https://juragankomik.com

Ressam Diego Rivera’nın 125. Doğumgünü

diego rivera ve frida kahlo

Google doodle’leri ile sanat ve kültür dünyasına katkı yapmaya devam ediyor, bugün google anasayfasınıu açanlar Ünlü Meksikalı ressam Diego Rivera’nın 125. doğumgünü anısına konulan logo ile karşılaştılar.

Diego Rivera Kimdir?

(d. 8 Aralık 1886 – ö. 24 Kasım 1957) özellikle duvar resimleriyle ünlü Meksikalı ressam. Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun kocası.

Rivera, ana tarafından Katolik Kilisesi’nden dönme yahudi,[1][2] baba tarafındansa İspanyol kökenlidir. Mexico City’deki San Carlos Academy’sinde eğitim görmüştür. Latin Amerika’da ve ABD’de fresk sanatını yeniden canlandırdı. Duvar resmi yapmaya genç yaşta başlayan Rivera, Meksiko’da San Carlos Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisiyken bir öğrenci eylemine katıldığı için okuldan atıldı. Öğrenimini sürdürmek için İspanya’ya giden Rivera, daha sonra Paris’e yerleşti. Orada Pablo Picasso ve Amedeo Modigliani gibi sanatçılarla dost oldu. 1920’de Rönesans dönemi fresklerini incelemek üzere İtalya’ya geziye çıktı.İtalya’da gördüklerinden çok etkilenen Rivera, ülkesinde uygulamak için taslaklarını çizdi.

1921’de Reform yanlısı Alvero Obregon’un devlet başkanı seçilmesi üzerine Meksika’ya döndü. Yakın geçmişteki Meksika Devrimi’nin umutlarını ve eylemlerini dile getiren siyasi ve toplumsal içerikli bir dizi duvar resmi yaptı. ABD’de Detroit’te Detroit Sanat Enstitüsü ve New York kentindeki Rockefeller Merkezi için de duvar resimleri yapan Rivera’nın resimleri o günlerde siyasi içeriklerinden dolayı yoğun tartışmalarla karşılaştı. Fresklerin çarpıcı renkleri, cesur, yalın ve anıtsal üslubu ABD’de ve Latin Amerika’da fresk sanatının yeniden canlanmasına yol açtı.

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir