aralık 2024

F-Ticaret İn E-Ticaret Out!

Türk internet kullanıcısının %80’inden fazlası Facebook’ta ve e-ticaret firmaları, ürünlerini müşterileri ile buluşturmak için kendi web sitelerine çekmekteki ısrarlarından her geçen gün vaz geçiyorlar. Yurtdışındaki örnekler çoğalırken, her geçen gün yurtiçi örnekleri de görmeye başlıyoruz. F-ticaret yapan firmaları incelemeden önce bazı önemli istatistiklere göz atalım.

2010 E-ticaret ciroları açıklandığında ilk 10’da 2. Sırada Markafoni, 6. Sırada Trendyol olduğunu gördük. Hiç kuşkuzuz bu iki marka da sosyal medya yönetimi konusunda başarılı ve f-ticarette Türkiye’deki ilklerden olan firmalar.

Türkiye E-Ticaret Siteleri ve Ciroları

1. Hepsiburada.com 154 milyon $
2. Markafoni.com 95 milyon $
3. Teknosa.com 85 milyon $
4. Istanbulbilisim.com.tr 48 milyon $
5. Hizlial.com 35 milyon $
6. Trendyol.com 34 milyon $
7. Gold.com.tr 34 milyon $
8. Vatanbilgisayar.com 32 milyon $
9. Ciceksepeti.com 19 milyon $
10. Ereyon.com.tr 15 milyon $

Kaynak: internetretailer.com

2011 e-ticaret cirolarına baktığımızda ilk üç aylık dilimde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %45′lık bir artış söz konusu. E-ticaret hacminin artışına ek olarak sosyal medyanın gelişimi ve yaygınlaşması ile kaçınılmaz bir değişim noktasına geliyoruz. Değişimin adı:  F-ticaret.

Neden F-Ticaret?

Alışveriş kararlarında reklamların etkisi her geçen gün azalırken en çok itibar edilen olgu kişinin kendi deneyimi, hemen arkasından gelen olgu ise arkadaşlarının ve başkalarının deneyimleridir. Yani WOM (word of mouth) her zaman etkili olmuştur. İnternet ve sosyal medyanın gelişimi ile (word of mouse) olarak değişen WOM’un en etkili kullanılabileceği yer ileride ne olacak zaman gösterir ancak şu anda hiç şüphesiz ki Facebook.

f-ticaret-bestbuyF-ticaretin dünyada çok başarılı örnekleri var. Örneğin Bestbuy shop + share. Satın almadan önce ürünü paylaşıp arakdaşlarınızdan fikir alabildiğiniz bir uygulama. Ziyaretçiler herhangi bir ürün almadan önce en çok ihtiyaç duydukları arkadaş tavsiyelerini ve onların fikirlerini bu uygulama sayesinde alarak satın alma kararlarını netleştiriyorlar.

Amazon’un farklı bir uygulaması; Amazon Items. Amazon seller’ların kendi dükkanlarını Facebook sayfalarında yayınladıkları bir uygulama. Bu uygulama ile Amazon seller’lar kendi ürünlerini kendi Facebook sayfalarından pazarlıyor, satın alma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
Farklı bir başarılı örnek ise eBay’in grup gift uygulaması. Bir grup arkadaş hediye almak için hediyeyi seçip kendi aralarında Facebook üzerinden haberleşerek satın almayı birlikte gerçekleştiriyorlar. Uygulamanın videosu: http://youtu.be/KfTvH-AWqMI

Facebook Deals

Merakla beklediğimiz, E-ticaretin yönünü değiştirecek olan F-ticaret uygulaması “Facebook Deals” şu anda sadece San Francisco, San Diego, Dallas, Austin, ve Atlanta’da uygulanıyor. Satıcıların kendi fırsatlarını Facebook üzerinden sekiz farklı yolla pazarlayıp satabilecekleri bir sistem olan “Facebook Deals” lokasyon bazlı teknolojileri de kullanacak. Konuyla ilgili tanıtım filmi için tıklayın: http://youtu.be/1zEoq5d1CXs

Ne Tür Ürünler F-ticarete Uygun?

f-ticaret-facebookSocialcommercetoday’in araştırmasına göre Facebook’ta ilgi gören ürünler şu şekilde;

● İlgi kategorileri; hobi, güzellik, moda, spor ürünleri.

● Deneyimsel kategoriler; Medya ve eğlence kategorileri. Videolar, oyunlar, müzik CD’leri, DVD’ler, kitaplar, e-kitaplar, restaurant ve etkinlikler.

● Servis kategorileri; Finansal servisler, profesyonel servisler, telekom ürünleri, seyahat hizmetleri.

● Yüksek fiyat kategorileri; bilgisayar, elektronik, otomobil.

Kısacası; Orjinal ve yeni ürünler, dikkat çekici ürünler, sembolik, haz veren, çabuk ulaşılan – yani WOM yaratabilen ürün ve hizmetler – F-ticaret için uygun olduğu tespit edilmiştir.

Konu başlığına gelirsek; Facebook’un etkin kullanımı, Facebook’un firmalar tarafından kullanıldığı günden bu yana bir soru işaretiydi. Facebook’a yapılan yatırımların geri dönüşü çoğunlukla ölçülemiyordu. Görüyoruz ki bu sorun her geçen gün çözülecek. E-ticaret elbette ölmeyecek ancak F-ticarete uyum sağlamak, entegre olmak zorunda kalacak. Bu durumun sinyallerini şimdiden alıyoruz ve her konuda olduğu gibi F-ticarette de erken kalkan yol alacak.

 

Hakkında Onur Yılmaz

1982 yılında İstanbul'da doğdu. Yeditepe Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Amerika’da PCBM (Professional Certificate of Business Administration) eğitimini tamamladı. 2003 yılından bu yana çeşitli internet projelerinde aktif olarak yer aldı. Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya alanındaki çalışmalarına Hürriyet İnternet Grubu’nda devam ediyor.

One comment

  1. öylesine biri

    “Türk internet kullanıcısının %80’inden fazlası Facebook’ta. Fakat e-ticaret firmaları, ürünlerini müşterileri ile buluşturmak için kendi web sitelerine çekmekteki ısrarlarından her geçen gün vaz geçiyorlar.”

    fakat bağlacı ile başlayıp ilk cümleyi destekleyici bir cümle kurmuşsunuz. bir anlatım bozukluğu söz konusu ve devamını okumaya da içim el vermedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir