https://juragankomik.com

Türkiye’nin En Büyük Bilim ve Teknoloji Merkezi Bursa’da Açıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen “Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi”,  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın katılımıyla açıldı. Merkezin açılışı için dünyadaki bilim merkezlerini gezen Bilimin Sultanları sergisi ilk defa Türkiye’ye geliyor. Yaklaşık 27 milyon TL yatırımla hayata geçirilen, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da ilk 5 merkezinden biri olmayı hedefleyen merkez, geleceğin bilim insanlarını yetiştirecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projesi olarak yapımına  2012 yılında başlanan, yürütücülüğünü Bursa Kültür A.Ş.’nin üstlendiği Türkiye’nin en büyük Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin açılış töreni; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Bursa Milletvekilleri Canan Candemir Çelik, Önder Matlı, İsmet Su, Hakan Çavuşoğlu, Hüseyin Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın katılımıyla gerçekleşti. Sahip olduğu niteliklerle Türkiye’nin en geniş kapsamlı bilim ve teknoloji merkezi olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, açılış töreni için 700 -1700 yıllarında yani ‘Altın Çağ’da yaşamış Müslüman bilim adamlarının icatları ve keşiflerinden oluşan Bilimin Sultanları sergisini Türkiye’ye getirerek bir ilke daha imza attı.

Yerli Üretime Teşvik

Açılışta konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ilk 5’e girebilecek büyüklüğe ve özelliğe sahip Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Bursa ve çevre illerdeki öğrencilerin okullarda öğrendikleri teorik bilgileri uygulamalı deney düzenekleri üzerinden eğlenerek pratiğe dökeceklerini ifade etti.

Altepe, konuşmasını söyle sürdürdü:  “ABD, Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerindeki tüm bilim merkezlerini taradıktan sonra en güzel ve en iyi projeyi 27 milyon TL’lik bir kaynakla Bursa ve Türkiye için hazırladık. Geleceğin bilim insanlarının yetiştirmeyi hedeflediğimiz bu merkez ile gençlerin üretim kenti Bursa’da daha tasarımcı ve yenilikçi projelere imza atacağına inanıyoruz. Bu sayede gerçek anlamda yerli üretim desteklenecek. Proje için TÜBİTAK’ın ayırdığı 43 milyon TL’lik kaynağı henüz kullanmadık. Önümüzdeki dönemde projenin genişlemesi için bu kaynağı da kullanacağız.”

BTM’de Sizi Neler Bekliyor?

9 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare toplam alana sahip olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde 14 farklı noktada 270’e yakın deney alanı bulunuyor. Merkezde; Yenilenebilir Enerji, Suyun Serüveni, Dev Makina, Enerji Makinası, Jiroskop, Vorteks/Girdap Tüneli gibi özel galeriler bulunuyor. Ayrıca eğitim salonları, kimya, fizik, robot ve birçok konuda atölye alanları, bilim şovları, bilim kampları ve söyleşileri, simülasyon cihazları, video duvarı, kafeterya, planetaryum, üç boyutlu sinema salonu gibi alanlar da merkezde olacak.

Bilimin Sultanları Sergisi Türkiye’de İlk Defa Bursa’da

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ve Bursa Kültür A.Ş.’nin çalışmaları sonucunda Türkiye’de ilk kez Bursa’ya getirilen Bilimin Sultanları sergisi, Altın Çağ’da yaşamış bilim alimleri ve onların icatlarını geleceğin mucitleri ile buluşturuyor. Sergi ile gençlerin Türk ve Müslüman kökenli bilim insanlarının çalışmalarından ilham almalarını sağlayabilmek hedefleniyor. ABD, Kanada, Güney Afrika, Dubai, Malezya ve Norveç’te yer alan dünyaca ünlü bilim merkezlerinde sergilenerek Türkiye’de ilk kez Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’ne gelen sergi, 700-1700 yıllarını yani bilimin Altın Çağ olarak adlandırılan dönemini aydınlatıyor. Dünya üzerinde yaşamış olan Müslüman bilim adamlarının bu dönem boyunca bilime ve teknolojiye yaptıkları katkıyı gözler önüne seren sergi; astronomi, yön bulma, matematik, tıp, eczacılık, enstrüman yapımı, mühendislik, su taşıma teknikleri, optik ve uçak gibi birçok konuda Müslüman bilim adamlarının başarılı buluşlarını bilim severlerle buluşturuyor

Bilimin Sultanları sergisi; 35 interaktif ve uygulamalı düzenek, 3 dokunmatik ekranlı oyun, 10 video gösterisi ve 75 posterden oluşuyor. Sergi için Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde 800 metrekarelik özel bir alan hazırlandı.

İbn-i Nefis’ten Hezarfen Ahmet Çelebi’ye

Bilimin Sultanları sergisinde ziyaretçiler; İbn-i Nefis’in 1242 yılında icat ettiği cihazda kendi kalp atışlarını görebilmek için nabız sensörlerini tutabilecek, El Cezire’nin 3 metre boyundaki Filli Su Saati’ni inceleyebilecek, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi’nden uçmayı nasıl planladığını, uçuş hareketini yapabilmek için kolların nasıl hareket etmesi gerektiğini uygulayarak görebilecek.

Bilimle, tarihle ve sanatla ilgili her kesimden küçük büyük her insanın dikkatini çekebilecek Bilimin Sultanları sergisinin Haziran ayına kadar Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde ziyarete açık olacak.

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir