Jargon
Web kafa karıştırıcı olabilir ve bazen hepimiz pek fazla anlamlı gelmeyen terimlerle karşılaşırız: Virüsler gibi. IP adresleri ya da casus yazılımlar gibi. Yaygın kullanılan bazı teknik kelimelerin bir listesini hazırladık ve bunları mümkün olduğunca basit ve doğru bir şekilde açıkladık.
Tarayıcı
Bu, bilgisayarınızda web sitelerini ziyaret etmek için kullandığınız programdır. Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera ve Safari, popüler tarayıcılara örnek olarak gösterilebilir.
DNS
İnternet’te çok sayıda web sitesi ve IP adresi olduğundan, tarayıcınız bunların tek tek nerede bulunduğunu otomatik olarak bilmez. Her birini araması gerekir. Bu noktada DNS (Alan Adı Sistemi) devreye girer. DNS, aslında Web’in telefon defteridir. Telefon rehberinde nasıl “Ali Demir” adına ait telefon numarasını bulabiliyorsanız, DNS’ de aynı şekilde www.google.com gibi bir URL’nin karşılığı olan IP adresini bularak sizi aradığınız siteye götürür.
IP adresi
Her Web adresinin (örneğin, “www.google.com”), IP adresi adı verilen kendine ait numaralandırılmış adresi vardır. Bir IP adresi şöyle görünür: 74.125.19.147. IP adresi, belirli bir bilgisayarın veya mobil cihazın İnternet’in neresinde olduğunu belirleyen bir dizi sayıdır. Biraz annenizin telefon numarasına benzer: Nasıl telefon numarası annenize ulaşmanız için operatörün sesli aramayı hangi eve yönlendirmesi gerektiğini belirtiyorsa, IP adresi de bilgisayarınıza İnternet’teki başka bir bilgisayarla nasıl bağlantı kuracağını söyler.
Kötü amaçlı yazılım
Kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarınızın veya mobil cihazınızın kontrolünü alıp zarar vermek için tasarlanmış yazılımlardır.
Bu yazılımlar şunları içerebilir:
-
Reklam yazılımı
Bilgisayara otomatik olarak reklamlar indiren, bunları oynatan veya gösteren her türlü yazılımlardır.
-
Casus yazılım
Kullanıcılar hakkında onların bilgisi dışında küçük bilgi parçacıkları toplayan kötü amaçlı yazılım
-
Truva atı
Yararlı bir uygulama gibi görünen zararlı bir yazılımdır. Yazılım başlangıçta yararlı bir şey yapıyormuş gibi görünür, ancak bunun yerine bilgilerinizi çalar veya bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza zarar verir.
-
Virüs
Bilgisayarınıza ve bilgisayarınızdaki dosyalara bulaşabilecek zararlı bir bilgisayar yazılımı parçasıdır.
-
Solucan
Kendisini otomatik olarak diğer bilgisayarlara yayabilen zararlı bir yazılım parçasıdır.
Kimlik avı
Kimlik avı, bir kişinin, kurbanı şifreler veya kredi kartı bilgileri gibi hassas verileri paylaşması için aldatmaya çalıştığı bir tür çevrimiçi dolandırıcılıktır. Kimlik avı genellikle e-postalar, reklamlar veya anlık mesajlaşma gibi diğer iletişim yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilir. Örneğin, bir kişi kurbana, kurbanın bankasından geliyormuş gibi görünen ve kurbanın kişisel bilgilerinin sorulduğu bir e-posta göndermeyi deneyebilir.
SSL şifrelemesi
Bilgisayarlar arasında güvenli bir iletişim yolu oluşturan teknolojidir. Bir web sitesi SSL şifrelemesini destekliyorsa bu web sitesi ile değiş tokuş edilen veriler İnternet’teki kulak misafirlerinden korunur.
Spam
Alıcının isteği dışında ayrım gözetilmeden toplu iletiler göndererek elektronik ileti sistemlerini kötüye kullanmadır.
Görev yöneticisi veya etkinlik izleyici
Bilgisayarınızda çalışmakta olan yazılımlarla ilgili bilgi sağlayan bilgisayarınızdaki bir programdır. Görev yöneticisini/etkinlik izleyiciyi kullanarak işlemleri ve programları durdurabilirsiniz. Bunu yapmanız, özellikle tarayıcınızı veya bir web sitesini herhangi bir şekilde kapatamadığınızda önem taşır. Bu programa erişmek için bilgisayarınızda “etkinlik izleyici” veya “görev yöneticisi” terimlerini aramayı deneyin.
URL
URL, bir web sitesine ulaşmak için tarayıcıya yazdığınız web adresidir. Her web sitesinin bir URL’si vardır. Örneğin,www.google.com URL’si sizi Google’ın web sitesine götürür.
WPA2
Ağınızdaki trafiği şifreleyerek Kablosuz ağınızı koruyan bir güvenlik teknolojisidir. Ayrıca, yetkisiz kullanıcıların ağınıza erişmesini zorlaştırır.