https://juragankomik.com
Perşembe , 12 Aralık 2024

Güncel Örneklerle Sosyal Medyanın Siyasete Etkisi [Araştırma]

 

 

                “Sosyal Medya” son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir kavram. Geleneksel medyanın aksine bilgi akışı iki taraflı ve gün geçtikçe de etkisi artmaktadır. Son yıllarda dünya siyaset tarihine iz bırakan  “Arap Baharı”, “Wall Street”  “Wikileaks”, gibi  olayların çıkmasında, dünyaya yayılmasında rol oynamış ve doğru yönetilmediğinde de ülke hükümetlerinin yıkılmasına kadar giden bir etkisi olmuştur.

Devlet yönetimleri artık  dijitalleşiyor ve öyle de olması gerekiyor. Çünkü hizmet isteyen Y ve Z kuşağı sosyal medyayı sürekli kullanıyor ve her daim içindeler. Ülkemizde liderlerin sosyal medyayı yeterli düzeyde kullandığını söylememiz pek mümkün değil fakat algının zamanla değişeceğine inanıyorum.

Siyasi parti liderlerinin sosyal medyadaki takipçi ve beğeni sayılarına bakacak olursak:

 

ABDULLAH GÜL

 

Siyasetin sosyal medyada gelişmesini sağlayan belki de en önemli isim olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Twitter’da daha etkili olduğunu görüyoruz. Etkiden kastım takipçi sayısının çok olması. Her gün bir şeyler paylaşmıyor genelde haftada bir yada 5 günde bir oluyor. Dijital diplomasinin nabzını tutan ‘e-diplomacy Hub’ın verilerine göre  Twitter’da dünyanın en etkili 10 e-diplomatı arasında 7. Sıradaydı.

 

Facebook’da ise Twitter’a nazaran daha düşük sayılar göze çarpıyor. Fakat paylaşım sıklığı  burada da aynı.

 

 

RECEP TAYYİP ERDOĞAN

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da pek güncellenmeyen Twitter hesabı danışmanları tarafından rutin bir şeklinde geleneksel medya mantığıyla idare ediliyor.

Facebook’da daha aktif bir hesabı var Twitter’a göre. Hemen her gün paylaşılan bir ileti var. Burada aktif olmasının en büyük sebebi yazılan mesaj da karakter sınırlaması olmaması ve görsellerle destekleniyor olmasıdır.

KEMAL KILIÇDAROĞLU

 

Takipçi sayısı Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a göre az olmasına rağmen daha aktif kullanan kişi ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. Her iki sosyal medya aracında da etkili bir şekilde yer almaktadır.

 

 

DEVLET BAHÇELİ

 

Twitter’da olmasına rağmen en seyrek kullanılan hesap MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hesabı dersek haksızlık yapmış olmayız herhâlde. En son ki iletisi 11 Ekim ve bir önceki de 24 Ağustos da.

Facebook’da ise daha aktif bir hesabı bulunmakta Devlet Bahçeli’nin. Hemen hemen iki günde bir gündemle ilgili iletiler giriliyor.

 

Genel başkanlar dışında   Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek  ve  bir çok siyasetçi sosyal medyada gündem yaratmaya devam ediyor.

Bugün birçok cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, bakanlıklar ve kamu kuruluşu sosyal medya aracılığıyla dünyaya ulaşıyor. Hangi sosyal mecra kullanılırsa kullanılsın o hesabın hayalet şehire dönüşmesine izin vermemelidir. Boş bir sosyal ağ, seyrek yapılan güncellemeler takipçilerin değersiz olduğunu hissettirir, diyaloğa açık olmadığı izlenimi verir.

Sosyal mecraları dünya çapında en etkili kullan siyasetçi hiç kuşkusuz Barack Obama’dır. Obama yönetimi 2012 Ocak ayını “21’nci Yüzyıl Teknolojisi Ayı” ilan etmişti. 2008 yılındaki sosyal medya başarısı haklı olarak  her seçimden önce konuşulur.  O dönem hem Facebook arkadaş sayısında, hem Youtube izlenme sayısında hem de web sitelerinin tekil ziyaretçi sayısında Obama, McCain’in 4 katından fazla bir etki yaratmayı başarmıştı. Son seçim de Romney ile rekabet halindeydi. Rakip değişse de Obama’nın sosyal medya iletişimine karşı duruşu hiç değişmedi. seçim sürecinde online reklama tam 50 milyon dolardan fazla harcarken rakibi Romney’in harcadığı tutar ise yalnızca 25 milyon dolar civarıydı. Harcanan tutarlar arasındaki iki kat fark, Obama’nın tıpkı 2008 seçimlerindeki gibi rakibinin önüne geçmesini sağlayan en büyük faktörlerden  biriydi.

Seçim sürecinde Barack Obama ve eşi Michelle Obama’nın Twitter takipçilerine direkt mesaj göndermesi, takipçilerinden kendi taraflarına geçmelerini istemesi ise  ilginçti.  Obama çiftinin, bu DM’yi tüm takipçilerine gönderip göndermediği ise kesin bilinemiyordu. Seçim sonrası yaşanan ilginçlik ise Romney’in Facebook üzerindeki takipçilerinin seçimi kaybettikten sonra 3 gün için de beğenen sayısının 50 bin azalmasıydı. Bu da Romney’i desteklemekten vazgeçtiklerini gösteriyordu.

Obama’nın seçim sonrası paylaştığı zafer fotoğrafı da tarihe geçerek sosyal medya da en çok  paylaşılan fotoğraf olma özelliği kazandı.

 

Ülkemiz 2013′te seçim sürecine hazırlanacak. Amerika’daki gibi bir süreç yaşanacak mı birlikte göreceğiz. Beklentim önümüzdeki seçim döneminde  siyasiler sosyal medyanın gücünü göz ardı etmeyecek, gereken değeri gösterecek ve yatırımları yapacaktır.

Yazımın sonunda siyasetçilerin fakers skorlarını paylaşmak istiyorum. Sonuçlar beni şaşırttı. “Takipçi satın aldığı” iddia edilen Romney’in “takipçi satın almayan” siyasetçilere göre skoru gayet iyi çıktı.

 

 

 

Hakkında Kadir Tuna Soylu

#SMuzman | http://kadirtunasoylu.blogspot.com | http://www.fb.com/KadirTunaSoyluPhotography … S.Ü İletişim Fakültesi -Sosyal Medya-Fotoğrafçılık-İnternet Reklamcılığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir