https://juragankomik.com
Cumartesi , 9 Kasım 2024

Sosyal medya ve Türkiye

Türkiye ve Sosyal Medya

Sosyal Medya son dönemde hiç olmadığı kadar popüler hala geldi. 7 haziran seçimleri ile birlikte siyasetin en büyük reklam mecrası sosyal medya oldu. Sosyal medya üzerinden atışmalar, kampanyalar, sosyal medya reklamları derken, hayatımın gündemine oturdu. Sosyal medya günlük hayatımızda en büyük iletişimi oluşturuyor, günlük masaüstü ve mobil kullanımda günümüzü büyük bir bölümü sosyal medyada geçiyor.
Cebinizde Olmazsa Olmaz 20 Sosyal Medya Uygulaması

Türkiye Dünyada İlk 10 Ülke Arasında

Sosyal Medya kullanımında Türkiye ilk 10 aktif ülke arasında bulunuyor. Müslüman ülkeler arasında 2. Sırada Ortadoğu’da 1. Sırada Avrupa’da ise 3. Sırada yer alıyor.

En Çok Kullanılan Sosyal Ağlar

Türklerin en çok kullandığı sosyal ağlar 37 Milyon ile Facebook, 35 Milyon ile Whatsapp, 33 Milyon ile facebook Messenger 18 Milyon ile twitter geliyor.

Mobil Kullanım

70 Milyon mobil telefon mevcut bunların yarısı akıllı telefon. Mobil kullanıcıların %25’i internet bankacılığını mobilden kullanıyor. % 24 kullanıcılar ise sosyal medya için kullanıyor, oyun için ve lokasyon için kullananların sayısı da bir hayli fazla.

İlk 5’te 2 Türk Lider

Türkiye’de liderler ve siyasetçiler en çok takip edilen hesaplar haline geldi. 9 şubat 2014 sigara bırakma gününde ilk resmi tweet’ini atan Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyada en çok takipçisi olan 4. Lider oldu.

ABD Başkanı Barack Obama 57 Milyon

Papa Franciscus 20 Milyon

Hindistan Başbakanı Nerandra Modi 11 Milyon

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 6.6 milyon

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 6.5 Milyon

En Çok Takipçisi Olan 10 Türk

Cem Yılmaz- 9.2 Milyon

Recep Tayyip Erdoğan- 6.6 Milyon

Abdullah Gül – 6.5 Milyon

Ata Demirer- 5.5 Milyon

Okan Bayülgen- 4.9 Milyon

Demet Akalın-4.8 Milyon

Hülya Avşar -4.1 Milyon

Sıla Gençoğlu-3.9 Milyon

Yılmaz Erdoğan- 3.7 Milyon

Gülben Ergen- 3.6 Milyon

Sosyal Medyayı Sarsan Olaylar

Sosyal medya gündemini alt üst eden olaylar ise şöyle sıralanıyor, ilk olarak Van Depremi sosyal medyada ciddi anlamda gündem oldu ve etkisi aylarca sürdü. Soma faciası yine sosyal medyanın gündemindeydi. Özgecan Arslan cinayeti hala gündemden düşmedi. Gezi olayları dünya çapında bir sosyal medya olayı etkisi büyük oldu ve Rabia olayları rabia logosu Türkiye’den dünyaya yayıldı ve özellikle Müslüman halklar arasında fenomen oldu.

Sosyal Medyanın Kullanım Alanları

Türkiye’de sosyal medya daha çok dijital pazarlama alanında kullanılmaya başlandı, işkur meslekler sözlüğüne de giren sosyal medya uzmanlığı mesleği doğdu. Bu meslek sahipleri profesyonel danışmanlık ve hizmetler vermeye başladı sosyal medya ajansları kuruldu. Bunun yanında gazeteciler aktif kullanması sosyal medyanın vatandaş gazeteciliğine bakan tarafını da güçlendirdi.

Selfie Çılgınlığı

Daha önce ergenlerin ayna karşısında kendilerini çekmeleri ve bu öpücüklü resimlerini sosyal medyada paylaşmaları ile bilinen selfie. Oscar ödül töreninde ünlülerin çektiği ve paylaşım rekoru kıran bir fotoğraftan sonra herkese yayıldı  ve bir çılgınlığa dönüştü.

Fenomenler

Sosyal medya fenomenleri oluşmaya başladı eskiden internet fenomenleri konuşulur ama para kazanmazlardı sosyal medya fenomenleri markaların sosyal medya tanıtımını üstlenerek ciddi gelirler elde etmeye başladı, bir çok gazeteden bile daha popüler fenomenler olmaya başladı. Her platformun kendine göre popüler ünlü fenomenleri oluştu. Bu fenomenler köşe yazarlığı yapmaya, kitap çıkarmaya ve filmlerde oynamaya başladılar. Fenomenlik çılgınlığı büyük hızıyla yayılmaya devam ediyor.

2015 Video yılı

2015 tam anlamıyla video yılı oldu. İnstagram’a gelen 15 saniyelik video özelliği, vine sosyal ağında 7 saniyelik video özelliği ve son olarak periscope canlı yayını videolara olan ilgiliyi en yükseğe taşıdı. Videoları otomatik oynatan facebook 2015 video yılına selam durdu.

Sosyal Medya Eğitimleri

Sosyal medya eğitimleri yaygınlaştı, ingiltere’nin sosyal medya timi kurması, İsrail savunma kuvvetlerinin aktif sosyal medya kullanımı diğer ülkeleri de bu alana çekti. Türkiye ilk kez resmi adresleri ile sosyal medyaya geldi ve kurmay eğitimlerine Sosyal Medya’yı da ekledi.

Hayırlı Cumalar

Sosyal medyada en çok kullanılan kelime grubu “hayırlı cumalar” oldu her Cuma trend topic olan cümle, tüm zamanların en çok paylaşılan cümle grubu olma özelliğini sürdürdü. Firmalar Cuma gününe özel “hayırlı cumalar” içerik planlaması yapmaya başladı. Bazı büyük firmaların #cumacandır gibi uygulamalar yapması dikkat çekti.

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir