https://juragankomik.com
Perşembe , 28 Mart 2024

Yeni Başlayanlar için Twitter Pazarlaması

Pazarlama teriminin akıllarda bıraktığı algı, mal ve mal gruplarına yönelik çağrışımlar oluştursa da, ürünün niteliğine uygun olarak hedef kitleye ulaştırılmasını, satılmasını ya da empoze edilmesini sağlayan genel faaliyetler bütünü olarak düşünülmesi hem konumuz hem de genel kavram anlayışı için daha uygun olacaktır. Yani ürün mal ve mal grupları olabileceği gibi, imaj ve düşünsel reaksiyonlarda olabilir.

Hedef kitleden elde edilecek kazanç ise kapital değerler olabildiği gibi algı yönetimiyle örneğin bir siyasi parti için oy olabildiği gibi bir stk için imaj temsilcisi de olabilir. Bu yönüyle sosyal ağları değerlendirmeye alırsak Twitter tüm bu talepleri karşılayan algoritmasıyla pazarlama noktasında ‘’ en etkin ‘’ kullanılması gereken mikro blog olarak ön plana çıkıyor diyebiliriz. Pekala Twitter’ı pazarlama noktasında bu kadar cazip hale getiren nedir ? sorusunun cevabına yönelmemiz gerekirse nelerden bahsedebiliriz.

Mikro blog kategorisinde yer alan Twitter 140 karakterle mesajınızı sınırlı bir şekilde sunuyor gibi görünse de aslında kısa ve öz açıklama ve de kullanıcıların sıkılmadan bilgiyi yada verilmek istenen mesajı hemen hap gibi almasını sağlıyor. Görsel ve video kullanımlarıyla mesajınıza güç katma imkanı tanıyan yapısı ve daha fazla sözü olacaklar için linklerin aktif paylaşımı, açıklama getirmek istediğiniz tüm noktalara açıklama getirme imkanı sağlıyor.

Pazarlama noktasında Twitter’la rekabet içinde olan Facebook’un Twitterdan eksik yönü nedir ? sorusunu cevaplamak gerekirse Facebook’un sınırlarının katılığı, etkileşim hızının daha yavaş olması ve mesajın niteliğinin öne çıkması noktasında daha karmaşık olması Facebook’u daha dezavantajlı kılıyor diyebiliriz.

Ne yazık ki Twitter’ın bir çok nokta da pazarlama konusunda avantaj sağlayan bir sosyal ağ olması Twitterda var olduğunuzda bu avantajlardan yararlanacağınız anlamına gelmez. Twitterda ve hatta diğer sosyal ağlarda ‘’var olmak‘’ ancak ve ancak sosyal medya kullanımını profesyonel yaptığınız sürece size verim getirir. Bu sebeple konuya açıklık getirmek için Twitterda pazarlama da etkin olmak için neler yapmak gerektiğini kavramalıyız.

Öncelikle profilin kurumsal yapıya büründürülmesi çok önemlidir. Kurumsal kimliğiniz firma, kişi, ya da bir stk veya başka bir fikir fraksiyonu olabilir. Mevcut kimliğin amacı, vermek istediği mesaj ya da müşteri yapma olgusu profilin ruhuna yansımalıdır. Profildeki olması gereken temel unsurları tamamladıktan sonra stratejiler doğrultusunda uygun bir dil ve üslup belirlenmelidir. Sonraki aşamada hesabın takip etmesi uygun olan hesaplarla takibe geçmesi sağlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken şey tüzel ya da özel kişiliğe uygun profiller takip edilmeli, kesinlikle hesabı kullanan kişinin subjektif seçimleri hesaba yansımamalıdır.

Profesyonel profilimizi, takip ve tasarım noktasında yapmamız gerekenleri yaptıktan sonra yani söz gelimi profilimizi (ürünü) satılabilecek hale getirdikten sonra pazarlama tekniklerimize geçebiliriz. Twitterda pazarlamaya başlamanın en temel kuralı ve en vazgeçilmez unsuru hashtag ( # ) ’lerdir. Yapısı gereği hashtagler bir başlık ve konu hakkında yazılan şeylere ulaşılabilmek için pencere görevi görür.

Her Twitter kullanıcısı zamanla hashtag kullanımını kullanım alışkanlığı haline getirerek etkileşimde bulunur. Bu sebeple Twitter’ın en işlevsel kullanımını sağlayan ve etkileşimi arttıran şey hashtagler diyebiliriz. O yüzden profilin hashtag kullanımı yapması pazarlama noktasında şarttır. Ayrıca markanın ya da kullanılan profilin niteliğine göre pazarlama stratejisi olarak kendinize özgü bir hashtag belirleyip sıklıkla o hashtag’i kullanmak ve hashtag’i kullanılır hale getirmek en temel stratejilerinizden biri olmalıdır.

Pazarlama noktasında profesyonel profilinizi hazırladıktan sonra ve hashtag kullanımınızı doğru bir şekilde yapmaya başladıktan sonra ürününüz için faaliyetlerde bulunmaya başlamanız doğru olacaktır. Twitter da ürün bazlı çalışan veya marka bazlı çalışan bir hesap kullanılıyorsa en klişe ama en etkili yöntem kampanyalar ve indirimler yapmaktır.

İndirim ve kampanyaların koşulları genelde hesabın takibi ve retweet yapılması koşuluna bağlanarak twitter da daha fazla kişiye ulaşmak ve pazarlamayı gerçekleştirmek adına şarta bağlanır. Bu şartlar genellikle Twitter kullanıcıları tarafından yaygın bir yöntem olması nedeniyle anti patik karşılanmaz fakat yine de bu tür kampanyalarda markanızın itibarı için dikkatli olmanız gerekebilir. Bu sebeple kampanya koşulları ve indirim şartları konusundaki pazarlama faaliyetinizi tekrar tekrar gözden geçirmeniz tavsiye edilir. Şayet Twitter kullanıcısının pazarlama faaliyetlerine tepki göstermemesi özelliğinin yanında diğer bir temel özelliği sivri dilli ve eleştirel gözle tweetlere yaklaşmasıdır.

Pazarlama faaliyetlerinizi yaparken kampanyalar ve indirimler dışında Ülke gündemini ve hatta Ülkeden ayrı Twitter gündemini takip etmeniz gerekmektedir. Keza Twitter kullanıcısı Ülke gündemine ve Twitter gündemine duyarlı hareket etmektedir. Bunun yanı sıra özel günler ve haftalarda gerekli tweetlerin atılması markanızın duyarlılığı noktasında ve tutundurulması noktasında size katkı sağlayacaktır.

Tüm bu temel kullanım püf noktaları dışında viral pazarlama etkisi oluşturmak için pazarlama departmanınızda görseller videolar vb. başka faktörler kullanılarak yaratıcı stratejiler oluşturabilir ve çok düşük maliyetlerle büyük etkiler yapabilirsiniz.

Sonuç olarak Twitter aktif ve engelsiz yapısıyla pazarlama noktasında size fırsatlar sunuyor. Fırsatları kullanabilmek sosyal medya kullanımınızı profesyonelce kullanabilecek bir departmana yada bunu sağlayabilecek ellere sahip olmaktan geçiyor. Şayet Twitter da başarılı olmak istiyorsanız bu noktada başarıya odaklanmalı ve Twitter pazarlamasını ciddiye almalısınız. Şayet markanızın sosyal medyada var olmasını ve daha etkin olmasını istiyorsanız, Twitter olmazsa olmazınız ve etkin kullanılırsa vazgeçilmeziniz olacaktır.

Hakkında Yalın Budak

2 comments

  1. Güzel ve yararlı bir yazı olmuş. Tebrikler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir