https://juragankomik.com

Türkiye teknolojinin faydalarına Amerika’dan daha çok inanıyor

Microsoft, Türkiye dahil 10 ülkede gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda açıkladı. Rapora göre Türkiye teknolojinin hayata olumlu katkısına ABD gibi gelişmiş ülkelerden daha çok inanıyor.

Microsoft’un 10 ayrı ülkede, 10 binden fazla internet kullanıcısı üzerinde gerçekleştirdiği yeni anket, farklı bölgelerde bulunan ve farklı gelişmişlik seviyesine sahip ülkelerin teknolojiye bakış açılarındaki değişimleri ortaya koydu. Özellikle gelişmekte olan ülkelerden ankete katılan kullanıcılar, bireysel teknolojilerin inovasyonun ve ekonomik gelişimin temelini oluşturduğunu düşünüyor.

Microsoft, anketin sonuçlarını İsviçre’nin Davos şehrinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu sırasında paylaştığı bir rapor eşliğinde açıkladı. Rapor, “Dünyadan Görüşler: Kişisel Teknolojiler Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırıyor” (Views from Around the Globe: How Personal Technology is Changing Our Lives) başlığıyla yayınladı.

“İster bir dünya başkentinde yaşayın ister uzak bir köyde, insanlar kişisel teknolojilerin bireysel ekonomik gelişim için önemli bir araç olduğu düşünüyor” diyen Microsoft Stratejilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Penn, kültürel farklılıklara ve teknoloji adaptasyonundaki değişimlere rağmen, küresel anlamda gelişimin hissedilir ölçüde olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Teknolojiye İnanan Ülkeler Arasında

Anketten çıkan ilgi çekici sonuçlar şöyle sıralanıyor:

·         Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkelerde teknolojinin dünyayı daha iyi bir yer yaptığına inanç yüzde 92. Teknolojinin sosyal değerler üzerindeki olumlu etkisine inanç ise yüzde 74.

 

·         Türkiye’de teknolojinin en olumlu etkisi ulaşım ve eğitim alanında görülürken, en negatif değerlendirildiği alan kişisel mahremiyet ve aile bağlarına olan etki.

 

·         Dünya genelinde katılımcıların büyük bir bölümü, kişisel teknolojilerin işe yönelik inovasyonda ve bireylerin yeni iş girişimlerinde olumlu etkisi olduğuna inanıyor.

 

·         Gelişmekte olan ülkelerden ankete katılanlar, özellikle de Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin, kişisel teknolojilerin yeni iş fırsatları doğurduğunu ve ekonomik uçurumun kapanmasında etkili olduğunu düşünüyor. Kişisel teknolojilerin ülkeler arası ekonomik uçurumu kapattığını düşünenlerin oranı yüzde 75. Gelişmiş ülkelerde yaşayanlarda bu oran yüzde 59. Çin’de yüzde 94, Meksika ve Rusya’da yüzde 85. Bu konuda en inançsız olan ülke ise yüzde 45 ile Japonya.

 

·         Çin’den ankete katılanların yüzde 65’i, kişisel teknolojilerin bireysel özgürlüklerine olumlu katkısı olduğunu ifade ediyor. Türkiye ve Hindistan’da aynı şekilde düşünenlerin oranı aynı, yüzde 57.

 

·         Gelişmekte olan ülkeler, özellikle de Hindistan kişisel teknolojilerin sağlık hizmetlerini geliştirdiğine dikkat çekiyor. Hindistan’da bu oran yüzde 86, Çin’de yüzde 74, Meksika’da yüzde 73.

 

·         Kişisel teknolojilerin sağlık sistemine yönelik olumlu etkilerine en çok inanan ülkeler Hindistan (yüzde 71), Türkiye (yüzde 65) ve Çin. Gelişmiş ülkelerin bu konudaki ortalaması yüzde 46.

 

·         Brezilya’dan katılanların yüzde 74’ü kişisel teknolojilerin sanat ve kültür gelişiminde güçlü bir etkiye sahip olduğunu düşünüyor. Bu alanda gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 66, gelişmiş ülkelerin oranı yüzde 47.

 

·         Çin ve Hindistan, kişisel teknolojiler sayesinde bireysel yaşam kalitesinin arttığına inanıyor.

 

·         Araştırmanın genelinde akıllı telefon sahiplerinin daha uyumlu, iş birliğine yatkın kişiler olduğu ortaya çıkıyor (yüzde 60).

Güvenlik mi Yoksa Gizlilik mi Daha Önemli?

Her ne kadar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden gelen cevaplar kişisel teknolojilerin olumlu etkilerini net olarak ortaya koysa da, kişisel güvenliğe dair endişeler, aile bağları ve özellikle de mahremiyete dair kaygılar dikkat çekiyor.

Anketin ortaya koyduğu bir diğer ilginç sonuç da, gelişmekte olan ülkelerden katılanların kişisel güvenliği mahremiyete tercih etmeye daha eğilimli oluşu. Ankete göre gizliliğine en düşkün ülke Hindistan. Hindistan yüzde 81 oranla ulusal güvenlik için gizlilikten feragat etmemek gerektiğini düşünüyor. Türkiye ve gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 61.

Gelişmekte olan ülkelerde ailelerin dörtte üçünden fazlası, çocuklarının az veya çok kişisel teknolojiye erişiminin olması gerektiğini savunuyor. Gelişmiş ülkelerde ise ailelerin daha büyük bir kısmı kişisel teknolojiye erişimin sınırlı olması gerektiği görüşünde. Gelişmekte olan ülkelerde ailelerin yüzde 79’u çocuklarının teknolojiye daha fazla erişmesi gerektiğini savunurken, gelişmiş ülkeler bu konuda daha tutucu davranarak yüzde 44’te kalıyor.

Gelişmekte olan ülkeler teknolojinin çocuklarının ufuklarını açtığına inanırken, gelişmiş ülkeler gelecek için yeteneklerini geliştirdiğine inanıyor.

Türkler Teknoloji İçin ne Düşünüyor?

Teknoloji iş fırsatı yaratır                              : % 49

Teknoloji ekonomik uçurumu kapatır           : % 75

Teknolojinin eğitime katkısı vardır                : % 69

Teknolojinin sanata katkısı vardır                 : % 66

Teknolojinin sağlığa katkısı vardır                 : % 65

Teknoloji kişisel özgürlükleri artırır              : % 57

Anket Hakkında

Microsoft’un gerçekleştirdiği anket 26 Aralık 2013 ile 3 Ocak 2014 tarihleri arasında, 10 ülkeden 10.009 internet kullanıcısının katılımıyla gerçekleştirildi. Ankete katılan ülkeler arasında Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan, Japonya, Almanya ve Meksika yer aldı. Her ülkenin sonuçlara olan ağırlığı ülkelerin internet popülasyonuna bağlı olarak değerlendirildi.

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir