İnternet üzerinden yayın yapan, hemen her web sitesinin ve işletmenin gerçekten başarıya ulaşması için en etkili yöntemlerden birisi ziyaretçilerin doğru şekilde analizinin gerçekleştirilmesinden geçiyor. İster, basit bir web blogu sahibi olun, isterseniz de, yeni bir girişimin başındaki hayalleri olan adam, hiç fark etmez. Ziyaretçilerinizin analizi çıkartmak sizi başarıya muhakkak birkaç adım daha yaklaştıracaktır. Birçok webmasterın en büyük hatası Google Analytics ve benzeri sayaç sistemlerini yalnızca günlük ziyaretçi sayısını öğrenmek için kullanmasıdır. Oysa Google Analytics, her uzmanın faydalanması gereken detaylı bir ziyaretçi analiz aracıdır. Tam anlamıyla faydalanmaya başladığınızda ve ziyaretçilerinizin analizini ortaya çıkarttığınızda, bir daha ziyaretçilerin analinizi tutmadan hiçbir işe girişmeyeceksiniz.
Önemli olan ziyaretçilerinizin web sitenizi nereden buldukları, ziyaretçilerinizin nereden geldikleri ve hangi sayfanızda ne kadar süre ile kaldıklarıdır. Bu sayfa içerisinde paylaşılan 20 farklı ipucu ile birlikte Google Analytics’i çok daha farklı bir tecrübe ile kullanmaya başlayacak ve en doğru verileri elde etmeyi öğreneceksiniz. Sitenizin trafiğinin artması veya sürekli olduğu yerde kalmasının daima sizin elinizde olduğunu sakın unutmayın.
1. Uzun Vadeli İstatistikler
Öncelikle en basit özellik ile başlayalım. Google Analytics sistemi ile birlikte yerel değerler ve uzun vadeli değerler sizin için çok daha ulaşılabilir bir konumdadır. Google Analytics normalde sitenizin 30 günlük zamanını kapsayan trafik verilerini size sunabilir. Bu 30 günlük verilere bakmak sitenizin hangi sayfalarının ve hangi yazılarının daha çok ziyaret edildiğini görmeniz konusunda size fazlasıyla fikir verir.
Varsayılan skalanın yanı sıra dilerseniz 3 ile 6 ay arasındaki daha geniş trendleri gözetiminiz altında tutabilirsiniz. Bu süre içerisinde hangi sayfalarınızın arama motorları tarafından kabul edildiğini, sayfa görüntüleme sayılarını ve günlük kullanıcı sayılarına kadar birçok veriye kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Eğer blogunuz veya internet siteniz bir yıldan daha uzun bir süredir açıksa o halde çok daha geniş istatistik verilerine sahip olabilirsiniz.
Elbette hiçbir web sitesi tek seferde büyüme ve gelişme kaydetmiyor fakat uzun vadeli istatistikler sizin neleri doğru ve neleri yanlış yapmış olduğunuz konusunda fazlasıyla fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir. Önemli olan kısa süre içerisinde yükselmek değil, stabil bir artış ile ziyaretçilerinizin yükselişini gözlemleyebilmektir. Google Analytics ile web sayfanızın yeni ziyaretçi oranını rahatlıkla görebilirsiniz. Kararlı ve güvenli şekilde ilerleme sağlamaya başladığınız zaman mutlaka emeklerinizin karşılığını ilerde fazlasıyla alacaksınızdır.
2. Ziyaretçi Hareketlerini İzleyelim
Yazımızın başında Google Analytics’in size sadece sayfa görüntüleme sayısı veya toplam ziyaretçi sayısı dışında birçok istatistik sunan bir istatistik aracı olduğundan bahsetmiştik. Bu bilgiyi daima aklınızda tutun. Ziyaretçilerinizin analizini yaparken sadece bu rakamlar ile ilgilenmeniz size pek fazla bir şey kazandırmayacaktır. Bunların yanı sıra;
- Ziyaretçileriniz hangi sayfalarınızı ziyaret ediyor?
- Ziyaretçileriniz içerik veya sayfa içerisinde ne kadar vakit geçiriyor?
- Ziyaretçileriniz gerçekten içeriklerinizi okumaya değer bulup sayfada kalıyor mu yoksa hemen sitenizi terk mi ediyor?
Bu yukarıdaki kriterler blogunuz veya web sitenizin gelişimi için son derece önemli sorular öyle değil mi? Bunların cevabını biliyor olmanız sizin yanlış yapmış olduğunuz bir şeyleri değiştirmenize kolaylıkla yardımcı olabilir. Şimdi bazı özel terimler ile sitelerimizin ziyaretçi analizini yapmaya başlayalım.
Google Analytics içerisinden Davranış > Site İçeriği > Ayrıntılı İçerik İncelemesi sekmesine ulaşın.
Bu sekme üzerinden içerikleriniz hakkında birçok konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Örneğin Sayfada Geçirilen Ortalama Süre sütunundan faydalanarak hangi sayfalarınızda çok az süre geçirildiğini görebilirsiniz. Böylece içerik yenilemenizi çok daha akıllıca adımlar ile gerçekleştirip, sürenin daha az geçirildiği sayfaların sorunlarını giderebilir ve çok süre geçirilen sayfaların bakımlarını yaparak ziyaretçilerinizi memnun edebilirsiniz.
3. Ziyaretçileriniz Konumları
Web sitenize ulaşan ziyaretçilerinizin daha önceden nereden geldikleri hakkında bir istatistik yapmadıysanız bu yenilik sizin için büyük bir sürpriz olabilir. Google ve diğer arama motorları sayesinde çoğu zaman yerel aramalarda değil aynı zamanda global aramaların sonuçlarında da boy gösteriyoruz. Ayrıca Örneğin İngiltere’de yaşayan biri Türkçe bir arama yaptığında yine size ulaşma ihtimaline sahip oluyor. Bu da global anlamda biz web yayıncılarına büyük bir artı sunuyor.
Öncelikle Google Analytics panelinden Kitle > Coğrafi > Yer Menüsüne giriş yapın.
Bu pencere içerisinden web sitenize ulaşan kullanıcıların hangi ülkelerden ziyaret gerçekleştirdiğini yüzdelik oranlar ile görebilirsiniz. Daha çok koyu renklere sahip olan yerler ise o ülkelerden çok daha fazla trafik aldığınızı belirtmek için kullanılan bir eşit yol gösterici semboldür. Peki, kullanıcılarımızın nerelerden geldiğini bilmenin bize ne gibi bir yardımı dokunabilir? Ziyaretçilerinizin geldiği sayfalara ayrıca onların dillerinde de ekstradan içerik şansı sunarak blogunuzu global hale getirme şansına sahip olabilirsiniz. Yada yapacağınız içerik pazarlamasında hedefinizi yalnızca kendi ülkeniz olarak belirlemeyip kendi ülkenizin dışında da hedef alanınızı tutabilirsiniz.
4. Web Tarayıcılarını Analiz Etmek
İnsanların web sitenize sadece nasıl ve neden ulaştığı değil aynı zamanda ne ile ulaştığı da son derece önemlidir. Bu veriler sayesinde web siteniz üzerindeki birçok şeyi değiştirerek web trafiğinizi arttırabilmeniz mümkün. Örneğin, web siteniz içerisinde IE tarayıcılarının hemen çıkma oranı çok yüksek ise bu sizin sayfalarınızın IE ile bir sorunu olduğunu gösterebilir. Yada şöyle düşünün ki artık bilgisayarlar kadar insanlar tablet ve akıllı cihazlarını da kullanılıyor. Sizin web siteniz ile bu akıllı cihazların uyumu ne derecede iyi? İşte bunun gibi bir çok veriye Google Analytics sayesinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu bilgilerin yanı sıra analiz sistemi bize şu bilgileri de sunmada yardımcıdır;
- Kullanılan tarayıcı ve versiyon sürümü
- İşletim Sistemi
- Ekran Çözünürlüğü
- Flash/java Sürümü
Bu verileri elde etmek için Google Analytics Panelinden Kitle > Teknoloji > Tarayıcı ve İşletim Sistemi yolunu takip etmeniz yeterli olacaktır.
5. Popüler Anahtar Kelimeler ile İçerikler
Web siteniz küçük bir ziyaretçi kitlesine sahip olur. Yine de bu küçük kitlenin büyük bir kısmı size muhtemelen arama motorları yardımı ile ulaşıyordur. O halde bu ziyaretçilerin hangi aramalar ile sizin içeriklerinize ulaştığını görmek istemez misiniz? Google Analytics bunun için de bize oldukça güzel seçenekler sunuyor. Aslında Google Webmaster Tools içerisinden de bu arama kelimelerini görebiliriz fakat Google Analytics ile çok daha detaylı sonuçlar elde edebileceğimiz kesin.
Webmaster Tools bize sadece anahtar kelimeleri verirken Google Analytics bize kelimeleri ve bu kelimlerin yanı sıra ziyaretçilerin ne yaptığının bilgisini veriyor. Çok daha fazla statüye göre bilgi almamız da bize anahtar kelimelerimiz ve hatta etiket seçimimiz hakkında çok daha iyi fikirler verebiliyor.
Bu analiz bilgielrine ulaşmak için Google Analytics üzerinden Edinme > Kampanyalar > Organik Arama Trafiği sekmesine giriş yapabilirsiniz.
6. Kullanıcı Akışı
Kullanıcı akışı analizini birçok kullanıcı atlıyor olsa da aslında blogunuz veya internet sitenizi geliştirmek için ve kullanıcıların hangi sayfaları ilgi çekici bulduğunu görmek için iyi bir fırsat olabilir. Bu sayfa içerisinde kullanıcıların hangi sayfalara giriş yapıp hangi diğer sayfalara geçiş yaptığını görebilmek mümkün. İlk başlarda birçok kişi tarafından analiz yapmaya çalışırken karışık görüntüsü ile dikkat çekse de üzerine biraz düşüp karıştırdığınızda aslında göründüğü kadar da zor olmadığını anlayabilmek mümkün.
Google Analytics üzerinden Kullanıcı Akışına ulaşmak için Kitle > Kullanıcı Akışı sekmesini ziyaret edebilirsiniz.
7. Kullanıcı Meşguliyetini Öğrenin
Web sayfamıza gelen kullanıcıların sayfalarımız içerisinde ne kadar zaman geçirdiği elbette çok önemli. İdeal olarak bir ziyaretçinin sayfamızda en azından 60 saniye durması gerekiyor. Google Analytics bize bu konuda da oldukça detaylı bir bilgi akışı sunuyor. Her ziyaretçinin sayfalar içerisinde ne kadar zaman harcadığını ölçüp bize en sonunda büyük resmi gösteriyor.
Google Analytics içerisinde bu bilgilere erişebilmek için Kitle > Davranış > Katılım sekmelerini takip edebilirsiniz.
Bu sayfa içerisinden hem ziyaretlere hem de sayfa görüntülenme oranına göre bilgileri elde edebilmekte mümkün. Yani, web sitenizin kullanıcılar tarafından ne kadar faydalı bulunduğu konusunda size fazlasıyla yardımı dokunabilecek birçok analiz verisi bu sayfa içerisinde sizlerin faydalanmasını bekliyor.
8.Referansları Öğrenin
Referansları birçok kişi gereksiz kabul etse de aslında Referanslar doğru şekilde kullanıldığında sitenize düzenli olarak ziyaretçi sağlayabilir ve belki de siteniz hakkında yazılanlara daha kolay ulaşabilirsiniz. Örneğin Google Anlytics’in bu özelliğini kullanarak kişisel blogumda hangi web sitelerinde bahsedildiğinden kolaylıkla haberdar olabiliyor ve bu kişilere geri dönüt sağlayabiliyorum. Bu yalnızca Referanslar hakkında verebileceğimiz basit örnek. Aynı zamanda referansları geliştirerek hangi kaynaklar size daha çok faydalı oluyorsa bunları dikkate alabilirsiniz. Bu sayede arama motorları dışında da sitenize trafik sağlamış olursunuz. Bu alandan elbette backlinkler ve referansların yanı sıra arama motorundan sitenize ne kadar hit geliğini ve hangi arama motorlarından daha yüksek performans elde ettiğinizi görebilirsiniz. Referansların faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz aşikar, o nedenle bu örneklerle bırakmamız şimdilik yeterli olur diyelim.
