https://juragankomik.com
Cumartesi , 14 Aralık 2024

Telefonunuzdaki Öldürücü Mikroplar

Cep telefonları devamlı temas halinde olduğumuzdan, zamanla mikroorganizma fabrikaları haline gelmektedir. Mikroorganizmalar bir yerden bir yere taşınıyor, dolayısıyla dışarıdan alınan mikroplar cep telefonlarına bulaşıyor. Bildiğiniz üzere cep telefonları ısınmaktadır, bu sayede mikroorganizmaların üremesi için gerekli ortam hazırlanır. Çünkü mikroplar sıcağa ihtiyaç duyar. Ve konuşmak için kulağımıza götürdüğümüzde ağız, kulak, burun gibi özellikle mukoza olan hassas bölgelerde enfeksiyona neden olmaktadır.

Açık yaralarda enfeksiyona neden olmaktadır. Cep telefonlarındaki bu mikrobik alarmı göz ardı etmeyin.

Çok ilginç bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Araştırmadan inanılması belki de güç olan bir sonuç çıktı; günlük yaşamın ayrılmaz parçası olan cep telefonlarının klozet kapağından daha çok bakteriye ev sahipliği yapıyor! Her bir santimetrekaresinde on binlerce mikrobun yaşadığı cep telefonlarının, bir tuvalet kapağı, ayakkabı tabanlığı veya kapı kolundan daha çok bakteriyi barındırıyor. Bu bakteriler arasında hastane enfeksiyonuna yol açan MRSA’nın yakın akrabası ve sivilceden, zatürree ve menenjite kadar birçok hastalığa neden olan “staphylococcus aureus” da bulunuyor.

Bir başka çalışma da yine bir önceki çalışmayı destekler nitelikte… 6 cepten birinde ölümcül koli basili bulunuyor. Bu da bize tuvalet sonrası temizliğin yerine gereği gibi getirilmediğini gösteriyor. Bundan kurtulmak çok kolay aslında, elleri sabunla yıkamak. Bu bakterinin 0104 adlı türü, Almanya’da 48 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Hatta bu konuda yapılan bir başka araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcı olarak bu gerçeği ortaya koyuyor. Bu çalışmada; 266 tıp personeli ve öğrencileri arasında bir araştırma yapılmış. Bu topluluğun % 98’i cep telefonu kullanıyor ve sadece % 3’ünün telefonu kullandıktan sonra temizlediği belirtilmiş. % 53 gibi bir oran ise telefonlarını hiç temizlemiyor. Telefonlar üzerinde yapılan incelemelerde ise 101 tane telefonda mikroorganizmalara rastlanmış ve bunun % 45’inin de zararlı bakteriler olduğu belirlenmiş…

Yine bir çalışma ama sonuç her zamanki gibi aynı…

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, bazı cep telefonlarındaki bakteri düzeyi genel bir tuvaletin sifonunda bulunan miktarın tam 18 katı.

Analiz edilen cep telefonlarından birinde bulunan bakteri seviyesiyse kullanıcı da ciddi mide rahatsızlığına neden olabilecek kadar yüksek. Sonuçlara göre bu bakteri seviyeleri kabul edilebilir olan oranların en az 10 katı. “Enterobakteri” adı verilen bu bakteriler, insan ve hayvanların kalın bağırsaklarında bulunuyor ve salmonella gibi hastalığa neden olan mikropları da içeriyor.

Telefonlarınızı dezenfekte edin.

Kişiye özel cep telefonlarının başkası tarafından kullanılması durumunda hemen dezenfekte edilmesi gerekiyor. Hiç kimsenin eli steril değildir. Sadece kişinin kendisinin kullandığı telefon ise yine sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez dezenfekte edilmelidir. Bu dezenfekte işlemi için aşındırıcı etkisi olmayan ıslak mendiller kullanılabilir. Ayrıca cep telefonlarına özel dezenfektan mendiller veya alkollü bezler de kullanılabilir.

 

Hakkında Mehmet GÜNATA

1992 yılında Malatya’da doğdum.Yeşilyurt Kolukısa Anadolu Lisesi’ni 1.’lik derecesiyle bitirdim (2011); 2011 yılında Türkiye ÖSS 4000’cisi oldum ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım. Şuan aynı bölümün 3.sınıfında okuyorum. Benim hayat felsefem: “Bilmekten çok, bilmek ve öğretebilmektir.” Bu amaçla faydalı yazılar üreterek bunları hiçbir ücret karşılığı olmaksızın yaymayı istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir