Okul hayatınızı başarıyla noktaladınız, fakat hangi alanda okursanız okuyun genellikle size harika bir CV yaratmanın inceliklerinden bahsetmezler. Oysa kaliteli bir CV hazırlamak girmek istediğiniz yeni işe bir adım daha yaklaşmak demektir. Nitekim CV’nizin gerçekten kayda değer bulunması halinde genellikle işe alım için mülakat aşamasına geçiş yapılacaktır. CV, mülakat aşaması ile sizin aranızdaki hatların en belirgin ve en net olduğu köprüdür. Siz şimdiye kadar kaç tane kaliteli CV oluşturma girişiminde bulundunuz? Hala bu yazımızı okuduğunuza göre demek CV oluşturmanız konusunda size yardımcı olacak ipuçlarına ihtiyacınız var demektir.
İlk işinize giriş veya daha sonraki işlerinize giriş için aşağıda belirttiğimiz önemli CV Kriterlerini göz önünde bulundurarak harika bir CV hazırlayabilir ve kısa süre içerisinde mülakat için telefonunuzun gerçekten çaldığını şimdiden duyarken hayal etmeye başlayabilirsiniz.
Temeller ile başlayın
CV hazırlamanın doğru bir şekli veya yanlış bir şekli yoktur, CV mektuplar gibi kesin olarak takip edilmesi gereken formatlara sahip olan dosyalar değildir. Fakat artık günümüzde yaygınlaşmış olan bir çok CV modeli var ki haliyle günler ve yıllar geçtikçe birçok kişi tarafından da bunlar daha çok kabul görmeye başladı. Siz de CV’niz içerisinde bunlara yer vererek başlayın. Bu CV’yi okuyan kişilerin beklentilerini doğru şekilde karşılayabilme açısından son derece önemlidir.
CV’niz içerisinde elinizden geldiğince kişisel bilgilerinize, irtibat bilgilerinize, eğitim bilgilerinize ve sertifikalarınıza, iş hayatı geçmişinize veya deneyimlerinize, iş alanında özel olarak edindiğiniz yeteneklerinize, ilgi alanlarınıza, hobilerinize ve bazı referanslarınıza yer vermeniz gerekir. Eğer bir CV içerisinde tam olarak bunlardan bir tanesi eksik olarak yer alıyorsa aslında oyuna 1-0 geride başlıyorsunuz demektir. Oyuna geride başlamamak için ise bu yukarıda belirtilen başlıkların her birinden bilgiye CV’nizin sahip olduğundan emin olun.
Sunum şeklinize odaklanın
Bir CV’nin gerçek manada başarılı kabul edilmesi için içi kadar dışının ve sunumunun da önemli olduğunu daima aklınızda bulundurmalısınız. Hazırlayacağınız CV daima bir bilgisayar çıktısı olsun ve kaliteli çizgisiz, kırışıklıkları olmayan bir kağıt üzerine çıkartılsın. Genellikle birçok kullanıcı CV’lerinin sunumu için A4 kağıtları kullanır, siz de bu klişeyi devam ettirebilirsiniz. Fakat sunumun önemli olması nedeniyle asla CV’nizi tamamen kapalı bir kap içerisinde vereceğiniz kişilere sunmayın.
Genellikle nasıl insanlar yemeklerine tatlıdan başlamıyorsa CV okurken de sondan başlamayacaktır. En üst ve ilk sayfa en çok ilginin toplanacağı nokta olacaktır. Siz de bu nokta içerisinde en gerekli olan bilgileri sunmayı unutmayın. Böylece karşı tarafa neden uygun olduğunuzu ilk olarak bu kriterlerle gösterebilme şansına sahip olacaksınız demektir.
İki sayfadan fazla A4 Kullanmayın
İş verenler genellikle sizin CV’niz ile ilgilenirler, hayatınızın romanı ile değil. Bu nedenle hazırlayacağınız CV’nin olabildiğince öz bir tasarıma sahip olması gerekir. Sayfalarca süren CV’leri gerçek manada genellikle kimse okumaz. Siz de bu kurala liyakat edin ve elinizden geldiğince CV’nizi iki sayfadan daha fazla uzatmamaya çalışın. Eğer yazacaklarınızın gerçekten 2 sayfadan çok daha uzun tutacağına inanıyorsanız bilhassa CV dosyanızı bir bilgisayar aracılığı ile hazırlayın. Böylece çok daha az öneme sahip olan detayları daha küçük puntolar ile yazıp, koskoca bir CV’yi yalnızca 2 sayfa içerisine sığdırabilirsiniz. İş verenler yalnızca sizin CV’nizi almıyorlar, her gün sizin gibi umutlarla gelen bir çok kişi olacak bu nedenle sizin CV’niz çok daha okunabilir ve çok daha fark edilebilir olmalıdır.
CV’niz sizin aynanız olsun
CV’nizi okuyan birisi rahatlıkla sizin alınacağınız işte neleri nasıl yapıp neleri nasıl yapamayacağınızı anlasın. Kendinizi mükemmel gösterme girişimlerinden kesinlikle uzak durun. Siz mükemmel olmaya değil her zaman en iyisi olmaya odaklanın ve bunu da CV’niz içerisinde gösterin. Eğer her şeyi mükemmel yaptığınız gibi bir izlenim yaratırsanız muhtemelen kendinize aşırı güvenmenin eksi puanını kazanacaksınız ve CV’niz henüz daha ilk cümlelerdeyken okunulmuş kabul edilip bir kenara atılacaktır. Siz olduğunuz kadarsınız ve bundan daha fazlası olmanıza gerek yok sadece kendiniz olmaya çalışın.
Ayrı bir CV ek yapabilirsiniz
Gireceğiniz ya da girmek istediğiniz her iş yerine aynı formatla yazılmış olan CV’lerinizi dağıtmak zorunda değilsiniz. Bundan çok daha fazlasını da yapabilirsiniz. Bir CV’nizi sabit tutarken her iş yeri için ayrıca bir CV hazırlayarak bunların ikisini de tek dosya içerisinde sunabilirsiniz. Böylece işe alım ile görevli olan kişiler sizi hem genel hem de işe uygunluğunuz açısından daha iyi bir mercekte inceleyebileceklerdir. Dahası, böyle ince düşüncüler standart CV’lerin arasında çıktığında birçok kişiyi etkileyebilir.
Kabiliyetleriniz oldukça önemli
Birçok işletme alacağı elemanın gerçekten yeterli kabiliyete sahip olmasına önem verir. Fakat bunun yanı sıra ekstradan bir şeylere sahip olması her zaman için bu kişiyi diğer adaylardan daha makul kılar. CW’niz içerisinde her türlü kabiliyetinizden bahsetmek zorunda değilsiniz fakat özellikle iletişim becerileriniz, bilgisayar becerileriniz, takım çalışması becerileriniz, problemleri çözebilme becerileriniz ve yabancı dil becerilerinize CV içerisinde yer vermeyi unutmayın. Bunların hepsi size bir artı olarak dönecektir lakin bunları bir referans ile taçlandırmanız çok daha iyi olacaktır. Örneğin X bir bilgisayar sertifikası gibi. Daha önceden de örneğini vermiş olduğumuz gibi sakın sahip olmadıklarınıza sahipmişsiniz gibi görünmeye çalışmayın.
İlgi alanlarınız mantıklı olsun
CV’lere ilgi alanları genellikle tuzaklar için kurulur. Örneğin bir üniversite okudunuz ve üniversitenin gaztesinde yazarlık yaptınız, bunu ilgi alanınız ile ilişkilendirebilirsiniz. Ya da bir amatör lig de herhangi bir spor dalında karşılaşmalara katıldınız bu da gayet başarılı olabilir. Fakat sakın TV izlemek ve müzik dinlemek gibi dünyadaki insanların tamamının gerçekleştirdiği şeyleri CV’nize ilgi alanlarınız olarak belirtmeyin. Sizin en çok ilgilendiğiniz ve karşı tarafın bunu okuduğunda gerçekten ilginç bulacağı şeyleri yazmaya çalışın.
Deneyimlerinizi detaylandırın
Birçok kişinin aksine iş deneyimlerinizi sakın sadece tek kelime veya tek kelimelik cümleler ile bitirmeyin. Mesela daha önce bir takım çalışması yaptıysanız bu çalışmadaki konumunuz neydi. Örneğin “X Çalışmasında planlama, organizasyon ve ekip çalışmasından sorumlu lider olarak görev aldım.” Gibi bir ibare tek kelimelik açıklamalardan çok daha faydalı olacaktır. Pozisyonunuzun ne kadar yüksek olduğu önemli değil. Bu gibi alanlarda detaycı olmak size daima bir artı puan kazandıracaktır.
Referanslarınıza yer verin
Referanslar çoğu CV’de en çok aranan alanlardır, bu nedenle en sona yerleştirmek yerine biraz daha ön kısımlara yerleştirebilirsiniz. Referans verdiklerinizin yanı sıra bu iş ile hangi deneyimleri edindiğinize de referans kısmında tekrardan ufak bir değinme son derece faydalı olabilir.
CV’nizi güncel tutun
Dünya döndüğü sürece zaman da akmaya devam edecek demektir, bu da her şeyin yenilenmesine ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir. Siz, siz olun ve daima güncel CV’ler ile kişilerin karşısına çıkmaya çalışın. En son elde ettiğiniz başarıları tekrardan elde etmeyi asla unutmayın.