Google Analytics içerisinden Referanslara erişebilmek için Edinme > Tüm Trafik > Yönlendirmeler sekmesine giriş yapmanız yeterlidir.
9.Site Hızınızı Öğrenin
İnternet sitelerinin hızı hem SEO hem de kullanıcılar için son derece önemlidir. İsteklerinize geç yanıt veren bir web sitesi çoğu zaman kullanıcılar için olduğu gibi sizin için de o siteyi hemen terk etme nedenidir. O halde sitenizin hızını optimize etmeniz ve kontrol altında tutmanız şart. Özellikle artık çok hızlı hizmet veren sitelere alışmış kullanıcılar ile karşı karşıya olduğumuzu unutmamak gerekiyor. Bunun için de bize yine Google Analytics yardımcı oluyor.
Google Analytics paneli içerisinden; Davranış > Site Hızı > Genel Bakış sekmesine giriş yaparak sayfalarınızın yüklenme hızları hakkında çok daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Bu pencere içerisinde aynı zamanda hangi tarayıcılarda sayfanızın açılmasının ne kadar zaman aldığı veya hangi ülkeden girişlerde ne kadar zaman aldığı gibi değerli verilere de sahip olabilirsiniz. Ayrıca Davranış > Site Hızı >Hız Önerileri sekmesi sayesinde de sayfalarınızın hız değerlerini arttırmak için Google’ın size önerdiği detaylı direktiflerden faydalanabilirsiniz. Sitenizin hızını etkileyen birçok faktör olduğunu unutmayın, Google’ın size yardımcı olması bazen tüm kriterleri göz önünde bulundurmanız için fazlasıyla yardımcı olabilir.
10. Sosyal Medya Analizi
Sosyal paylaşımın günümüzde bir web sayfası için ne kadar önemli olduğundan artık hemen herkes hem fikir. Google Analytics kullanarak web sitenizin aynı zamanda sosyal medyadaki yüzü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Yapılan yorumlar, sitenizdeki bağlantıların kaç defa sosyal ağlat üzerinde paylaşıldığı ve daha bunun gibi birçok analiz kriteri konusunda Google’ın analiz aracı yine bize yardımcı oluyor.
Google Analytics Paneli üzerinden; Edinme > Sosyal sekmesini kullanarak yukarıda saymış olduğumuz özellikler ile ilgili sekemlere giriş yapıp sitenize ait olan analiz verilerine erişebilirsiniz.
11. Sosyal Medya Yönlendirmeleri
Aslında bir önceki madde içerisinde buna kısmen yer verdik fakat bunun daha detaylı şekilde bir madde olarak belirlenmesi sizler için çok daha faydalı olacaktır. Google Analytics ile sosyal ağların sitenize olan referans durumundan haberdar olabilirsiniz. Böylece sosyal medya üzerinde hnagi hesaplarınızın zayıf hangilerinin güçlü olduğunu görüp bu düzlemde çalışmalar gerçekleştirerek daha iyi bir sosyal hesap düzenine sahip olabilirsiniz. Google Analytics biz kullanıcılara sitelerimizin en çok hangi sosyal ağlar veya siteler üzerinden trafik kazandığını gösteren bir panel bulunuyor. Bu panel sayesinde de sosyal ağ referanslarımızı kolaylıkla görebilmek mümkün hale geliyor.
Google Analytics Paneli üzerinden; Edinme > Sosyal > Ağ Yönlendirmeleri sekmesine geçiş yaparak hangi sosyal ağ sitelerinin size ne kadar geri dönüş sağladığını görebilirsiniz. Bildiğiniz gibi backlinklerin yanı sıra sosyal medya üzerindeki paylaşımlar ve sosyal medya üzerinden gelen trafiklerinde arama motorlarındaki durumumuz üzerinde bir etkiye sahip olduğu ön görülüyor. Daha sosyal sitelerin daha çok sevildiğini düşünürsek bu kısımla özel olarak ilgilenerek sosyal hesaplarınızı ve dolayısıyla arama motorlarınızdaki durumu çok daha iyi hale getirebilirsiniz.
12. Hedef Dönüşümler
Hedef dönüşümler aslında her web sitesinde kullanılabilecek olan metrik verilerini içermiyor. Yine de bazı özel alandaki web sitelerinin bu bölümden fazlasıyla yararlanabilmesi mümkün. Hedef dönüşümler hakkında bilgiyi Google Analytics de bize zaten kullanmaya başlamadan önce Türkçe bir şekilde sunduğu için buraya aynı açıklamayı yapmak gereksiz olacaktır. Hedef Dönüşümler için Google Analytics paneliniz üzerinden; Dönüşümler > Hedef Dönüşümler sekmesine giriş yapabilirsiniz.
13. Bounce Rate Oranınız Hakkında İstatistik
Genellikle ziyaretçiler ve web sitesinin sahipleri en çok ziyaret edilen sayfalar ile ilgilenmeyi daha lüzumlu görürler. Bu şüphesiz bir gerçek ama ya web sitenizin hızla ziyaretçi kaybetmesine neden olan sayfalara ne demeli? Analitik verilerinden faydalanmanın size sağladığı iki temel şey vardır. Bunlardan biri neleri doğru yaptığınızı anlamanıza yardımcı olmasıdır. Diğeri de neleri yanlış yaptığınızı anlamanıza yardımcı olmaktır. Eğer bir sayfanızdaki ziyaretlerin %90’ı çıkış ile sonuçlanıyorsa bu web sayfası ile ilgili bazı sorunlar var demektir. Ziyaretçi kazanmak için de bununla ayrıca ilgilenmek gerekir.
Bu verilere ulaşmak için Google Analytics paneliniz üzerinden; Davranış > Site İçeriği > Çıkış Sayfaları yolunu takip ediniz. Buradan çıkış yüzdesi başta olmak üzere birçok bilgiye ulaşabilir hangi sayfalarınızdan çıkış yüzdesi oranının daha yüksek olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Çıkış oranını düzelterek aynı zamanda sayfa içerisinde geçirilen zamanında arttırılmasına yardımcı olabilirsiniz.
14. Google Adsense Verileri
Her konuda web sitesi sahiplerine veriler sunan Google Analytics aynı zamanda Adsense konusunda da kullanıclarını atlamıyor ve harika metrikler sunuyor. Google Adsense için bizlere hangi sayfaların tık oranının ne olduğu hakkında bilgiler sunmasının yanı sıra en iyi reklam boyutlarını seçmemiz konusunda da yardımcı olduğu kesin. Bildiğiniz gibi Google Adsense’ın analiz sayfalarının çok da geniş istatistik verileri sunmadığı aşikar eğer bu konuya siz de katılıyorsanız Google Adsense’i bir de Google Analytics ile deneyebilirsiniz.
Google Analytics ile Adsense hesabınızı birlikte kullanmanız için ise öncelikle Adsense hesabınızdan yetkilendirme işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor.Elbette sitenizde Adsense kullanmıyorsanız bu ipucu sizler için bir işe yaramayabilir fakat gelir kaynağınız arasında Adsense’de yer alıyorsa Google Analytics’in Adsense verileri işinize yarayabilir. Google Analytics Panelinizden; Davranış > Adsense sekmesini takip ederek Adsense hesabınız ile Google Analytics hesabınızı da nasıl bağlayabileceğiniz hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olabilirsiniz.
15. Sayfa İçi Analizi
Birçok Google Analytics kullanıcısının ilk başlarda haberdar olmadığı ve haberdar olduktan sonra da sürekli olarak kontrol altında tuttuğu Google Analytics özelliklerinden biri de sayfa içi analiz durumudur. Bu özellik ile web sayfanızın sayfa görüntülenme sayısına, tekil kullanıcı sayısına ve diğer gerekli olan günlük istatistiklere ulaşıyorsunuz tabii asıl önemli olan bunlar değil. Bu sayfa sayesinde kullanıcıların nerelere tıklama yaptığına dair de fikir sahibi olabiliyorsunuz.
Yeni geliştirilen Chrome eklentisi ile ise hem sürekli olarak sayfanızın istatistiklerine Google Analytics’e giriş yapmadan ulaşabiliyorsunuz hem de en çok hangi bölgelerde tıklama yapıldığına dair fikir sahibi olabiliyorsunuz. Tıklama izlerini doğru şekilde takip ettiğinizde kullanıcıların sitenizin hangi alanlarında daha çok tıklama yaptığını görüp buna göre çok daha kaliteli bir reklam yerleşimine sahip olabiliyorsunuz. Bu özelliğe Google Analytics panelinden ulaşmak için Davranış > Sayfa İçi Analiz sekmesini ziyaret edebilirsiniz. Sayfa içi analiz eklentisini kurduğunuzda ise sitenize normal şekilde giriş yaparak direkt olarak sayfa içi analiz verilerinize ulaşabilirsiniz.
16.Özel Web Site Aramaları
Ziyaretçilerin büyük bölümünün arama motorlarından bize nasıl ulaştığı yayıncı olarak her zaman dikkatimizi çeken bir ayrıntı olmuştur. Peki, ziyaretçilerin sitemizde neler aradığını hiç düşündünüz mü? Google Analytics birçok CMS sisteminin kendi bünyesindeki arama sistemi ile entegre çalışıyor. Elbette bunların başında da WordPress yer alıyor. Bu arama metriklerine göre hem ziyaretçilerinizin neler aradığı hakkında fikir sahibi olabilir hem de anahtar kelime konusunda daha detaylı veriler elde edebilirsiniz.
Özelliği kullanmak için Google Analytics paneliniz üzerinden Davranış > Site Arama > Genel Bakış sekmesine geçiş yapabilirsiniz. Buradan elde edeceğiniz veriler ile ziyaretçilerinize çok daha bulunabilir içerik sayfaları oluşturup, çok daha zengin anahtar kelime çalışmaları yapabilirsiniz.
17.Ziyaret Sıklığı
Harika içerikler meydana getirdiğinizi anlamanın bir diğer yolu da bu yazıya daha sonra insanların tekrardan geri dönüp dönmediğidir. İçeriğinize eğer belli bir zaman sonra kullanıcılar tekrardan geri dönüyorsa tekrar ve tekrar kullanılabilecek bir içerik meydana getirmişsiniz demektir. Bunu elbette basit istatistik sayaçları ile anlamamız mümkün değil. Oysa Google Analytics kullanarak bu konuda çok daha detaylı verilere ulaşabiliriz. Google Analytics paneliniz üzerinden Kitle > Davranış > Sıklık ve Yenilik sekmesinden giriş yapabilirsiniz. Akıllıca ve doğru şekilde kullanıldığında bu metrikler sizlerin sayfalarının kullanıcılar gözünden verimi hakkında harika ipuçları verebilir.
18. Mobil Cihazlara Bakış
Bir web yayıncısının günümüzde yapacağı en büyük hatalardan birisi de mobil cihazları atlamak olur. Çünkü artık birçok web sitesi yarı yarıya ziyaretçilerini mobil cihazları ile ağırlıyor. Artık insanlar interneti ve internet sitelerini bilgisayarlar ile kullandığından çok daha fazla kullanıyor. Tabletler ve akıllı cihazlar hakkında da Google Analytics bize yine harika ve kaliteli veri analizleri sunuyor.
Google Analytics paneliniz içerisinden Kitle > Mobil > Cihazlar sekmesine giriş yaptığınızda siteniz ile ilgili mobil veri analizlerine ulaşabilirsiniz. Bu kısımdan kullanıcıların en çok hangi marka ve model cihazı kullanarak web sayfanızı ziyaret ettiğini görebilir ve sayfa görüntülenme oranı gibi diğer birçok gerekli olan analiz verisine erişebilirsiniz. Ayrıca bu sayfanın bir güzel özelliği de telefon modeli üzerinde farenizi tuttuğunuzda o telefonun görselini görebiliyorsunuz. Böylece eğer listede görüp de neye benzediğini merak ettiğiniz bir cihaz olursa anımsama ile anında fikir sahibi olabiliyorsunuz.
