Dünya Gazetesinin Genel Yayın Yönetmenimiz USMED Yönetim Kurulu Başkanı Said Ercan yaptığı röportajdan bir bölümdür.
Sosyal medya uzmanlığının Türkiye’deki gelişimi nedir? Avrupa ya da ABD’de durum nedir?
Avrupa Soysal Medya uzmanlığı konusunda ABD’nin ve Türkiye’nin gerisinde diyebiliriz, avrupa’nın lokomotifi almanya’da Twitter kullanımı çok düşük, Avrupa genelinde blogculuk çok yaygın ama facebook ve twitter kullanımı ve uzmanlığı Türkiye’nin gerisinde ülke ülke değişiklikler yok değil mesela, İtalya gibi ülkelerde kartvizit yerine sizin facebook adresinizi isterler.
Amerika’da ise sosyal medyanın dijital pazarlama yönü çok gelişmiş diyebiliriz. Türkiye’de ise dünyaya ile parelel hızla gelişti, daha sonra van depremi, e-ticaretin sekötürnün büyümesi, seçimler, gezi parkı olayları derken bu alanda ilgi ve ihtiyaç arttı. Şuan dünyada Facebook kullanıcı sayısı sıralamasında ilk 6, Twitter’da da ilk 8’de bulunuyor.
Türkiye’de tahmini olarak kaç sosyal medya uzmanı var?
Takipçi sayısı ortalamanın biraz üstünde olan kullanıcılar kendilerini uzman olarak tanımlasa da fake takipçi sayıları bu alanda bir kırılma sağladı diyebiliriz. Bu işin kursune gitmiş ya da eğitimi almış sertifikalı sosyal medya uzmanı sayısının 500’den fazla olmadığını tahmin ediyorum. Ben bizzet 100’den fazla sosyal medya uzman adayına eğitim verdim. Bu alanda sertifika programlarının sayısı her geçen gün artıyor.
Sosyal medya uzmanı olmanın bir kıstası var mı yani eğitimiyle ilgili bilgi verir misiniz?
İki yıllık yeni medya bölümleri açılmaya başlandı. Bu alanda sertifika programları var, Uluslararası Sosyal Medya Derneğimiz bu alanda ilk sertifika veren kurumlardan bir tanesi.
Derneğimizin üniversitelerle yaptığı anlaşmalarla, mesela en son İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi birçok üniversite ile anlaşmalar yaptık ve buralarda sertifika alarak sosyal medya uzmanları yetiştiriliyor. Ama bu alanda bir lisans bölümü hala yok. Sosyal medya uzmanı adaylarının azda olsa internet ingilizcesini biliyor olması lazım. Bunun dışında blogları çok iyi takip ediyor olması lazım, kendisinin aynı zamanda bir metin yazarı olması lazım. İyi bir blogcu olması lazım.
Azda olsa grafikten anlıyor olması lazım, gibi bazı özellikler sıralayabiliriz. Lise mezunu biri de çok iyi bir sosyal medya uzmanı olabilir. Önemli olan kendini bu alanda geliştirmiş olması, meraklı olması ve sosyal medyayı yakından takip etmesidir.
Sosyal medya uzmanı olmak isteyen gençler, bir sosyal medya blogunda yazmaya çalışsınlar. İngilizce öğrensinler ve yabancı sosyal medya sitelerini yakından takip etsinler. Muhakkak bir blog tutsunlar, içeriğini zenginleştirsinler, kendi sayfasını yönetemeyen başkasının sayfasını yönetemez doğal olarak.
Kendilerinin online itibarına ve kişisel markalaşmasına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Başkalarının sosyal medya itibarını yükseltmek istiyorsanız online itibarınızın yüksek olması lazım. Sosyal nedyanın her alanında Linkedin, Facebook, İnstagram, Twitter, Foursquare gibi alanlarda muhakkak olsunlar.
Cloud denen bir sosyal medya var, buradaki puanlarını çok geliştirsinler. Puanlarını hızlı bir şekilde 60 ın üstüne çıkarsınlar. Bu önemli zira artık işe alımlarda buna da bakılıyor. Profil resminden tutun kendinizi tanımladığınız cümlelere kadar hepsi çok önemli. Hepsini üzerinde düşünerek ve özenerek hazırlamaları gerekiyor.
Türkiye’de bu eğitimi kimler veriyor ve fiyatları nedir ortalama?
Diğer soruda da belirttiğimiz gibi üniversitelerin belirli akademik fiyatları var, ama ortamala eğitim maliyeti 1000 tl ile 5000 tl arasında değişmektedir.
Hiç eğitim almadan yapan var mı?
Tabi ki bu alanda kendini geliştiren, çeşitli alanlarda tecrübe kazanan, sosyal medya ile ilgili ciddi emek harcayan yetenekli uzmanlar az da olsa var.
Ücretsiz ya da uzaktan eğitim ile ilgili bilgi verir misiniz?
İŞKUR Sosyal medya uzmanlığı eğitimlerini destekliyor hatta üstüne kursiyerlere ücret bile ödüyor diye biliyorum. Uzaktan eğitim ilk defa Bilişim Akademisi ve USMED tarafından sağlanacak olup, eğitimler 16 aralık’ta başlayacaktır.
İnsanlar bu işi neden seçiyorlar? Sadece ilgileri dolayısıyla mı? ücretler ya da işin kolaylığı, zorluğu ne kadar etkili
Bir kere çok keyifli, dersler de keyifli geçiyor, çalışma sahası geniş, medyatik, sürekli iletişimde kalmak güzel, genç arkadaşlar zorlanmadan yapabiliyorlar, teknoloji ile direkt ilgili, iş sahası geniş.
Uzmanlar, sosyal medyada en çok hangilerini kullanıyor, bu meslekte özellikle belli bir alanda yoğunlaşma oluyor mu?
Sosyal medyanın mobil alanları, uygulama alanları, web alanları hepsi ayrı ayrı bir kol, en çok facebook ve twitter alanında uzman olan arkadaşlar daha çok iş imkanı elde edebiliyorlar.
Bu iş her yerden yapılabilir mi?
Evet her yerden masaüstünden, mobilden rahatça yapılabilir. İnternet olması yeterli olacaktır.
Hangi üniversiteler ya da kurumlar bu alanda eğitim, sertifika veriyor?
Uluslararası Sosyal Medya Derneği, Üsküdar Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Hasan Kalyoncu üniversitesi, Yıldız Teknik üniversitesi, Bilişim Akademisi vb. kurumlar.