Dünyamız olan yerküre tabiatın insanlara bahşetmiş olduğu yaşam için bir nevi barınak gibidir, kocaman evrende… Ancak ne yazık ki insanoğlu, kendine sunulmıuş bu yerkürenin her türlü kıymetini bilemeyip, onun ve kendinin sonunu hazırlayan senaryoları hazırlamaktadırlar…
Her sene binlerce hektar, dekar ormanlar ve bitkiler yangınlarla tahrip edilerek heba edilmektedir. Biliyor musunuz acaba..? Bir ağacın takriben 200- 250 kişiye oksijen sağlayıp, soluk verdiğini..!
Evet sizlere burada bildiğiniz kısacık bilgileri tekrar hatırlatmakta, nimetlerinden faydalandığımız tabiat ve bitkilerin ne kadar önemli olduğunu belitmekte büyük bir fayda olacağı kanaatindeyim.
Bitki hücresini hayvan hücresinden ayıran en temel özellik, büyük ölçüde selülozdan oluşmuş sertçe bir dış zarın plastitlerin bulunmamasıdır. Bitki dokuları iki büyük gruba ayrılır bitkinin bütün yaşamı boyunca yeni hücreler oluşturan sürgendoku ve hücre bölünmesinin az olduğu ya da hiç olmadığı gelişmiş doku. Gelişmişdoku, koruyucu dokuyu, iletimdokuyu ve temel dokuyu kapsar…
Tohumlu bitkilerin başlıca organları kök, gövde, yaprak ve çiçektir. Bitkiyi toprağa bağlayan ve bitkinin dik durmasını sağlayan kök, ayrıca topraktan su, mineraller ve öbür besin maddelerini alır bazı bitkilerin kökleri ise besin depolama görevini yapar. Gövde yaprak, çiçek ve meyveleri taşır. Bitkinin temel yaşam süreci olan fotosentez yapraklarda gerçekleşir. Çiçek üreme organlarını döllenme sonucunda çiçekteki yumurtalık gelişir ve meyveye döner…
Sizlere bol bol sevgiler ve saygılar sunarım, efendim….
NECİP KÖNİ – ADANA / TR
RESİM * Necip KÖNİ – Arşivi