https://juragankomik.com
Cuma , 19 Nisan 2024

Ortama göre değişen uzman yorumları

Geçenlerde bir sosyal medya söyleşisine dinleyici olarak katıldım. Katılım oranı düşüktü fakat katılımcılar eğitim seviyeleri bakımından oldukça donanımlıydı.  Yanlış anlaşılmasın kişileri eğitim seviyelerine göre asla değerlendirmem. Fakat konu sosyal medya olunca beklenti bu yönde gelişiyor. Sonuçta sosyal medya denilince akla facebook apaçiliğinin geldiği bir ülkede yaşıyoruz. Açıkcası okuyan kesimin varlığı beni hoşnut etti. En azından salondan  çıktığımda bir şeyler kafamda daha net oturacak beklentim tavan yapmıştı. Konuşmacılar da donanımlı, alanlarında söz sahibi kişilerdi. Bu yönüyle keyfim daha da arttı kuruldum koltuğuma dinlemeye başladım.

 

Aman Allah’ım dediğim dakikalar ise tam da orada başladı. Bir an sosyal medya konferansına değil de sosyal medyayı kınayan bir grubun eylemine katıldığımı düşündüm. Konuşmacılar söze başladıkları andan itibaren sosyal medyayı yerden yere vurdular. Bakın sosyal medyayı eleştirdiler demiyorum yerden yere vurdular.  Salonda bulunan sosyal medya kullanıcılarını resmen kınadılar. Dahası hesaplarını kapatmalarını istediler vs vs vs… O an programdan önce hazırlamış olduğum tüm soruları program sonrası çöpe atmak için buruşturdum. Çünkü soru sormama gerek kalmamıştı. Öyle ya sonuçta bilet çoktan kesilmişti. Sosyal medya kullanıcısı olarak ben sadece egomu besleyen bir canavardım.

Bir dinleci kalkıp ”siz falan yerin (dünyaca ünlü bir firma isim vermiyorum ki dindar gençlerin de  boykot listesindeydi) sosyal medya sorumlususunuz ama kalkıp burda bizlere sosyal medyayı kötülüyorsunuz bu bir çelişki değil midir?” demesi üzerine ise verilen yanıt pek manidardı ”ee biz burayı daha içten, yakın gördüğümüz için size böyle konuşulması gerektiği için böyle konuşuyoruz.”

O an içimden baya bir gülümsedim. Her şey anlaşılmış, kafam netleşmişti. Bu konferans falanca yerde olsa başka şeyler konuşulacaktı. Ama sırf dini hassasiyeti olan bazı gençlere yönelik olunca başka oluyordu.

Benim burda sosyal medyayı yücelttiğim falan yok ama birkaç lafım olacak.

Ey müslüman gençleri sözüm ona düşünüp onlara sosyal medya konferansı adı altında zararlarını anlatan kişi ve kurumlar şunu iyi bilin ki sosyal medya sizin at koşturacağınız bir alan olmayacak.  Bu gençler reel hayatın içinde nasıl varlarsa, interaktif ortamlarda da en az sizin kadar at koşturabilecek. Sen bunun yollarını gençlerin vicdanına oynayarak tıkamaya çalışırken   internete girmeyi pornodan ibaret sayan bağnaz kişiden ne farkın kalır? Afersiniz ama hem uluslararası dünyaca ünlü çok iyi kurumlarda cukkayı doğrultacaksınız iş bizim çocuklara gelince sen bu işe bulaşma diyeceksiniz yok öyle yağma!

Ha illa da sosyal medya üzerine konuşacağım nasihat vereceğim diyorsanız:

Sosyal medyadaki kirlenmenin vs nin önüne nasıl geçilebilir yönünde niye konuşmazsınız?

Niye yaşları 18 ile 25 yaş arası olan gençlere sosyal medya kullanım politikaları üzerine bir strateji geliştirmezsiniz?

Neden sosyal medyanın ne olduğundan çok ne olmadığı üzerine konuşmazsınız?

Neden onlara sosyal medya Facebook marka sayfanızı herhangi birilerinin sadece beğeniyor olması değildir demezsiniz?

Neden o gençlere Sosyal medya iletişimi, sizi bilerek ya da bilmeyerek  “beğen” butona basarak beğenen ve takipçiniz sandığınız binlerce sanal kişilikten oluşan sözde sayfa takipçilerinizle övünmek değildir demezsiniz?

İlla yanlışlıkları, aksaklıkları anlatacaksınız alın size birkaç tüyo verdim işte.  Ama toptan kapatın gidin hesapları falan demek nedir? Geleneksel medyaya geç girmiş ve bunun ceremesini çok çekmiş bir kesime yapılan en büyük yanlış budur.  Devletlerin ve büyük markaların televizyon ve gazetelerde insanlara açıkladıklarıyla gerçekten olan bitenlerin farklı olduğunu sosyal ağlar sayesinde öğrenebilirken,  bir televizyon kanalını parasıyla satın alıp lehine haberler yayımlatan bir iş adamının sosyal medyayı ele geçirme imkanı yokken,  tüm insanların kullandığı sosyal medyada hükümdarlık sürmek mümkün değilken sen benim gençlerime siz uzak durun diyorsun güya bu gençleri düşünüyorsun…

Sen herkesin akın ettiği ve gençliği şekillendirme altına aldığı bir alanda benim gençlerime hesaplarınızı kapatıp gidin diyemezsin efendi!

Yazımı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözleriyle noktalıyorum:

”Karar verdik medya engelini sosyal medyayla aşacağız.”  Yanisi şu sosyal medyaya daha da çok önem verecekler… Vermeliler de zaten doğru olan da bu.  Başarılı olurlar  ya da olmazlar  ben oraya bakmıyorum…

Peki sen güzel kardeşim  peki sen  dijital dünyada nerede olacaksın?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir