ABD’de Kaliforniya Üniversitesi Yale ile Facebook’un ortaklaşa yaptırdığı bir araştırma, Facebook gibi sosyal medya siteleri yoluyla ruh hallerinin bulaşıcı bir şekilde geniş kitlelere yayılabileceğini ortaya koydu.
Milyonlarca Facebook kullanıcısından elde edilen verileri tahlil eden araştırmacılar, yağmurlu günlerin nasıl bir
Araştırma yağmurdan
Çalışma Plos One adlı bilimsel internet dergisinde yayımlandı.
Araştırmayı anlatan makalede, “Dünyanın bir yerindeki insanların hissettiği ya da söylediği bir şey aynı gün dünyanın bir çok başka yerine yayılabiliyor” denildi.
Uzmanlar, “internetteki sosyal ağlar dünya çapında belli zamanlarda duygu birliğini yoğunlaştırıcı bir
Yağmurlu hava örneği
Araştırmacılar insanların yüz yüze
Bazıları çalışma yapıldığı sırada Facebook çalışanı olan araştırmacılar 2009 Ocak ayı ile 2012 yılı Mart ayı arasında Facebook’a konan milyarlarca duygusal içerikli mesajı irdelediler.
Duyguların nasıl yayıldığını anlamak için yağmur örneğini alıp, yağmur yağdığında güncellemelerin nasıl geliştiğini
Önce yağmurlu ve kapalı havalar olan yerlerde negatif mesajların yüzde 1,16 arttığını ve pozitif mesajların yüzde 1,19 oranında azaldığını saptadılar.
Sonra yağmurdan
Sonuç mu? Her bir olumsuz mesaj bu kişilerin arkadaşları arasında olumsuz içerikli güncellemelerin oranını normal düzeyine göre yüzde 1,29 artırıyordu.
Şaşırtıcı olan mutlu mesajların
Araştırmanın sonuçlarını yazan ekip şöyle diyor: “Sonuçlar, duyguların sosyal medya
Buna ek olarak, internette yeni teknolojilerin, insanlara kendilerini daha geniş sosyal temaslar yoluyla ifade etme imkanları yaratarak, bu duygu-eşzamanlılıklarını daha da artırabileceğine dikkat çekiyorlar.
Bu da gelecekte, bu yeni teknolojiler kullanıma girdikçe, siyasi sistemlerden borsalara verilen tepkilere kadar her konuda ”