https://juragankomik.com
Pazartesi , 7 Ekim 2024

Yazar ve Sanatçılar Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı? Nelere Dikkat etmeli?

Türkiye’nin tek aylık kitap ve eleştiri dergisi Ayraç Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Yunus Emre Tozal’a “Yazar ve Sanatçılar Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı? Nelere Dikkat etmeli?” sorunu sorduk aldığımız cevabın özeti “Aforizma’nın Yeri Twitter Değildir!” oldu. Binlerce sözler hesabı kullanıcıları, yazar ve sanatçılar bu uyarılara dikkat etmeli işte Tozal’ın cevabı;

Öncelikle edebiyatçıları konuşacak olursak, twitter, bir ürün verme yeri değildir. Twitter’ı aforizma paylaşılan yer olarak algılayan nice edebiyatçımız, maalesef zamanlarını boşa geçiriyorlar. Sözü özlü söyleyebilene ne mutlu, 140 karakterlik alanda söyleyeceğini en öz söyleyebilen elbette dikkat çekiyor. Ama edebiyat camiasına baktığımızda, birçok arkadaşımın ve değerli abimizin yazı yazmayı bırakıp tamamen twitter fenomenliğine yönelmesine hakikaten üzüldüm. Aralarında çok iyi yazı yazanlar dahil, şimdilerde gündemlerinde tamamen twitter’da online olmayı önemsiyorlar. 24 saat online olduğunu ispatlar derecesindeler ve tek arzuları daha fazla takipçi sayısı edinebilmek. Bir araya geldiğimizde artık gündemimiz twitter oluyor.

İnsan öyle sıkılıyor ki, daha önce bir araya geldiğimizde şiir, hikaye konuşurduk. Kim hangi romanı bitiriyor, kim hangi yazarın tüm kitaplarını bitirmek için okumalara başladı gibi sohbetler tükendi. En son ne okudun dediğimde bir bocalama devri söz konusu hepimizde. Edebiyatçılar, şairler, yazarlar hepimiz twitter’a elbette önem vermeliyiz ama ne kadar önem vereceğimizin bilincinde olmalıyız. Aforizma yazacaksan otur yaz, twitter’da ne yazsam da aforizma olarak agılanılsa, RT  ve favori alsa diye kasma kendini. Twitter, bu gibi edebiyatçılar için bir vitrin konumunda. Vitrinde gözükenler asıl işlerinden uzak kalıyorlar genellikle.

Sanatçılara gelince, sanatçılar en başından beridir zaten ayrı bir havadalar. Zaten Türkiye’de kimlere sanatçı deniyor bilmiyorum ben. Popüler olan herkes sanatçı olabilir. Twitter da popülerliği kabul ediyor zaten. O yüzden sanatçı denilen grup,  Türkiye’de kalabalıkları sahnelerde görmeye alışkınlar, haliyle twitter’ı da bu yönüyle kullanıyorlar. Nasıl kullanacakları konusunda bana söz düşmez ama, twitter’da birçok sanatçımızın kişiliğini daha iyi analiz edebiliyoruz.

Hayata dair görüşlerini, isyanlarını vb. okuduğumuzda daha fazla yakınlaşabiliyor ya da uzaklaşabiliyoruz. Bu açıdan sanatçıların twitter’ı aktif kullanabilmeleri çok önemli… Zaten gündemden düşmemek için sürekli kullanmak zorundasınız. Gündem düşerseniz isminiz unutulur gider. O yüzden sanatçılar çok da dikkatimi çekmiyor açıkçası, gerçek sanatçılar sanatını icra ediyor zaten, takip ediyorsunuz.

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir