Parola değiştirmenin tam zamanı
İnternet ve sosyal medya kullanımının arttığı dönemlerde, kullanıcıların daha da dikkatli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, geçmişte yaşanan siber suçlardan ders alınması gerektiğine dikkat çekti.
Sosyal medyada yoğunlaşan mesaj trafiğini ve halkın ilgisini çekecek gündemdeki konu başlıklarını kullanan siber suçlular, sahte mesajlarla internet kullanıcılarını, virüslü dosyaları açmaya ya da virüslü sitelere yönlendirmeye çalışıyor. ESET, özellikle bu dönemde parola değiştirmenin ve internet kullanımında daha dikkatlı olmanın doğru olacağı uyarısında bulundu.
Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanallarında yaşanan mesaj trafiği ve online mecralardaki kullanım yoğunluğu siber suçluların iştahını kabartıyor. Bu dönemlerde pek çok mesajın çok hızlı şekilde paylaşıldığı her türlü ortam, zararlı yazılım bulaştırmak için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Olta amaçlı mesajlar ve linklerle siber suçlular internet kullanıcılarını, virüslü dosyaları açmaya ya da zararlı yazılım bulaşmış sitelere yönlendirmeye çalışıyor. Böylece gelir getirebilecek her türlü parola, şifre ya da hesap numaraları gibi kişisel bilgilere ulaşmayı hedefliyorlar.
ESET, kötü yazılımlara ve virüslere karşı dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
1. Parolalarınızı ve şifrelerinizi değiştirin
2. Bugünlerde tanımadığınız kişilerin arkadaşlık isteklerini geri çevirin.
3. Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta ve sms’leri açmayın.
4. Facebook güvenlik ayarlarınıza göz atın, gerekiyorsa değiştirin.
5. Facebook’da hakkınızda kımsında kısıtlı bilgi paylaşın. Adres, telefon gibi bilgileri paylaşmayın.
6. Açtığınız sitelere dikkat edin. Facebook yerine Fecabook, Fecbook, You Tube yerine yourtube, google yerine gogle gibi sitelere dikkat edin.
7. Hiçbir biçimde yardım amaçlı olarak kredi kartı numarası paylaşmayın, bilmediğiniz kişi ve şirketlere havale -EFT göndermeyin, bilmediğiniz kişilere kontör yollama işlemi yapmayın.
8. Sistem güncellemelerini ihmal etmeyin.
9. Sık sık virüs taraması yapın.
aşırı yoğun öyle böyle değil. yoğunluğun sebebi sosyal medyadan çok iş yapılması.
aslında sosyal medya hayatımızı yönlendiriyor, sosyal medyadan önce internet çok durgun ve işlevsiz di diyebiliriz.
siber suçlu nedir? öğrendim, siber hayat zormuş.
devlet siber suçlularla mücadele etmeli.
nasıl yoğunluk ama sormayın