https://juragankomik.com
Pazartesi , 2 Aralık 2024

Gökyüzünün En Parlak Yıldız Kümesin ‘Hubble’ Tarafından Görüntüledi

Hubble Uzay Teleskobu, 34 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan Messier 3 isimli yıldız kümesini görüntüledi. Astronomlar Messier 3’ün yıldız kümeleri arasında özel bir yere sahip olduğunu söylüyor.

 
Hubble, gökyüzünün en parlak yıldız kümesini görüntüledi
NASA/ESA’nın önümüzdeki hafta 29. yaş gününü kutlayacak olan dev uzay teleskobu Hubble, ilerleyen yaşına rağmen çektiği muhteşem fotoğraflarla bizleri etkilemeye devam ediyor. Emektar teleskop şimdi de gökyüzünün en parlak nesnelerinden birisi olan Messier 3 küresel yıldız kümesinin çok güzel bir fotoğrafını yakaladı. 

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) kullandığı ifadelere göre Messier 3 toplamda yaklaşık 500 bin yıldız barındırıyor. Dünya’dan 34 bin ışık yılı uzaklıkta yer alan dev yıldız kümesi, 6,2 değerindeki görünür parlaklığıyla gökyüzünün en parlak cisimlerinden birisi olma özelliğine sahip. ESA’nın “gökyüzünün en güzel yıldız kümesi” şeklinde anlattığı Messier 3, karanlık koşullarda çıplak gözle dahi görülebiliyor.

Messier 3’ü diğer yıldız kümelerinden ayıran bir diğer özelliği ise çok fazla sayıda ‘değişen yıldız’ içermesi. Değişen yıldızlar, parlaklığı zaman içinde değişebilen yıldızlar olarak biliniyor. Messier 3’te bu tür yıldızlardan şu anda bilindiği kadarıyla tam 274 tane var. Bunların 170’inin RR Lyrae türünde olduğu tespit edilmiş. RR Lyrae, iç dinamiğindeki değişkenlikler nedeniyle kısa süreli periyotlarda parlaklığı değişen yıldızlara deniyor.

Messier 3 son olarak ‘mavi başıboş’ ismi verilen yıldızlardan da çok fazla sayıda içeriyor. Küresel kümedeki diğer yıldızlara göre çok daha parlak ve çok daha genç görünen mavi başıboşlar, ESA’nın kullandığı ifadelere göre astronomide çok özel bir yere sahip. Gökbilimciler açık veya küresel bir yıldız kümesindeki bütün yıldızların aynı dönemde oluştuğuna inanıyor. Buna rağmen mavi başıboşların daha genç görünmeleri şu anda astronomide hala gizemini korumaya devam eden bir konu.

Sekiz milyar yıl yaşında olan Messier 3 küresel yıldız kümesi, 1764 yılında ünlü Fransız gökbilimci Charles Messier tarafından keşfedilmişti.

NASA’nın 1990 yılında yörüngeye yerleştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, yaşanan bir takım aksaklıklar nedeniyle ancak 1993 yılında tam olarak faaliyete geçebilmişti. İsmini evrenin sürekli genişlediğini ve Samanyolu dışında da galaksilerin var olduğunu keşfeden ABD’li astronom Edwin Hubble’dan alan teleskop, yakaladığı muhteşem fotoğraflar ve birbirinden ilginç keşifleriyle yaklaşık 26 yıldır evrenin sırlarını ortaya çıkarıyor.

.

Hakkında Ümit Kapanc

Grafik tasarımcı. Kitap sever. Teknoloji meraklısı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir