https://juragankomik.com
Salı , 15 Ekim 2024

İnternet Haber Siteleri Bloglar için Seo ve Hit Tüyoları

internet medyası uzmanı Kerem Abadi
İnternet medyası uzmanı Kerem Abadi
İnternette haber yayını yapan web siteleri için işin tüyolarını uzmanına sorduk. Bir çok bloger ve haber sitesinin işine yaracak tüyolar aşağıdadır.

İnternet Haber siteleri ve Bloglar için Sosyal Medya Hit Tüyoları nelerdir?

Burada Sosyal Medya tabirini Google Plus nedeniyle Google Arama motorunun kriterleriyle birleştirmenin yanı sıra yeni nesil diğer sosyal medya ağları ve araçlarını da göz önünde tutarak cevaplandırayım:

Özgün Haber olsun, ajanslardan kopyala + yapıştır olmasın

-Böylelikle Google’da kendi sosyal medya hesaplarınızdan önce çıkarsınız.

Haber başlığı haberin içinde %2’yi geçmesin

-Google içeriğinizi ciddiye alsın Google Plus’tan vereceği Google Sonuçlarında sizi daha ön sıralara alsın ve size ait olsun olmasın aynı içeriği işleyen diğer sosyal medya hesaplarından öne çıkabilirsiniz.

Haber başlığı mümkün olduğunca en fazla 90 karakter olsun

-Hem sizin haberinizi sosyal medya hesapları paylaşırken kendi yorum payları artar hem de Google’ın kuruluşundan bu yana önemsediği “makale başlığı” kriterine uymuş olursunuz.

Haber başlığı ve haber arabaşlıkları mutlaka Header 1, Header 2 formatlarına uyun

-Google ve dolayısıyla Google Plus için olduğu gibi yeni nesil sosyal medya araçlarında doğru formatta yazılmış her Başlık/Ara Başlık size o konu üzerinde konum kazandırır.

Haber içeriğinde kullanılan resimlerin isimleri ve açıklamaları olmalı

-Google’ın yanı sıra işitme ve görme engelliler için avantajlar sağlayan özellikli arama motorlarında olsun Pinterest gibi görsel üzerinde temel kuran sosyal medya araçlarında olsun avantaj elde edin.

Haber sitenizin mutlaka XML dosyası ve resimli RSS desteği olmalı

-Gerek üçüncü parti sosyal medya araçlarında gerekse “takip” özelliği taşıyan yeni nesil sosyal medya ağlarında içeriğinizi daha rahat ulaşılabilir kılabilirsiniz. Üstelik bunun arama motorlarına da faydası olur.

Kullanımı yaygın olmayan sosyal medya ağlarını küçümsemeyin

-Sosyal Medya sadece Facebook, Twitter, Google Plus’tan ibaret değildir. Bilhassa mobil uygulaması olan sosyal ağları ve bunlarla iniltili çalışan RSS+Blog tabanlı yeni nesil sosyal medya araçlarını da hesaba katın. Onların da paylaş, beğen, ekle, ilet vs. gibi butonlarını haberlerinize yerleştirin.

Haber içeriğinde etiketleri çoğaltmak sizi gözden düşürür

-Mutlaka haberlerinizde etiketler kullanın ancak maksimum etiket sayısı geçtiğimiz yıla kadar 15 kabul edilirken günümüzde
bu rakamın 7’ye düştüğünün konuşulduğunu unutmayın.

Haberlerinizi insanların gözüne gözüne sokmayın

-Mesela Linkedin ağında bir veya bir kaç saatte bir paylaşım yapabilirsiniz. Hakeza Facebook ve Twitter’da da öyle.

Ancak RSS sistemli bir yeni nesil araçlarda siz sitenize haber ekledikçe bu zaten orada belirecektir ve bu araçları kullananlar bunu göze alır. Ancak diğer ağlarda “Son Dakia” veya “Anlık Haber” vs. gibi ayrı isimle bir hesap açıp sürekli paylaşımlarda bulunmanınız öneririm. Ancak standart hesabınzda 10-15 dakikada bir haber paylaşmanız – standart kullanıcyı sıkacaktır ve kendi duvarında sürekli olarak sizin haberleriniz görmemek için sizi terk edecektir.

Belli aralıklarla sosyal medyada takip edilmek istediğinizi okurlarınıza önerin

-Sitenize bulunan bir banner şeklinde değil de girişte bulunacak bir karşılama ekranıyla okurlarınızı sıkmadan öneride bulunabilirsiniz. Mesela ayda bir gün veya her ayın ilk haftası yahut her pazartesi vs. gibi. Bu karşılama ekranlarında mobil kullanıcıları da dikkate alın. Küçük ekranda karşılama ekranını geçmek için “kapat” yahut “X” sembolünü görmelerini sağlayın. Mobil kullanıcıya büyük bir banner yahut karşılama ekranı sunmak o kullanıcıya virüs bulaştırmışsınız gibi bir intiba bırakır.

Haber sitenizin mobil uygulaması olmalı

-Haber sitenizin daha tanınır ve sosyal medyada daha yaygın olmasını istiyorsanız aslında daha çok “mobil medya” olarak kullanılan/kullanılmak istenen “sosyal medya”da acak “mobil uygulama” ile rakiplerinizden öne çıkabilirsiniz. Mobil uygulamanızda size verebileceğim ipucu bu uygulamada haber içeriğinizde bir sosyal medya paylaş butonunun olması. Ancak bu buton standart iphone veya android butonu olmasın. Çünkü standart butonlarda o mobil aygıta yüklü olan tüm sosyal olsun olmasın paylaşım seçenekleri suuluyor. Özellikli bir buton kullanın. Kendi seçeceğiniz bir kaç sosyal medya ağının butonu ve bunların dışındaki hepsini karşılayan bir standart butonunuz olsun. Ki kullanıcı bir haberiniz paylaşmak istediğinde “paylaş” butonuna bastığında 50-60 ayrı seçeneğin içinden Twitter veya Facebook’u aramak zorunda kalmasın.

Sosyal Medya takipçilerini arttırmanın yolları

-Yukarıda anlattıklarımı uyguladığınızda zamanla sosyal medya takipçilerinizin eskiye oranla daha hızlı arttığını fark edeceksiniz. Bunun dışında ise Facebook’da sayfa beğenisi veya sayfa paylaşımı için ücretli reklamları öneririm. Twitter ve Google Plus’ta ise bu sosyal medya araçlarını etkin kullanan editörleriniz, yazarlarınızın kendi içeriklerini paylaşmalarını, yine bu sosyal medya araçlarını etkin kullanan veya bu araçlarda az/çok meşhur olmuş kişilerin sizin haber sitenizin hesabından paylaşım yapmalarını öneririm. Şimdilik bu kadar.

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir