Perşembe , 30 Kasım 2023

İNTERNETTEKİ TEHLİKELERDEN ÇOCUKLARI KORUMANIN YOLLARI

İnternet günümüz insanının hayatını son derece kolaylaştıran, her yerde ve her zaman erişebildiğimiz bir teknoloji.  İnternet sayesinde bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilir, gidip göremediğimiz her yer hakkında bilgi edinebilir, sosyal iletişim siteleriyle yeni dostluklar kurabilir; film , müzik ve videolar ile eğlenceli vakit geçirebiliriz.

Fakat bizi internetten korkutan birçok tehlikeyi de gözardı edemeyiz. Özellikle çocukları internetin zararlı etkilerinden korumak için bazı önlemlerin alınması şart olmuş durumda.

Günümüzde çocukların çoğunun bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanımı ebeveynlere oranla daha ileri seviyededir. Anne ve babaların internet ve bilgisayar teknolojileri konusunda bilgi sahibi olmaları, eğer bu konuda yeterince bilgi sahibi değillerse kendilerini geliştirmeleri, en azından çocuklarını doğru yönlendirecek ve denetleme yapabilecek seviyede internet kullanımını öğrenmeleri gerekmektedir.

Öte yandan internetin hızlı şekilde hayatımıza nüfuzu cep telefonları ile daha da hızlanıyor ve çocuklarımız da bu cihazlara bizimle beraber oldukça yakınlar.

İnternetteki içeriklere dikkat

Nasıl dünyada iyi insanlar kadar, hırsızlar, tacizciler, tecavüzcüler, yalancılar, hayalciler, katiller ve teröristler var ise bunlar internette de varlar. Bunun da ötesinde internet içeriklerinin kolay ulaşılabilir olması, çocukların yaşlarına uygun olmayan içeriklere maruz kalmalarına neden olabiliyor hatta  bu durum çocukların gelişiminde onarılmaz sorunları beraberinde getirebiliyor.

Çocuklara gerçek hayatta olduğu gibi sanal dünyada da kurallar koyulmalı

Anne babalar,  çocuğun interneti bilinçli kullanımını desteklemek ve zararlarından korumak için birtakım kurallar koymalı, öğütler vermeli ve onları sanal ortamdayken takip etmelidirler. Bu kurallar çocuğun yaşıyla beraber değişiklikler gösterirken, konulan kuralların uygulanıp uygulanmadığının da takibinin yapılması ve kurallara uyulmasının sağlanması gerekmektedir.

Ebeveynlerin çocuklara internet kullanımı noktasında anlatmaları gereken şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz;

-Her şeyden önce çocuklarınıza anne ve babaları dışında kimse ile aralarında bir sır olamayacağını anlatmanız gerekir. Bu sayede, internette karşılaştıkları bir kişinin “aramızda sır olsun” demesiyle olan biteni sizden saklamasının önüne geçebilirsiniz.
-Kendilerini rahatsız eden bir durum olduğunda mutlaka sizlere anlatmaları için onları teşvik edin. Aslında, aileye her şeyi anlatabilmek, internet dışında da karşılaşılan birçok taciz olayının engellenmesi için önem teşkil edecektir.
-Çocuklarınızın hangi oyunları oynadığını takip etmeli, bu oyunların içeriğini internetten ya da öğretmenlerden araştırmalısınız.
-Çocuklarınızın sosyal medya kullanımına ancak yeterince büyüdüklerinde izin vermelisiniz. Çocuklarınızın internetten de takipçisi ya da arkadaşı olmalı, paylaşımlarını ve yönelimlerini takip etmelisiniz.
-Çocuklarınızdan aileniz ve kendileri ile ilgili normalde sıradan insanların bilmesi gerekmeyen bilgileri ve adres, telefon numarası gibi iletişim bilgilerini internette paylaşmamalarını isteyin.
-Şifrelerin asla paylaşılmaması gerektiğini anlatın.
-Canlı görüşmelerinin ailelerin bilgisi dahilinde olması daha uygundur. Ayrıca çocuklarınıza hiç bir şekilde bir fotoğraf ya da hareketli görüntüsünü göndermemesini öğütleyiniz.
-Sosyal medya kullanımlarındaki erişim geçmişi, anne babalar için çocuklarının internetten nelerle ilgilendikleri ile ilgili önemli ipuçları içerir. Youtube ve benzeri sitelerde veli olarak geçmişi takip etmeniz önemli olabilir.
-Çocuklarınızın ellerine cep telefonu vererek kendinize bir konfor alanı yaratmanın sonuçlarının ağır olabileceğini unutmayın. Aşırı kullanım, derslerden kopma, aileden ve toplumdan uzaklaşma, 3 boyutlu dünyayı kavrama sorunları ve hatta otizme kadar gidebilecek sorunlar yol açabilir. Günlük kullanım limitleri koyun ve uygulayın.
-Özellikle küçük yaştaki çocukların görüntü izlemelerinde mutlaka yanlarında olun. Zira sizin açtığınız görüntü bitince başlayan başka bir görüntü oldukça can sıkıcı içerikler barındırıyor olabilir.
-Cep telefonlarına uygulama yüklenmesini sadece siz yapın. Zira çoğunlukla ebeveynlere ait olan bu cihazlara oyun ya da başka kılıflarla birçok zararlı yazılım bulaşabileceği unutulmamalıdır. Dikkatsizce yüklenen uygulamaların hem bilgilerinizin hem de paranızın çalınmasıyla sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.
-Uygulamaların çocuk gelişimi açısından uygun olup olmadığı ile ilgili uygulama marketlerindeki PEGI sınıflandırmasını kontrol edin. PEGI, televizyon programları için RTÜK tarafından uygulanan 7, 13+, Şiddet ve benzeri sınıflandırmaların uygulama ve oyunlar için olan karşılığıdır.
-Bilgisayarlar ve cep telefonlarında ebeveyn kontrolü özelliği olan antivirüs yazılımları kullanın. Bunların ev için ücretsiz sürümleri dahi kayda değer bir güvenlik sağlayacaktır.
Çocuklarınızın sizin için de iyi bir eğitmen olabileceğiniz unutmayın. Onların bilgisayar ve internet bilgileri ile sizi eğitmesini sağlamanız veya aklınıza takılan konuları internette onlarla beraber araştırmak onların ilgisini internetin bilgi yönüne çekebilir.

Kaynak: intell4

Hakkında Beyza Yılmaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir