Dünyanın en önemli fütüristleri 1 Mart Gelecek Günü’nde Türkiye’de buluşarak ‘İnsanlığın Geleceği’ni tartıştı. Fütüristler Derneği (TFD) tarafından Yeditepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ikincisi düzenlenen Gelecek Günü’nde dünyanın en önemli fütüristlerinden Gerd Leonhard, insanların dijitalleşen dünyada para kazanmayı, mutlu olmayı, sağlıklı ve insan kalmayı nasıl başaracağını anlattı. Gerd Leonhard, yapay zekanın gelişimi ve robotların yaygınlaşması nedeniyle fiyatların düştüğünü ve pek çok mesleğin yok olmaya başladığını söyledi.
Future Navigator şirketinin Baş Fütüristi ve fütürizm konusunda yaptığı çalışmalarla Nobel Barış Ödülü almayı hedefleyen Anne Skare Nielsen, insanın kendi doğasını daha iyi anlamasıyla, kendini tekrar tekrar yeniden programlayabileceğini söyledi. Geleceğin neye benzeyeceğini anlamanın vizyoner liderlikte en önemli şey olduğunu anlatan Anne Skare Nielsen, radikal değişimler yapmak isteyenlerin geleceği kesinlikle anlaması gerektiğini ifade etti.
Danimarka’nın inovasyon gurusu Louise Fredbo Nielsen ise, otomasyon yüzünden 2030’da 2 milyar işin yok olacağına dikkat çekti. Louise Fredbo Nielsen, “O günler geldiğinde etkileyici bir özgeçmiş, yüksek IQ ya da MBA dereceleri pek işe yaramayacak görünüyor. Gelecekte farklı vizyon, empati ve risk alma kabiliyetlerini öne çıkaranlar kazanacak” diye konuştu.
BSH Ev Aletleri Türkiye’nin CTO’su Dr. Juan Ignacio Conrat da 20’inci yüzyılın başlarında piyasaya çıkan ve devrim olarak kabul edilen elektrikli ev aletlerinin gelişen teknoloji ve ihtiyaçların etkisiyle gelecekte de insan hayatını kolaylaştıracağını söyledi. Conrat, geleceğin en önemli sorunları olarak kabul edilen enerji ve su tasarrufu gibi konularda ev aletlerinin günümüzde olduğu gibi gelecekte de çözüm sunacağını ifade etti. Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel ise, insanlık ve dünyanın hızla değiştiğine dikkat çekti. Bu değişimin karmaşık, bilinmez, değişken bir geleceği beraberinde getirdiğini belirten Yüksel, yaşanabilir gelecek için gelecek üzerine düşünmek gerektiğinin altını çizdi.
Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin’in daha kaliteli ve uzun bir yaşam için teknolojinin kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olduğunu anlattığı açılış konuşmasının ardından Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç, üniversiteye ilişkin bilgi verdi. İnsanlığın geleceğine yapılacak en değerli yatırımın eğitim olduğu bilinci ile hareket ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Baç, “Yeditepe Üniversitesi’nin 12 fakültesinde ve araştırma merkezlerinde yürütülen ulusal ve uluslararası AR-GE projelerimiz ile üniversite genelinde girişimcilik ve inovasyon tabanlı çalışmalar yapıyoruz. Tıp, genetik ve mikro biyoloji alanlarında yaptığımız araştırmalar ile yenilenebilir enerji ve diğer mühendislik alanlarında çalışmalarımız insanlığın geleceğinde fark yaratacak katkılar sağlamaya yönelik” dedi.
Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Nilvana Atadeniz ise, gelecekteki iş ilişkileri, iş tanımları, yönetici nitelikleri ve profesyonel yetkinliklerin günümüzden farklı olacağının bilinciyle hareket ettiklerini söyledi.
En Fütürist Şirket Anketi ile ilgili bilgilendirmenin yapıldığı 1 Mart Gelecek Günü’nde, ‘Tüketicinin Geleceği’ paneli de gerçekleştirildi. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neva Yalman’ın moderatörlüğündeki yapılan panele, Fütüristler Derneği Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ufuk Tarhan, Unilever Türkiye Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, Migros Money Club CRM Grup Müdürü Kına Demirel, Microsoft Bölge Pazarlama Müdürü Mehmet Nuri Çankaya katıldı.
Gelecek Günü’nde twitter üzerinden #gelecekgunu hasthtag’iyle en çok tweet atan ilk 10 kişi Asus Vivo Tab, Intel Atom Z2580, Microsoft Xbox 360 Oyun konsolu, Microsoft Wedge Keyboard, iki kişi Anadolujet’ten yurtiçi gidiş dönüş uçak bileti, iki kişi Secure Drive’dan havaalanı transferi, iki kişi bireysel iş antrenörlüğü kazandı.
1 Mart Gelecek Günü ile ilgili detaylı bilgiye www.gelecekgunu.org adresinden ulaşabilirsiniz.