Bugün birçok haber sitesinde, Google‘ın Gmail servisiyle ilgili bir haber yayınlandı. Haberde “Gmail kullanıcılarının iletişimlerinin gizli tutulduğuna dair makul bir beklentisi olmaması gerektiği” ibaresi geçiyordu. Bu haber gündeme bomba gibi düştü. Öyle ki Google tarafından resmi bir açıklama yapıldı. Açıklama şu şekildeydi:
“Kullanıcılarımızın mahremiyeti ve güvenliğini bizim için son derece ciddi ve önemli bir konudur, son dönemde bunun aksini iddia eden haberler ise tamamen gerçek dışıdır. Gmail için geliştirdiğimiz güvenlik ve mahremiyeti özellikleri endüstriye öncülük edecek derecede ileri düzeydedir ve söz konusu koruma herhangi bir Gmail kullanıcısına e-posta gönderen herkes için geçerlidir.”
Gizlilik mi? O da ne?
Birçoğumuz bir program yüklerken ya da bir servise kaydolurken hizmet şartlarını okumayız. Çünkü destan gibidir ve onu okumakla geçireceğimiz sürede başka işler yaparız. üstelik o metni okumak “sıkıcıdır”. Fakat, “bizi düşünen” servislerin haricinden bazı “kurnazların” bu metinlere istedikleri bir maddeyi yerleştirebileceğini de düşünmemiz gerekir. Next – Next – Next – Accept – Next yapmadan önce hizmet şartlarının okunmasında fayda vardır. Dünyanın en büyük firmalarından tutun da sıradan firmalara kadar herkes bu maddelere çok ilginç ibareler eklemektedirler. Mesela Facebook’taki bir maddede Facebook’a yüklenmiş resimlerin, reklam verenlerce kullanılması için onlara verilebileceğinden bahsediyorlar. Bir ara “Facebook’a yüklediğim resimler şahsıma aittir” yazma furyasında bunu dile getirmiştim. Ve “beyhude çabalıyorsunuz, Facebook’a bu izni çoktan verdiniz zaten” demiştim. Yine Hotmail gibi bir dünya devi de hizmet şartlarına benzer ibareler yerleştirmişti. Bugün Google hakkında çıkanlardan sonra “gizlilik şartlarını” bir kere daha okumak durumunda kaldım. Ve gördüm ki Google, bu tip maddeler yerine kullanıcısını koruyan maddeler eklemiş hizmet şartlarına. Fakat buna rağmen yine de ucu açık ibareler yer alıyor. Bulunduğunuz ülkeye göre yasal prosedürlerin işlenmesi neticesinde Google, bilgilerinizi hükümetlere verebilmektedirler. Gizlilik şartları ile sizi koruyan Google, kendinden aha büyük bir sistem olan devlet sistemine karşı kullanıcılarını korumayacağını bizzat belirtmiş durumda. Mesela, yasal düzenlemeler neticesinde “mevcut otoriteye karşı çıkan herkes cezalandırılır” gibi bir madde kanunlara eklense ve bu kanuna dayanarak hükümetler Google’dan bilgi istese, Google seve seve bilgilerinizi hükümetle paylaşabilmektedir. Şimdi o soruya gelelim: Gizlilik mi? O da ne?
Big Brother is Watching Us
Aslında, 21. yy insan mahremiyetinin yok olduğu ve insanların bunu kendi elleriyle gerçekleştirdikleri biz yüzyıl olmaya doğru ilerliyor. Günlük hayatımızı Facebook ve Twitter‘a aktarıyor, tüm yazışmalarımızı mailler vasıtasıyla gerçekleştiriyor, video paylaşım sitelerine kendi videolarımızı yüklüyor ve fotoğraf paylaşım servislerinde paylaştığımız fotoğraflar beğenildikçe daha fazla içerik paylaşıyoruz. Bu durumda oturup, bize bu “ortamı” sağlayan ve hükümetlerden izinsiz işler yapamayan bu “devlerden” bizi korumasını beklemememiz gerekiyor. Gmail her ne kadar bize bu güveni vermeye çalışsa da, bir değişiklik ile her şeyin terse döneceğini de biliyoruz. Siz siz olun mahrem bilgilerinizi her yerde paylaşmayın. Üzülürsünüz.