https://juragankomik.com

Social Media 3.0

Sunum özeti:

İletken teknoloji ve kişisel internet
Semantik web
Sosyal web
İletken teknoloji ve kişisel internet

İletken teknolojinin kurucu ortağıyım, tavsiye sisteminin arkasındaki yapay zekayı oluşturuyoruz. Doğru kullanıcılar ile doğru içeriği buluşturur, TüBİTAK destekli, ödüllü bir tavsiye sistemidir. Örnekler; play a like, kimonata, film tavsiye (yakında, www.filmtavsiye.com).

Facebook da tavsiye sistemi oluşturuyor, 700 kişilik networkün varsa hepsinden haberdar olamazsın, senin davranışlarından hareketle Facebook tavsiye oluşturuyor. Size en iletken insanları yakalayıp tavsiye ediyoruz. (Collaborative filtering) Amazon gibi en uygun ürünü tavsiye ettiriyoruz.

Gerçek tezgahtarlar aldığınıza göre, tipinize göre, modaya göre bir şey önerirler. Web’de bunu yapmak zor, biz bunu yapıyoruz. Arkadaki karar mekanizmalarını insan eli değmeden otomatik olarak yapıyoruz.

Hepsiburada kadın ayakkabısı için erkeğe tavsiye maili gönderebiliyor, biz de bir daha mailini okumayabiliyoruz. Biz kişiye özel mail ile tavsiye yapmayı düşünüyoruz.

Semantik web

İnternet insanların anlayabileceği bir şekilde yazılmış. Fakat makineler bunu anlayabilseydi bizim için daha çok şey yapılabilirdi. Semantik web bunu sağlıyor.

İlk James Bond’un kullandığı araba nerede üretildi?

İmdb > aston martin > uk.gov > sm de içerik üretilmesi… bu web 2.0
James bond (sürer) > aston martin, James bond (yaşar) > uk, Aston martin (üretilir) > uk… Bu da web 3.0.
İnsanlar arkadaşları ile alışverişe gidiyor, müzik dinliyor, sinemaya gidiyor. Facebook’da arkadaşlarınızın kim olduğu gözüküyor. “İzin ver” diyerek tüm bu networke izin veriyorsunuz.

Arkadaşlardan hangi konularda hangi arkadaşlarınıza daha fazla güven oluşturduğunuzu belirleyebiliyoruz. (Facebook open graph)

Eskiden kimlerle arkadaş olduğumuzu takip edebiliyorduk, şu an objelerle bu network birleştirdi. Web’de ki like butonları ile makinelerin de anlayabileceği bir buton oluşturuldu.

Web sitesine girdiğimizde, facebook beğenileriniz bilindiğinden, site size buna göre tavsiyeler veriyor. Siteye girip facebook connnect dediğiniz an, sayfa size özel geliyor ve tavsiye ürünleri facebook yaş, cinsiyet, eğitim vb. bilgilere göre geliyor.

Facebook disconnect, @omerkecik için… ama tavsiye almak istiyorsanız facebook connect’i tıklamalısınız.

Behavior based > content and feature based > social based

Tripadvisor‘a girdiğinizde otomatik olarak facebook’a login oluyor.

En iyi image processing’i insan zihni yapıyor.

Kadir Has, Sosyal Medya Akademisi 5. hafta 2. ders
Selçuk Atlı, @Selcukatli: Social Media 3.0

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir