https://juragankomik.com
Perşembe , 12 Aralık 2024

Güvenli İnternet – Güvenli Sözlük – Güvenli Paylaşım – Güvensiz Birey

 

Güvenli İnternet – Güvenli Sözlük – Güvenli Paylaşım – Güvensiz Birey

 

Çok geşmişi var aslında durumun. İzler; neden sonuç bağıntısından kopuk olamaz zira. Ekşi Sözlük Kapatılsın” üzerinden bir başlangıç yapmak gerekiyor aslında. Paylaşım şüphesiz öncesinden de vardı. İnsanlar birlikte oturup / konuşurlar,…

 

Sözlükler bir noktada sanal kahvedir. Gerçekliğe dair izleri çuvallamıştır ayrı olay. Ne bileyim ekşi’den çıkan bir dergi tutmamıştır misal. Ya da çok uyuştuğunuz bir yazar veya etkileşimde olduğunuz bir yazarla bir oturayım derseniz olay istediğiniz gibi gitmeyebilir. Gerçi bunu tecrübe etmedim ama edenler üzerinden bir tespit diyelim.

 

Bireyleri tanımlamak istiyoruz. Belirsizlik çok canımızı sıkıyor, bazen yakıyorda. Haliyle kendimizi ister istemez nedir bu / ne değildir bu noktasına itekliyoruz.

 

Güven güzel bir ilkesel duruş. Bir en noktası olmak zorunda lakin. Birey için devlet; bir şeyi güvenlik gerekçesiyle dayatıyor veya sunuyor. Bu haklı bir kararlılık. Birey olarak; “hadi evladım, sen biraz internette oyna” demek bize göre normal olabilir ama devlet için durum farklı. Devlet vatandaşını korumak zorunda. Aksi halde devletin anlamı sorgulanır.

 

Çeşitli kararlar alınırken bunu sürece yaymak ve tarafların görüşlerine başvurmak gerekiyor. Bilgili bireylerin katkıları ideolojiden arındırılmış biçimde incelenmeli. Zira devlet üst bir anlam ifade ediyor. Bütünü ilgilendiren noktalarda bütün üzerinden yol almalıyız.

 

Sözlüklerde birçok yazar var. Zaten onlarca sözlük var. Binlerce yazara / kullanıcıya sahipler. Bu gerçeği gözardı edemeyiz. Olaya hitap ettiği kitleyi eklersek rakam daha da büyür.

 

Yol örneği burda anlamlı geliyor bana. Sözlükler birer yoldur. Yolda kazalar olur. Yolları iyileştiriyoruz, alternatifler,… Yolda kaza olduğu için yolu kapatmak pek mantıklı değil. Bütün yolları kapatmak gibi birşey olurdu bu.

 

Sözlükleri de kapatamayız. Bir denetim zaten içlerinde mevcut. Yetersiz olan noktalar elbette var. Sahipleri de sürekli yenileşme içerisinde. Hukuk burda devreye girebilir ki giriyorda. Büyük sözlüklerin hepsinin başından geçti hukuksal süreçler, geçmeye devam da edecektir.

 

Twitter’da olumsuz onlarda tanımlamalar oluyor twitter’ı kapatmıyoruz. Youtube yasağı da çok eskimedi değil mi? Başbakan; ben girebiliyorum onlarda girsin paralelinde bir ifade kullanmıştır.

 

Bir üzerinden bütünü yok etmek akılcıl değil. Diyelim ki youtube kapatıldı, sözlükler kapatıldı, twitter kapatıldı,… Bu bizi bir yere götürür mü? Sanmıyorum ki yurtdışı üzerinden, dns ayarları üzerinden,… Birçok yolu olur, olmuşturda.

 

Olay eğitim öğretimde beyler! Devletin eksik alanı da burda. Sen vatandaşla eğitim öğretimde birliktesin. Sosyal medya için eğitim öğretimde neler sunuluyor / neler sunulmalı? Düşünen bir devlete sahip olmak zorundayız, yasaklar bizi bir yere götürmez. Şunlar şu ülkeye gitsin, bunlar bu ülkeye gitsin, onlar o ülkeye gitsin mantığından çıkabilirsek iyi olacaktır. Yasak noktasının ters sonuç vermesi de sözkonusu olabiliyor kimi zaman. Kendi yol yöntemimizi de gözden geçirmeliyiz bu bağlamda.

 

ÇÜNKÜ DÜNYA DA ŞU AN EN ÖNEMLİ ŞEY: ALGI/LAMA YÖNETİMİ – ALGI/LAMA MANİPÜLASYONU

 

Hakkında İsmail Hakkı Şengül

Yazar okur, okur yazar, yazar yazar, okur okur, kitap sever, sever kitap, sever sever, kitap kitap kitap!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir