Sosyal medyanın insan hayatındaki yeri ve önemine paralel olarak etki gücü de ciddi şekilde artmış durumda. Bunu göz önünde bulunduran reklam verenler, Influencer Marketing nimetinden yararlanmak adına adeta sıraya diziliyorlar.
TV sektöründe imaj transferi ve ünlü kullanımı olarak bildiğimiz reklam formatında, reklamda oynayan ünlünün etki gücünden yararlanılarak ürün tanıtılıyordu. Influencer Marketing de aslında bu reklam modelinin sosyal mecralardaki formatı olarak karşımıza çıkıyor.
Influencer marketing yani fenomen pazarlaması isminden de anlaşılacağı gibi sosyal medya fenomenleri üzerinden yapılan pazarlama tekniğidir. Youtube’a her gün yüzbinlerce video yüklenirken, Facebook’ta bir günde bir gönderi milyonlarca beğeni alırken ve Twitter’da günde yüzbinlerce tweet atılırken markaların bu dünyaya kayıtsız kalması pazarlama alanında rekabete 10-0 yenik başlaması anlamına geliyor.
Yapılan bir araştırmaya göre 2016 yılında markaların yüzde 85’i fenomen pazarlamasını kullanırken bu pazarlamayı oldukça etkili bulan markaların oranı yüzde 94 civarında. 2017 ve 2018 yıllarında bu rakamlar ikiye katlamış durumda ve sonraki yıllarda da artarak devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Influencer Marketing’in ortaya çıkış süreci
2000’li yılların başında blogların popülaritesinin artmasıyla beraber spor, sağlık, ekonomi, bilgisayar oyunları, teknoloji gibi konuların meraklıları bloglar açarak paylaşımlar yapmaya başladı. Özgün ve doyurucu içeriğe sahip olan bir çok blog hızlı bir şekilde takipçi kazanarak trafiklerini arttırdılar. Kendi görüşlerini iyi bir şekilde aktaran Bloggerların markalar üzerinde etkisi büyüktü. Falanca teknoloji ürününün şu özelliğini çok beğendim şunları şunları yapıyor diye detaylı bir şekilde anlatan Bloggerlar o ürünün farkında olmadan iyi bir şekilde reklamını yaparak markayı bir şekilde ödüllendirdi. Zamanla markalar ve Bloggerlar bu durumun farkına vararak karşılıklı olarak işbirliği içerisine girdiler. Marka parayı verdi blogger yazdı. Yeni bir pazarlama yöntemi olarak gelişen bu yöntem Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal mecralarda takipçi sayısı yüksek bir çok hesap sahibini de mutlu etti. Son olarak bu alanda zirveyi kapan Youtube ile tam anlamıyla yeni ismine kavuşan pazarlama yönteminin adı Influencer Marketing olarak anılmaya başlandı.
Influencer Marketing nasıl kullanılır ?
Öncelikle sizler sosyal medyada tanınan ve etkili isimler ile irtibata geçiyorsunuz. O isim de teklifinizi kabul eder ise ürününüzü takipçilerine tavsiye etmek vasıtasıyla reklamınızı yapmış oluyorlar.
Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki geleneksel pazarlama stratejileri eski etkinliğini kaybetmiş durumdadır. Dolayısıyla alternatif pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu stratejiler arasında en etkililerinden birisi de hiç şüphesiz Influencer Marketing’tir.
Dikkat edilmesi gerekenler
Öncelikle belirleyeceğiniz isim gerçekten etkin ve etkili olmalıdır ki tavsiyesiyle toplum ürününüze meyletmelidir. Tabi süreç burada bitmemekte hatta yeni başlamaktadır. Öyle ki bu kişinin hedef kitlesinin sizin ürünleriniz için de uygun olması gereklidir. Aksi takdirde onun tavsiyesi etkisiz kalacaktır.
Kendi fenomeninizi de yaratabilirsiniz
Hazır takipçisi bulunan bir fenomenle çalışmak ne kadar kolay olsa da sürekli bir çalışma yapılacağı düşünülürse maliyetli olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum ünlü bir isimle sözleşme yapıp sözleşme bittikten sonra o ismin başka bir markanın reklamını yapması gibi sonuçları doğuracaktır. Eğer ömür boyu bir fenomeni bağlayamayacağınızı düşünürsek kendi fenomeninizi yaratmak daha akılcı bi çözüm olacaktır. Fakat o kadar kolay olmadığı kesin. Bu çalışma da ciddi bir planlama ve emek gerektiyor aynı zamanda yaratıcılık… Son zamanlarda markaların da bu alanda çalışmalar yaptığını duyuyoruz. Markalar fenomenlerini son derece gizli tutarak hem takipçi kitlesini koruyor hemde reklamlarını istediği şekilde yayınlatabiliyor.
Büyük şirketler bütçelerini de arttırdılar
Pazarlama alanında oldukça etkili olan bu yöntemden firmalar oldukça memnunken bütçelerini de bir hayli artırmanın peşindeler. 2016 verilerine göre ortalama 25 ile 50 bin dolar civarında bi rakamda olan bütçeler 2017 ve 2018 yıllarında 100 bin dolar civarlarına dayanmış. 2019 yılı için daha da artacağı ve zamanla televizyon kanallarına ayrılan reklam bütçelerinin önüne bile geçebileceği söylenmekte diyebiliriz. Son derece etkili bir pazarlama stratejisi olan Influencer Marketing’in geleceği bir hayli pahalı olacakmış gibi duruyor.