Perşembe , 23 Mart 2023

Her Beş Android Kullanıcısından Biri Siber Saldırılara Maruz Kalıyor

Kaspersky Lab ve INTERPOL tarafından Ağustos 2013 ve Temmuz 2014 arasında gerçekleştirilen “Mobil siber tehditler” anketinin sonuçlarına göre Kaspersky Lab güvenlik çözümleriyle korunan her beş Android tabanlı cihaz kullanıcısından biri bu dönemde en az bir kez zararlı yazılımlar tarafından saldırıya uğradı. En sık karşılaşılan zararlı yazılımlar, özel tarifeli numaralara sahibinin haberi olmadan mesajlar gönderen SMS Trojanları oldu.

 

Dünyanın her yerinden toplam 1.000.000 Android cihaz kullanıcısı Ağustos 2013 ve Temmuz 2014 arasında tehlikeli zararlı yazılımların saldırılarına maruz kaldı. Bu rakam tüm Kaspersky Lab mobil ürün kullanıcılarının yaklaşık beşte birini temsil ediyor. Aslında bu dönem, son yıllarda tespit edilen siber saldırıların sayıca zirvede olduğu bir dönem oldu.

Rusya, Hindistan, Kazakistan, Vietnam, Ukrayna ve Almanya’daki kullanıcılar, Android işletim sistemini hedefleyen siber saldırıların ana hedefleri arasında. Bunun nedeni, bu ülkede yaşayan insanların SMS üzerinden içerik ve çevrimiçi hizmetler için kolaylıkla para harcıyor  olması; ön ödemeli mobil hesaplardan üçüncü şahıs banka hesaplarına hızlı ve anonim olarak para aktarımı yapmak için bu hizmetleri kullanabilen siber suçlular için bu, zararlı yazılımları paraya çevirmenin cazip bir yolu.

Doğu Avrupa’da Kaspersky Lab tarafından tespit edilen mobil zararlı yazılımı saldırıları çoğu, başta Ukrayna (%44, bölgesel rakam) olmak üzere Polonya (%23), Türkiye (%11), Romanya (%8) ve Yunanistan’da (%7)
gerçekleşmiş.
Saldırı ve saldırıya maruz kalanların sayısındaki artışın ana nedeni Trojan-SMS ailesi programların sayısının artması. Bu aile, Kaspersky Lab güvenlik çözümleri tarafından Android tabanlı cihazlarda yapılan algılamalarda %57,08’e karşılık gelmekte. İkinci sırada gelen RiskTool (%21,52 pozitif), kötü amaçlarla (ödemeli mesajlarla SMS bildirimleri gönderme, coğrafi bilgi aktarımı, vb.) kullanılabilen ve koşullara bağlı olarak yasal olan programlar. Saldırgan reklamcılık (açılır pencereler, durum çubuğunda bildirimler, vb.) üçüncü sırada geliyor (%7,37). Doğu Avrupa’da en aktif 3 zararlı yazılım türü de yine aynı: Trojan-SMS – %52, RiskTool – 32%, AdWare – %6.

 

Hakkında Yılmaz Atasoy

Uzun zamandır sosyal medya haberlerini takip ediyorum. Sosyal medya danışmanlığı veriyor ve aynı zamanda makaleler yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir