Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun yeni raporuna göre Facebook, 845 milyon aktif kullanıcısının %5-6’sının sahte ve ya kopya hesap olabileceğini düşünüyor. Bu da 42 ila 50 milyon arasında hatalı/gayri meşru hesap manasına geliyor. Facebook bu beklentinin, hesapların kurgu olup olmadığını belirlemek için isim ve davranışlarına bakılan sınırlı miktarda hesaba dayalı olarak oluşturulduğunu söylüyor. Ayrıca bu güne kadar kaç milyon hesabın Facebook’un kurallarına aykırılık teşkil ettiğinden ötürü kapatıldığı da bilinmiyor.
Şubat raporunda bahsedildiği üzere ölçümlerin Facebook’a otomatik bağlanan mobil araçlardan da etkilenme ihtimali var. 483 milyona varan Facebook’un günlük aktif kullanıcı sayısının %5’ten az bir kısmını da bu tarz, kullanıcının arzusu dışında kendiliğinden bağlanan mobil araç bağlantılarının oluşturduğu tahmin ediliyor.
Facebook’un kaç tane kullanıcıya sahip olduğu gibi verileri raporlama konusunda gayet disiplinli olduğu göze çarpıyor. Facebook, toplam kullanıcı sayısından ziyade günlük ve aylık aktif kullanıcı sayısına odaklanıyor.
Facebook için gelişmeyi sürdürmenin ve güncel kullanıcıları olumsuz etkilememesi açısından sahte hesapları elemenin önem arz ettiğini görmekteyiz
(Kaynak: insidefacebook.com)
Sahte hesapların varlığı ve sayısı, kişilerin kurgulanmış kimliklere ve gözetleme faaliyetlerini yürütebilecekleri bir ek hesaba ne kadar ihtiyaç duyduğunu göstermesi açısından önemli bir gösterge. Ancak giderek artan ölçümleme teknolojilerine rağmen ülke ülke sahte hesap sayısının tespit edilmesi zor gözüküyor. Açıkçası Türkiye’deki 31.526.840 hesabın yüzde kaçının sahte ve ya kopya hesap olduğunu bilmek güzel olurdu :)
Türkiye için tahmin %35- oranında fake hesap mevcuttur. Çakma sosyal medyacıların oluşturduğu fake hesaplar, sevgilisini denemek isteyen ergenlerin gayretleri, abazanlıklar falan derken sahte hesap sayısı artar gider.