Sosyal medya, aslına bakıldığında kuralsız bir mecra değil. Müşterilerle ve sektörünüzde bulunan diğer kişilerle ve sektörünüzün dışında kalan kullanıcılarla sağlam bir diyalog oluşturmak istiyorsanız bazı kurallara uymanız gerekiyor. Bu kurallardan bazılarını gözlemlerime dayanarak sizler için derledim:
1- Kendi uzmanlık alanınızın içinde markanızın yapmış olduğu faaliyetleri ve dünyada yaşananları markanızın bakış açısından, özgün ve samimi bir dille aktarmalısınız.
2- Kişilerin hakkına riayet eden iletiler göndermelisiniz.
3-Göndermiş olduğunuz iletiler ilgi çekici ve anlamlı olmalı.
4- Gönderdiğiniz iletiye gelen yanıtlara en kısa zamanda dönmelisiniz. Unutmayın, sosyal medyada vakit çok önemli. Yanıt vermeniz gereken noktada yanınıtızı en kısa zamanda vermelisiniz.
5- Başkalarının fikirlerine tahammül göstermelisiniz.
6- Başka bir kullanıcının fikirlerine katılmıyorsanız bunu kibar bir dille ifade etmelisiniz. Ama asla kışkırtıcı bir tartışmanın içine girmeyin.
7- Sosyal Medya ortamında samimiyet çok önemlidir ve samimi olup olmadığınız çok kolay anlaşılır. Bu yüzden mutlaka sade olun. Takipçilerinizle konuşurken ağdalı bir dil kullanmaktan kaçının. Onların gerçek kişiler olduklarını asla unutmayın (maalesef zaman zaman bu olabiliyor) Ve takipçilerinize tıpkı o an karşınızdalarmış gibi hitap etmelisiniz.
8- İletilerinizde düz bilgiler vermektense okuyanlarda yorum yapma veya cevap yazma isteği uyandıracak içerikler sunmaya özen göstermelisiniz.
9- Kapılarınızı dışarıya asla kapamayın çünkü siz orada sadece bilgi vermek için değil aynı zamanda yeni şeyler öğrenmek için de bulunuyorsunuz. Yaptığınız işleri anlatmakla sınırlı kalmayın. Aynı konuda yazılar yayınlayan diğer kişileri belirleyerek içeriğinizin paylaşılmasına veya başka sitelerde yayınlanmasına izin verip onlarla diyalog imkanlarınızı arttırabilirsiniz.
10- Rakiplerinize saygılı olun, onlar aleyhinde konuşmayın.
11- Bir tartışma ortamı oluşturun. Fakat tartışmanın dengeli, sağlıklı bir şekilde yürütülmesine büyük özen gösterin. İnsanların sinirlerini zıplatacak, onları çileden çıkaracak bir tepki ile sağlıklı bir tartışma ortamının arasında dağlar kadar fark bulunduğunu hepimiz bilmekteyiz. Yaptığınız işleri eleştiren, hakaret eden, aşağılayan herkese yanıt vermek zorunda değilsiniz. Bu, güçsüzlük değil aksine sağlıklı, dengeli yapının içinden çıkmadığınız için saygınlığınız açısından olumlu bir davranıştır. Ortaya atmış olduğunuz fikirleri tartıştırın ama bulunduğunuz çizgi çok önemli. İnsanları kışkırtmayacak ama başka görüşlerin saygı çerçevesinde paylaşılmasına imkan sağlayan bir yapıda olmalısınız. (Özellikle din ve siyaset konularında çok büyük özen göstermelisiniz.)
12- Şeffaflık çok önemlidir. Hatanızı anında kabullenip özür dilemelisiniz. Bu özür metni kendinizi hala daha haklı çıkarmaya çalışan bir metin olmamalı. Kendinizi kurtarmak mı istiyorsunuz, bunun yolu özürden geçiyor; kem kümden değil.
One comment
Pingback: Sosyal Medyada Kalıcı Olabilmek İçin Bazı İpuçları | Cerutca | Sosyal Medya Haberleri