Mutlaka günün birinde dikkatinizi çekmiştir. Lavabo veya küveti suyla doldurup bir anda tıkacı çekin ve suyun hemen sağa doğru dönemeye başlayarak aşağıya doğru gittiğini göreceksiniz. Merak edenler için Lavaboda su neden sağa doğru akar sorusunu cevaplıyoruz.
Hani, tıpkı Amerikan filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz o hortumlar gibi. Peki, neden bu su sola doğru değil de sağa doğru giderek boşalıyor. Genellikle böyle bir soruyla karşılaşan insanların vereceği ilk cevaplar son derece basit oluyor; “Tabii ki taşın yapısından dolayı” Peki, sizce de gerçekten öyle mi? Aslında burada son derece büyük bir deney söz konusu ve yine bir bilimsel teknik bulunuyor. Bu dönüş kuzey yarım küre içerisinde sağa doğru yani tam saat yönündeyken güney yarımkürede sola yani saat yönünün tersine şeklindedir.
Yani, lavabo ve küvetimizin mermerinin yapısı nedeniyle su bu şekilde iniş yapmıyor, bilim adamları bu tekniğe “Corolis kuvveti” adını vermiş. Bildiğiniz gibi dünya sürekli olarak kendi ekseni etrafında bir dönüş işlemi gerçekleştiriyor. Fakat bu dönüşün hızı her zaman dünyanın her yerinde aynı değildir.
Lavaboda su neden sağa doğru akar?
Lavaboya baktığımızda suyun bu şekilde kayıp aşağıya gitmesinin en temel nedenlerinden bir diğeri de budur. Tabii diğer en önemli etken de dönüş yönüdür, mesela Kuzey yarım kürede dönüş sağa doğru iken güney yarım kürede dönüş sola meyillidir. Bu nedenle de suyun akışının şekli böyle değişiklik gösterebilir. Nesnelerin üzerinde bulundukları yer ile beraber hareket etmeleri ile ortaya çıkan bir etkidir bu.
Bilim adamları ise bunu hala tam bir netliğe oturtamamışlar her ne kadar mikro ölçüm cihazları ile ölçümler yapılıyor olsa da bu açıklamaların hala bazı yerlerinde bilim adamlarına göre soru işaretleri mevcut. O soru işaretleri giderilene kadar da bu kural tam olarak kabul etmiyorlar. Diğer önemli iddialar ise lavaboya suyun düştüğü noktanın gittiği noktayı belirlediğini savunuyor. Siz hangisine inanırsınız artık orası size kalmış fakat eğer boş vaktiniz varsa siz de lavaboya koşup bu konu hakkında belki de birkaç deney yapıp bu konuya son noktayı koyabilirsiniz.