Sosyal Medya hayatımızda birçok alanında kullanıyoruz. Peki eğitim ve öğretim içerisinde sosyal medya faydalı bir şekilde nasıl kullanılmalıdır. Aslında başı öğretmenlerimizin çekmesi gerekiyor. Gelişen ve gelişmekte olan insan aktiviteleri Sosyal Medya anlamında da öğretmenlerimizi gelişmeye teşvik ediyor.
Hangi dalda ya da hangi seviyede öğretmenlik yapıyor olursanız olun Sosyal Medyayı siz ve öğrencileriniz için işlevsel hale getirebilirsiniz.
Peki ne yapmalı?
En çok bilinen sosyal paylaşım siteleri olan Facebook, Twiter, Youtube, Pinterest ve Bloglar’ı sınıfsal aktiviteleriniz için faydalı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Facebook’ da sınıfınıza ait bir sayfa düzenleyebilirsiniz. Buradan öğrencilerinizle okul dışında da iletişim halinde olmayı sağlayabilirsiniz. Öğrencilerinizin öğrencilerin size soruları olabilir… Yanınıza zaman bulup gelemeyen ailelerle karşılıklı fikir alışverişi yapabilirsiniz. Okul da ve sınfta yapılacak; duyulmasını istediğiniz aktiviteleri, öğrenci yoklamalarını paylaşarak velilerin ya da öğrencilerin bilgi edinmesini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Flashcards ve WeRead Facebook uygulamalarını öğrencilerinize öğreterek ve uygulatarak eğitimi ve öğretimi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Twitter güncel paylaşımın sağlandığı dinamik bir platform. Sınıfınız adına bir Twitter profili açın. Burada öğrencilerinizi ve ailelerini de bu platformda takip altına alarak hızlı fikir alışverişi sağlayabilir ve aynı zamanda öğrencileriniz ve aileleri için faydalı olacağını düşündüğünüz eğitici videoları paylaşabilirsiniz. Bu çalışma okul içerisindeki bütün sınıflar için yapılabilir. Çalışma; sınıflar , okul, aileler ve öğrenciler arasında kuvvetli bir iletişim ağı kurmayı sağlar. Ders ve konu anlatımlarıyla destekleyeceğiniz videolarla öğrenciler okul dışında da istedikleri zaman dinamik paylaşımlarınızı izleyip tekrar yapabilirler.
Pinterest, görsel ağırlıklı bir sosyal platformdur. Pinterest’ deki panoları kullanarak diğer sınıf ve okuldan olan öğretmenlerle, yaptığınız ya da yapacağınız fikir ve projeleri bu panolarda görsel olarak paylaşabilirsiniz. Tıpkı gerçek bir ilan panosunda olduğu gibi Pinterest’te ilginizi çeken ya da paylaşmak istediğiniz bir duyruyu görsel olarak palaşabiliyor olmanız etkiliyici ve ilgi çekici. Bu duyuruların farkı ise online platformda sayısız sınırsız sayıda insanla yapılması ve paylaşımın kimin tarafından yapıldığının görülmesidir.Bu sosyal platformda öğrencilerinizin grup çalşmalarını panolara koyabilirsiniz ve beyin fırtınasını güçlendirebilirsiniz.
Youtube , video paylaşımı yapılan bir sosyal platformdur. Burada da okulda işlediğiniz ya da işleyeceğiniz konuların videolarını koyabilirsiniz. Youtube’ de kayıt sistemide olduğu için kendi ders videolarınızı çekebilir ve öğrencilerinizin buradan sizi takip etmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum öğrencilerin dışındaki insanlar tarafından da izlenerek faydalı bir hal alacaktır. Tavsiye olarak Youtube’u aktif olarak kullanın ve öğrencilerinize de nasıl kullanıldığını öğretin.
Sınıf içerisinde anlatacağınız dersleri Youtube’ den konu ile güncel videolar kullanarak anlatabilirsiniz. Bu şekilde dersler hem daha eğlenceli hale gelecektir hem de anlatılanların hatırlanmasını pekiştirecektir.
Sınıfınızın bloğunu oluşturun ve burada hem kendinizin hem de öğrencilerinizin hazırladığı yazılara yer verin. Ödevleri projeleri, Öğrencilerinize de ayrı kullanıcı girişleri açarak onlarında sisteme girmelerini ve yazı yükleyebilmelerini sağlayın… Öğrencilerinize kendi içlerinde yapılan projeler ve ders konularıyla yazılar yazdırıp resimler çizdirerek blogda bu çalışmalara yer verebilirsiniz. Bu eylem hem öğrencilerin kabiliyetlerini geliştirmeye teşvik edecek hem de motivasyonlarını yükseltecektir.