Perşembe , 30 Kasım 2023

İnternette, sosyal ağlarda farklı yaş grupları neler yapıyor?

Yeni Şafak pazar eki için SMH Genel Yayın yönetmenimiz USMED Genel Başkanı Said Ercan’la yapılan röportajın bir bölümü.

 

1961-1979 doğumlular için X,

1980-1999 için Y

Ve sonrası doğumlular için Z kuşağı tanımlaması yapılıyor.

 

 

–         Yukarıdaki bu kuşakların internet kullanım oranları ve sahaları,

X kuşağı interneti genelde zaruri ihtiyaçaları ve ekonomik amaçlarla kullanıyor diyebiliriz, internet bankacılığı vb. sosyal ağları ise okey oynamak tavla oynamak vb.

Y kuşağı  genelde haber almak internet haber siteleri, mailler ve sosyal ağlar üzerinden kullanıyor diyebiliriz. Z kuşağı ise dijital yerliler dediğimiz gruba dahil oluyor, daha çok sosyal medyayı kullanıyorlar, sosyal oyunları bağımlılık derecesinde kullanıyorlar, z kuşağı evrensel internet ağlarına kayıt yaşı 13 olmasına rağmen bu yaştan çok önce kendileri sosyal ağlarda hesap açıyorlar.

 

–         Yoğunlukla kullandıkları sosyal ağlar, bunların görünür sebepleri

Her kuşak için facebook yoğun kullanılıyor, x ve y kuşağı twitter linkedin ağırlıklı kullanıyorlar, y kuşağı slideshare, g plus, pinterest gibi ağları tercih ederken, z kuşağı instagram youtube gibi görsel ve multimedya ağlarını daha çok tercih ediyorlar.

 

–         Hangi yaş aralığının, hangi medya araçlarını, hangi amaçlarla kullandığı,

X kuşağı bilgi edinme ve ekonomik amaçlı, y kuşağı kariyer, bilgi edinme eğlence, z kuşağı ise sadece eğlence amaçlı kullanıyor.

 

–         Hangi kuşak hangi aralık ve saatlerde interneti ve sosyal ağları kullanıyor

Ocak 2014 verilerine göre Türk insanı ortalama 4 saat 51 dakika internet kullanıyor.

X kuşağı gündüz çalışma saatlerinde , y kuşağı hem gündüz hem akşam saatlerinde, z kuşağı bağımlılık derecesinde zamansız.

 

–         Sosyal ağların kullanımında mobil yoğunluk (telefonla kullananların oranları)

Nufusun %36’sı mobil internet kullanıyor, mobil internette geçirilen ortalama süre 1 saat 53 dakika.

 

–         Sosyal ağlarda farklı kuşakların takip belirleyeni (hangi baskın sebepler)

X kuşağı sosyal ağı haberdar olma, akrabalarla kaynaşma, ünlü kişileri takip etme, siyasete dahil olma amaçlı kullanıyor.

Y kuşağı kişisel markalaşma, fenomenler, ilginç bilgiler, sosyal medyayı takip etme, sosyal medya araçlarını kullanma.

Y kuşağı takipçi sayısını arttıracak tüm yöntemler.

 

–         ABD’de görünür olan Facebook’ta ebeveyn oranlarının artışı ve gençlerin facebook’tan ayrılması

–         Ailelerin öğretmenlerin çocukları sosyal ağlarda takip etmesi, paylaşımlarına dikkat etmesine sebeb oluyor, çocuk için ise bir güvenlik nedeni fakat özgürlüğünün kısıtlandığını düşünen çocuk ya fake hesap açıyor ya da internet maharetiyle ailesini engelliyor, gruplandırıyor, direkt mesaj ile haberleşiyor bir şekilde paylaşımlarının görülmemesini istiyor.

–         Sosyal ağlara ilgi azalış ve artışların görünür sebepleri (facebook’a ilginin azalması gibi)

Facebook paralı olacak diye bir söylenti dolaşırdıu eskiden ve hep bu yalanlanırdı, facebook özellikle borsaya girdikten sonra ücretli alanlarını çoğalttı, gruplara ilgili azaltı, paylaşımları ücret ile ön plana çıkarma sponsorlu paylaşımlar reklamlar derken kullanıcıları boğdu öte yandan güvenlik konusunda kullanıcılarının bilgilerini devletlerle paylaşması, ilgiyi azalttı buna rağmen en çok kullanıcısı olan sosyal ağ olamaya devam ediyor Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 36 milyon facebook kullanıcı sayısı’da 36 milyon ilginç bir veri.

 

–         Yeni doğan bebeklere açılan facebook hesabı gibi uygulamaların Türkiye-Dünya ortalaması karşılaştırması

Bildiğim kadarıyla bununla ilgili somut bir istatistik yok ama Türkiye’de dünya ortalamasının çok üstünde diyebiliriz ülke olarak zaten sosyal medya kullanımında ilk 10 ülke arasında olduğumuzu varsayarsak çok da sürpriz değil hatırlayın türkiye’de en çok twitter takipçisi olan ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın çocuğu kemal yılmaz için hesap açılmıştı @KMLYLMZ2012 hesabı hiç tweetlemediği halde şuan 10 bin takipçisi var.

Eşlerin adı ve soyad şeklinde açılan facebook hesapları maalesef Türkiye’de yaygın. Bu da internete olan güvensizliğin bir sonucu olsa gerek.

 

Son olarak sosyal medya ve internet başlığıyla ilgili Türkiye merkezli kurumlar ve düzenlenen programlar.

 

Sosyal medya ile çok fazla kurum yok maalesef Türkiye merkezli Uluslararası Sosyal Medya Derneği USMED var, üniversitelerle birlikte sosyal medya uzmanlığı eğitimleri veriyor, yeşilayla birlikte sosyal medya bağımlılığıyla mücade ediyor, bilinçli sosyal medya kullanımını teşvik ediyor. İnternet alanında ise bir hayli STK ve devlet kurumu mevcut Türkiye iletişim Başkanlığı TİB, Bilgi Teknolojileri Kurumu BTK, İnternet Geliştirme Kurulu,Türkiye Bilişim Derneği,  İnternet Medyacıları Derneği, İnternet Yayıncıları Derneği, Alternatif Bilişim Derneği gibi kurumlar mevcut.

 

 

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir