İngiltere’de 60’dan fazla ülkenin katıldığı konferansta, bu konu tartışılıyor.
İnternet ve sosyal medya öylesine bir güç haline geldi ki, artık halk hareketleri ve devrimlerin fitili sanal ortamda ateşleniyor. Bir yandan da bilgisayar korsanlarının İran’ın nükleer tesislerine ve Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’a dahi girebilmesi korkutuyor.
İngiltere’de 60’dan fazla ülkenin katıldığı konferansta, sanal dünyaya özgürlük konusu tartışılıyor.
Çin ve Rusya’nın Başvurusu
Eylül ayında aralarında Çin ve Rusya’nın da bulunduğu birkaç ülke Birleşmiş Milletler’e başvurdu. Başvuruda “internet bağlantılı kamusal konularda yetki ülkelerin egemenlik hakkıdır” ilkesine dayalı küresel bir kural çıkarılması istendi.
Batı ülkeleri korsanlık ve telif hakları hırsızlığından, otoriter yönetimler de Arap Baharı tarzı hareketlerden endişe ediyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron’un Ağustos ayındaki öğrenci olaylarından sonra sosyal medyaya kısıtlama getirme fikrini dile getirmesi eleştiri konusu olmuştu.
Hague Eleştirileri Yanıtladı
Eleştirilere konferansta İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, cevap verdi ve özgürlük yanlısı olduklarını vurguladı.
Hague, “İnsan hakları evrenseldir ve suçlularla teröristlerin dijtal ağları kötüye kullanması sansüre gerekçe olamaz. İngiltere daima dünyanın her yerinde halkların özgürlük taleplerinin yanında olacaktır” dedi.
Konferanstan herhangi bir ortak karar çıkması beklenmiyor, fakat İngiliz yetkililer gelecekteki tartışmalar için bir gündem oluşturulmasını umuyor.
kaynak: TRT