Windows işletim sisteminde birçok dosya formatı yer almaktadır. Söz konusu dosyalar metin, tabela, veri tabanı, çizim gibi diğer çalıştırıcı programlar tarafından oluşturulur. Office programlarında yer alan “.doc” ve “.xsl” uzantıları ile tanıdğımız Word ve Excel belgelerini örnek verebiliriz. Diğer program dosyalarını “.exe” “.com” “.bat” veya “.pif” uzantılarıyla görebiliriz. Bu tür dosyaların içerisine sistem dosyaları da dahildir. Windows’un en önemli sistem dosyaları “.sys” ve “.dll” uzantılarına sahiptir.
Windows dosya adı uzantıları fabrika ayarlarında olan bir bilgisayarda görünür değildir. Dosya uzantıları dosya isminin son kısmında noktadan sonra yer alır ve mevcut dosyanın hangi dil ile yazıldığını beliritir. Bu sayede dosyanın hangi program ile açılacağını öğrenebiliriz.
Windows Vista, Windows 7 ve Windows Server 2008 İşletim Sistemine Sahip Kullanıcılar Bu Adımları İzleyebilirler
Windows Gezgini>Bilgisayar>Düzenle>Klasör ve Arama Seçenekleri>Görünüm
Windows Gezgininde herhangi bir klasörü açın. Üst kısımda bulunan “Araçlar” seçeneğinden “Düzenle” butonuna tıklayın. Çıkan sıralamada “Klasör ve Arama Seçeneklerini” seçin. Açılan küçük pencerenin üst kısmında sekmeler yer alacaktır. “Görünüm” sekmesini açın. Son olarak “Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle” seçeneğini bulun tik işaretini tıklayıp kaldırın. Dosya uzantılarını tekrar gizlemek için bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. Tamama tıklayıp pencereyi kapatın.
Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 İşletim Sistemine Sahip Kullanıcılar Bu Adımları İzleyebilirler
Windows Gezgini>Bilgisayar>Araçlar>Klasör Seçenekleri>Görünüm
Windows Gezgininde herhangi bir klasörü açın. Üst kısımda bulunan “Araçlar” butonuna tıklayın. Çıkan sıralamada “Klasör Seçeneklerini” seçin. Açılan yeni pencerede “Görünüm” sekmesine tıklayın. Son olarak önünüze gelen seçeneklerden “Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle” seçeneğini bulup onay kutusunu tıklatarak tik işaretini kaldırın. İşlemi tekrar geri almak isterseniz bu yolu izleyebilirsiniz. Tamama tıklayıp pencereyi kapatın.
Teşekkürler,Güzel bir bilgi