Günümüzde yurtdışına çıkmanın artık eskisi kadar zor olmadığı bir gerçek. Fakat yine de eğer gidiş amacınıza göre bir danışmanlık firması ile anlaşmadıysanız ya da bu tecrübeye sahip birini tanımıyorsanız “nasıl gidilir, nereye gidilir, ne yenir” vb. sorular için bulabileceğiz Türkçe içerik sayısı çok fazla sayılmaz. Şu anda aklınıza gezi bloglarının gelmesi pek şaşırtıcı değil. Fakat hem blog yazılarını bulmak daha zahmetli hemde bulduğunuz bilgilerin güncel olması tamamen şans meselesi. İşte tam burada yurtdisitecrubesi.com sitesi devreye giriyor. Yurtdışı Tecrübesi yeni bir girişim olarak hem uluslararası tecrübeye sahip kişileri ve bu tecrübeyi kazanmak isteyen kişileri bir araya getiriyor hem de yurtdışı ile ilgili kurum ya da kuruluşları bu kişilerle buluşturuyor. Fikrin çıkış noktası ise ekiptekilerin yurtdışına çıkarken kendi ihtiyaçlarını karşılayacak Türkçe bir platform bulamamasından ortaya çıkmış. Böylece ne yapmak istediklerine karar vermişler. Yurtdışına çıkarken insanların “ortak” ilgi alanlarını buluşturacak ve ortak “ihtiyaçlara” çözüm oluşturacak bir platform oluşturmak. Peki “ şu ana kadar internette bu tarzda hiç mi site yoktu ?” sorusuna verdikleri, yani onları diğerlerinden ayıran cevap ise , bu tarz sitelerin tamamen editör mantığıyla çalıştığını belirtiyorlar.Yani 4-5 kişilik yazar kadrosu internet ortamından elde ettikleri bilgileri sitelerine ekliyor,bu da çeşitliliği azaltıp,kontrolü kullanıcıdan alıyor. Yurtdışı Tecrübesi ise hem çeşitli birçok kategoriyi barındırıyor hem de kontrolü tamamen kullanıcıya bırakıyor. Bu da sitede sürekli orijinal,güncel ve doğru tecrübe olmasını sağlıyor.
Çalışmalarına 2010’un son aylarında başladığımız Yurtdışı Tecrübesi yeni tasarımı ve altyapısıyla geçtiğimiz ay tekrar yayına alındı. Sitede çok basit manada anlatmak gerekirse; bir kullanıcı başından geçen olayı istediği şekilde anlatıyor.Burada kastedilen Almanya’ya nasıl vize aldığından tutunda İspanya’da izlediği bir futbol maçıyla ilgili bile olabilir. Amacımız bu kişiden sonra Almanya’ya vize alacak kişinin daha kolay ihtiyacını çözebilmesi ya da İspanya’da maç izleyecek birinin nasıl maç bileti alacağını ve stada en ucuz nasıl gidebileceğini bu yazıdan öğrenmesidir. Daha sonra da kendi deneyimini paylaşmasıdır. Burada tecrübeler ve bilgiler biriktikçe bilgilerin ve yaşanmış hikayelerin doğruluğu kendi kendine oluşuyor. Geniş bir kategori seçeneği bulunan Yurtdışı Tecrübesi’nde sadece sağlık ya da alışveriş ya da eğitimle ilgili tecrübeler bulunabileceği gibi sadece Güney Afrika ya da sadece Brezilya ile ilgili de içerik bulunabilmektedir. Şimdiden 100’den fazla “özgün” içerik barındıran Yurtdışı Tecrübesi’nde daha fazla kişiye kaynak yaratılacağı kesin.
İzmir çıkışlı proje geçen yılın Aralık ayında İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne bağlı Embryonix kuluçka merkezine seçildi. Embryonix’in de katkılarıyla projenin global bir hale gelmesi amaçlanıyor.
Bunun yanında Yurtdışı Tecrübesi’ni oluştururken belli bir oyunlaştırma yapılmış, bir puan sistemi ve üyeler arası etkileşimi artırmaya yönelik çalışmalar yapılmış. Örneğin üyeler kendileriyle ilgili daha fazla bilgi vermek isterlerse, yeni tecrübe ya da görsel eklerlerse, sitede ne kadar etkileşimde bulunursa belli bir puan kazanıyorlar. Bu puanlar ise belli aralıklarla yapılan hediye, kampanya ya da fırsatlar olarak geri dönüyor. Bunlarda örneğin, uçak bileti, yurtdışı eğitim fırsatlarında indirim ya da ücretsiz dil eğitimi gibi kampanyalar.
Birazda ekipten bahsetmek gerekirse, Kemal Hakimoğlu’nun girişimciliğiyle ilerleyen projenin ekibinde Sezgin Armağan, Ezgi Sönmez ve Ayşegül Ekinci bulunuyor.