Son yıllar içerisinde Tablet bilgisayar kullanım popülaritesinin ciddi rakamlar ile büyümekte olduğunu açıkça görebiliriz. Artık birçok kullanıcı iş yerinde, ofiste ve kişisel yaşantısında bilgisayarla uğraşmak yerine daha basit işlemlerini gerçekleştirebileceği tablet bilgisayarlara yöneliyor. Siz de bunlardan birisiniz ve kendinize uygun bir tablet bilgisayar satın almak istiyorsunuz. Fakat alacağınız tablet bilgisayarın hem hangi kriterlere sahip olması gerektiğini bilmiyorsunuz hem de aynı zamanda tablet alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. O halde bu yazıyı okumanız, yerinde bir seçim meydana getirebilmeniz için size fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Hangi Tableti Satın Almalısınız? Tabletten Beklentileriniz Neler?
Tablet bilgisayarlar en hafif dizüstü bilgisayarlar ile bile karşılaştırdığımızda çok daha taşınabilir teknolojik ürünler olarak karşımıza geliyor. Akıllı telefonlarımıza oranla çok daha büyük bir ekrana sahip olmaları ve uzun süreli batarya ömrü ile karşımıza çıkmaları, tabletleri her tip kullanıcı için çok daha kullanılabilir bir duruma getiriyor. Bu özellikler ile her ne kadar her kullanıcıya uyuyor olsa da her tablet her özelliği ile her kullanıcıya uymaz.
Bir tablet bilgisayar sahibi olmadan önce kendinize ilk olarak şu soruyu sormanız gerekir; “Bir tablet bilgisayar almak istiyorum ama bu alacağım tablet benim hangi ihtiyaçlarımı karşılamalı?” işe bu soru ile başlamanız hem gereksiz yere çok pahalı olan tabletlerden birine sahip olmanızı önleyecek hem de aldığınız tableti işlevsizlik nedeni ile birkaç ay geçmeden satarak zarar etmenizin önüne geçecektir. Tabletinizi ne için kullanacağınızı bilmeniz gerçekten önemli bir husus. Yalnızca Facebook, internette sörf veya maillerinizi okumak için mi bir tablet bilgisayara ihtiyaç duyuyorsunuz yoksa bu özelliklerin yanı sıra tablet bilgisayarlar için de uyumlu olarak üretilen en son oyunları oynama niyeti de taşıyor musunuz? İlk önce bunlara karar verin ve kararınızı verdikten hemen sonra aşağıda yer alan başlığa geçiş yaparak bir diğer önemli kritere karar verin.
Alacağım Tabletin İşletim Sistemi Ne olmalı?
İşletim sistemleri artık her akıllı cihaz, tablet bilgisayar ve hatta kişisel bilgisayarlar için bile sorgulanması gereken bir konudur. Kendimden yola çıkmak gerekirse ben daima sadelikten yana olan biri oldum ve bu sadeliğin yanında birçok kısıtlamanın da geleceğinin farkında olduğum için Apple’ın iOS işletim sistemlerini kullanan ürünlere yöneldim. Diğer bir kullanıcı ise cihazında daha çok kendini özgür hissetmesi gerektiğini düşünebilir ve bu durumun sonucunda Android işletim sistemini seçebilir. Hangi işletim sistemi sorusuna aslında cevap bulmanız oldukça kolay.
Şuanda piyasa üzerinde yer alan tabletler üç farklı işletim sisteminden faydalanıyor. iOS işletim sistemi, Android işletim sistemi ve Windows tabanlı işletim sistemi. Şuanda kullandığınız akıllı bir cihazınız varsa bu soruya çok daha kolay bir şekilde cevap bulabilirsiniz. Örneğin bir akıllı cihaz sahibisiniz ve bu kullandığınız akıllı cihaz Android işletim sistemine sahip. Bu işletim sisteminin size sağlamış olduğu avantajları düşünün. Daha sonra da bu işletim sisteminin size sunduğu dezavantajların ne olduğunu düşünün. Ardından bu kriterlerinizi diğer işletim sistemleri ile karşılaştırın. Örnek vermek gerekirse eğer; Android işletim sistemleri başlangıçta iyi olsa da daha sonradan sistemin yavaş yavaş ağırlaştığını hissedebiliyorsunuz. Bu sizin için can sıkıcı bir durumsa Apple ürünlerine yönelerek bu durumdan kurtulabilirsiniz.
İşletim sistemleri hakkında hiçbir bilginiz yoksa ve şuana kadar bu üç ana işletim sisteminden herhangi birini kullanan akıllı cihaz sahibi olmadıysanız, bu konuda yakınlarınızdaki kullanıcılardan tavsiye alabilir veya diğer kriterleri göz önünde bulundurarak bir tablet seçimi gerçekleştirebilirsiniz.
Alacağınız Tabletin Ekran Boyutu ve Kalitesi Çok Önemlidir
Artık tablet dünyasının içerisinde de bazı standartlar oluşmaya ve oturmaya başladı. Günümüzde tabletleri iki farklı ekran kategorisine göre sınıflandırabiliriz. Bunlardan ilki 10 inç modeller olan iPad’ler, Samsung Galaxy Tab, MS Surface benzeri ürünlerdir. Diğer kategori ise 7 inç olan Nexus 7,Amazon Kindle HD, iPad Mini Retina gibi modellerdir. Ayrıca 2014 sonrasında 8 inç’lik modellerin ve benzeri ölçülerdeki modellerinde piyasa üzerinde aktif olarak yer tutmaya başladığını görüyoruz. Yani 10 büyük 7 de küçük diyenler 8 inç ekran büyüklüğüne sahip olan Sony Xperia Z3 Tablet Compact, Tesco Hudl 2 ve Samsung Galaxy Tab S 8.4 modellerini de incelemeleri aşamasında göz önünde bulundurabilirler.
Temel olarak alacağınız tabletler sistemsel özellikleri yeterli olduğu taktirde aynı işi yapacak olmalarına rağmen ekran büyüklüğü ve kalitesi oldukça önemlidir. İlk kriteriniz elbette taşınabilme kolaylığı olabilir. Örneğin iş amacı ile bir tablet alıyorsanız 7 inç ekran boyutuna olan tableti çantanızda daha az yer işgal ederek taşıyabilir ve kolayca hemen her yere sığdırabilirsiniz. Bu açıdan 7 inç tabletler oldukça güzel bir opsiyon. Diğer yandan tabletiniz kişisel kullanım amacına hizmet edecekse ve tabletiniz kucağınıza alıp yattığınız yerden film izlemek, oyun oynamak veya kitap okumak istiyorsanız 10 inç seçenekler sizin için daha makul görünecektir. Film, oyun ve kitap gibi amaçlara hizmet edecek olan tablet bilgisayarların büyük ekran boyutuna sahip olması gözlerinizin çok daha az yorulmasına yardımcı olur.
Diğer önemli bir kriterimiz ise tabii ekranın görüntü kalitesinin ne olacağıdır. Özellikle büyük bir ekran tercih ediyorsanız aynı zamanda da kaliteli bir ekrana sahip olması gerekir. Aldığınız tabletin görüntü kalitesi hem sizin kullanım deneyiminizi etkileyecek hem de yine aynı şekilde gözlerinize yardımcı olacaktır. Bu nedenle HD ekran kalitesine veya Retina ekrana sahip olan cihazları ve mümkünse 200ppi’a sahip cihazları tercih etmeye çalışın.
Alacağınız Tabletin Depolama Seçenekleri
Akıllı telefon sahibi olurken birçok kişi depolama seçeneğini göz ardı edebilir. Çünkü çok fazla her şeyi depolama ihtiyacına sahip biri değilseniz ve cihazınızda saklayabileceğiniz şeyler günlük hayatınızda kullanacağınız şeyler olduğu için abartılı bir boyut gerekmeyebilir. Tablet dünyasına giriş yaptığınızda ise ilk iş olarak bu kriteri tamamen kafanızdan silmelisiniz. Çünkü muhtemelen akıllı cihazınız içerisinde daima izlemeye hazır filmler bulundurmuyorsunuz ya da boyutu GB’lara ulaşan tüm görsel dosyalarınızı depolamıyorsunuz. Fakat bir tablet bilgisayar genellikle akıllı telefonlara oranla çok daha fazla kullanım alanına sahip olduğu için aynı zamanda da çok daha fazla depolama alanına ihtiyacınız oluyor.
Günümüzde iPad, Nexus ve Amazon girişimi Kindle‘ların depolamayı arttırma seçeneği bulunmuyor. Bunun yerine bu cihazlar boyut boyut satılıyor. Anlayacağınız ne kadar ekmek o kadar köfte hesabına uyarak bir tercihte bulunmanız gerekiyor. Bu üç kategorideki tabletten birine sahip olacaksınız öncelikle tahmini veri kullanım ihtiyacınızı hesaplamanız gerekiyor. Bunu hesaplarken de veri alanına en azından telefonunuzdan iki kat daha fazla ihtiyaç duyacağınıza hiç şüpheniz olmasın.
Bu kategorinin dışında yer alan tablet bilgisayarların ise büyük bir çoğunluğu bir Micro SD girişine sahip. Kaliteli bir MicroSD satın almanız durumunda 128 GB ve bazen daha üzeri boyutlara sorunsuz şekilde tablet bilgisayarınızı çıkartabiliyorsunuz. Hatta cihazınızın kapasitesi + MicroSD kartınızın kapasitesini düşünecek olursak kart girişi olan tablet modellerinde alan sıkıntısı çekmeniz pek de olağan görünmüyor.
Evet, 2015 yılında bir tablet bilgisayar sahibi olmak isteyen kullanıcıların artık hesaba katması gereken en öncelikli kriterler bunlar. Siz de bu kriterleri göz önünde bulundurarak kendiniz için en iyi olanı seçme konusunda kolay bir adım atabilirsiniz.