Eğer web siteniz, web sürümünün yanı sıra bir de responsive yani mobil sürüme sahipse o zaman bu sayfadan daha geniş veri analizleri elde etmeniz mümkün olabilir. Responsive bir temaya geçiş yaptığınızda bu sayfayı tekrar takip edip, eski bir tarihle karşılaştırırsanız iki tarih arasında mobil cihaz artışının ne kadar etkili olduğunu göreceksinizdir.
19. Sayfaların Spesifik Metrikleri
Google Analytics kullanıcısı olarak sitenizi en çok geliştirmeye yardım olacak olan adımlardan biri de şüphesiz budur. Bu özellik ile web sayfanızda baştan aşağıya tüm sayfaların veya içeriklerin ne kadar görüntülenme sayısına sahip olduğunu görebilirsiniz. İlk bakışta bu veriler size sıradan veriler gibi görünse de aslında web sitenizin gelişimi açısından oldukça önemli istatistiklerdir. Çoğu zaman web sitemize hiç ummadığımız ve aylar öncesinde yayınlanmış olan bir yazıya tahmin etmediğimiz kadar ziyaretçinin geldiğini görebiliriz. Böylesi durumlarda o sayfayı iyileştirmek için çalıştırma yapmak ziyaretçilerin sitemizde daha fazla zaman geçirmesine yardımcı olabilir.
Ayrıca hangi tip yazıların daha çok trafik aldığı, hangi tip yazıların insanları sitenizde daha fazla vakit geçirmeye teşvik ettiğini saptayarak ileride sitenizde ne tür içeriklere daha çok ağırlık vermeniz gerektiği konusunda da fazlasıyla fikir sahibi olabilirsiniz. Böylece tıpkı bir anket yapmış gibi kendi sonuçlarınız ile kullanıcılara en iyi içerikleri ve siteniz için en iyi içerikleri sunabilirsiniz. Bu sizce de harika değil mi? Bu sayfaya ulaşmak için Google Analytics paneliniz üzerinden Davranış > Site içeriği > Tüm sayfalar sekmesine giriş yapabilirsiniz.
20. Gerçek Zamanlı İstatistikler
Google Analytics’in en can alıcı özelliklerinden biri olan gerçek zamanlı veri takibini ise en sona en etkileyici adım olarak sakladık. Bu özellik aslında köklü bir geçmişe sahip değil, hatta yeni yeni beta sürecini atlattı. Yine de harika çalıştığını söylemek gerekiyor. Gerçek zamanlı istatistikler sayesinde tüm gün boyunca istediğiniz anda giriş yapıp sitenizde kaç tane kullanıcının olduğunu görebilirsiniz. Bunu bildiğiniz gibi basit bir sayaç uygulaması da yapabiliyor. Google’ın analiz aracının ise bize sunduğu diğer basit sayaçlardaki gibi sadece kaç ziyaretçinin aktif olduğu değil.
Aynı zamanda bu istatistik sistemi sayesinde sitemizde aktif olan kullanıcıların hangi sayfalar içerisinde yer aldığını görebilmek mümkün. Bu kullanıcıların da yine nereden geldiğini görebiliyoruz. En etkileyici istatistik verisi ise kuşkusuz bu ziyaretçinin bize nasıl ulaştığını söyleyebiliyor olması ve referans kaynağını gösterebiliyor olmasıdır. Bu sayede sitenizde bulunan anlık kullanıcılar hakkında ve davranışları ile ziyaretçiler hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Sitesinde çok fazla online olan ve online kullanıcıları zaman zaman neler yapıyor diye yoklamak isteyen kullanıcılar Google Analytics’den daha gelişmiş bir analiz aracı bulamaz. Gerçek zamanlı analizlere ulaşmak için ise Google Analytics paneliniz üzerinden sol taraftan Gerçek Zamanlı sekmesini seçebilirsiniz.