ABD’de yaşayan iki türk gencinin oluşturduğu yeni bir sosyal medya platformu huzurlarımızda: Yetiket.
Yetiket nedir? Nasıl kullanılır? Yetiket kurucularından Mehmet Şen Yetiket’i anlatıyor:
Yetiket’i biz yeni nesil sosyal medya platformu olarak adlandırıyoruz. Fikir olarak ise insanların kaliteli içerik oluşturarak gündem yaratabilmeleri şeklinde tanımlıyoruz.
Yetiket’i, kurucuları bendeniz (Mehmet Şen) ve ikiz kardeşim Fatih Şen 15 Ekim 2011 de Amerika’nın Arkansas eyaleti Little Rock şehrinde hayata geçirdik. Sosyal medya konusundaki deneyimimizi bu sefer Türk kullanıcıları için değerledirmek istedik.
Yetiket temel olarak kullanıcıların yeni etiketler oluşturmasına ve herhangi bir etiketi takip edebilmelerine yarıyor.
Son derece basit arayüzü ve kullanımıyla kullanıcılar yeni etiketler oluşturduğunda gündem kendiliğinden oluşmuş olacaktır. “Etiket” oluşturmanın 50 karakter ile sınırlı olduğu ve http linki gibi geçersiz karakterlerin girilemediği düşünülecek olursa bundan böyle “Etiket” oluşturmanın da ileride bir imtiyaz olabileceğini kestirmek zor olmasa gerek.
Yetiket için “yeni nesil” deyince insanlar nesi yeni diye soruyorlar doğal olarak. Bunu anlamak için insanlar facebook ve twitter gibi sitelerle karşılaştırıyorlar.
Facebook ve Twitter ile çok karşılaştırılsa da hem fikir yönüyle hem de yapısı yönüyle önemli farklılıklar arzetmektedir.
Yetiket’in facebook tan en büyük farkı var olan arkadaşlar yerine, yeni insanları ortak ilgi alanlarda bir araya getirmesi ve aynı küme etrafında yeni arkadaşlıklar ve dostluklar kazandırmasıdır. Facebook içeriği insanlar etrafında toplarken, Yetiket insanları içerikler etrafında grupluyor. Facebook’ta bir içerik aramak zor olurken Yetiket’in içeriğe ulaşması daha esnek ve daha kolay oluyor. Facebook grupları birbirinden bağımsız iken Yetiket etiket gündem gruplarında bir hiyerarşi söz konusudur. Yetiket’te tek çatı altından bütün etiket gruplarını bir ağaç hiyerarşişsi içerisinde yönetmek mümkündür.
Yetiket’in takip sistemi twittara benzese de, her bir içerik için sınırsız yazı karakteri, resim ve video linki eklenmesi gibi önemli farklılıklar arzetmektedir. Aynı zamanda sadece insan yerine, içeriği de takip etme imkanı sağladığı için twitterdaki gibi her bir konu için farklı hesaplar açmak gerekmeyecektir. Bununla birlikte Twitter’daki gibi kullanıcı da takip edebilirsiniz.
Bize göre Yetiket Facebook veya Twitter gibi dev sitelere kesinlikle rakip bir site değildir. Çünkü hem fikir olarak hem de kullanım amacı farklılık arzetmektedir. Kaldı ki Yetiket içerikleri için Facebook ve Twitter entegrasyonu yaptık. Yetiket içeriklerini Facebook ve Twitter’da anında paylaşabilirsiniz.
Yetiket sosyal medya pazarında “etiket” fikrini ön plana çıkararak kullanıcıların merak ettikleri ve paylaşmak istedikleri konuları tek çatı altında toplamayı amaçlamaktadır. Yetiket daha çok forum özelliği taşımaktadır.
Aslında ingilizce “Tags” adıyla Türkçe de de “Etiket” olarak bilinen kavram hemen hemen bütün web sitelerinde arama amaçlı kullanılan birer öğe olarak biliniyordu ancak hiç bir site şimdiye kadar “tags” kavramı üzerinde Yetiket kadar durmamıştı. Yetiket.com “etiket” kavramına odaklanarak sosyal medyaya yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor.
“Etiket” oluşturma sadece kafanızdaki bir konu değil aynı zamanda bir kurum veya organizsyon da olabilir. Örneğin “Yeditepe Üniversitesi” etiketi altında alt etiket gündemleri olabilir. Etiket moderatörü “Yeditepe Üniversitesi” için istediği gündemleri alt etiket olarak bu üniversite etiketi altında gösterebilir.
Bir bayan Üniversite öğrencisi için “Bayan oda arkadaşı arıyorum” önemliyken başka bir öğrenci için “Okul İlanları” etiketi digital bulletin-board vazifesi görebilir. Eğer mevsimlerden kış ise moderatör “Okulda kar manzaraları” etikini gündeme taşıyarak insanların kampüsteki kar resimlerini tek çatı altında toplayabilir.
Burada başka sosyal sitelerde hiç rastlanılmayan bir durum söz konusudur. Kural olarak bir içeriğe maximum 4 etiket yapıştırılabildiği için ve bir etiket ismi yalnızca bir kere oluşturulabildiği için etiketler arası bir network oluşmaktadır.
Eğer “Yeditepe Üniversitesi” etiketi altında “Okulda kar manzaraları” paylaşılmış ise “Yeditepe Üniversitesi” etiketi altında sadece Yeditepe Üniversitesi’nin kendisine ait kar resimlerini görmek mümkün iken sadece “Okulda kar manzaraları” etiketi altında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin de paylaşmış olduğu kar manzaralarını görebilmek te mümkün olabilir. Çünkü “Okulda kar manzaraları” etiketini “Boğaziçi Üniversitesi” etiketi gündem etiketi olarak kullanmış olabilir.
Yeditepe Üniversitesi –> Okulda kar manzaralari (sadece yeditepe universitesine ait kar manzaralari görülür)
Bogazici Universitesi –> Okulda kar manzaralari (sadece bogazici universitesine ait kar manzaralari görülür)
Okulda kar manzaralari (hem Yeditepe hem Bogazici universitesine ait kar manzaralari görülür)
Şimdi pek çok Üniversite etiket grubunu düşünün aynı etiketi kullanmış olsunlar. Hangi Üniversite’nin “Okulda kar manzaraları” etiketini daha çok kullandığı ve hangi içerikleri ekledikleri tek çatı altındak görünmüş olacaktır.
Eğer Üniversiteler arası bir yarışma söz konusu olursa aynı etiket gündemini kullanarak Türkiye’deki bütün Üniversiteler tek basit bir ortak etiket altından aynı yarışma gündemi takip edebilecektir. Türkiye’de Üniversiteler arasında iletişimin zayıf olduğunu düşündüğümüzde ve hangi Üniversite’de nelerin döndüğünü başka Üniversiteler çok bilmiyorsa böyle bir sosyal yapının sadece Üniversite’lere bile ne kadar faydası dokunacağını hesap edebilirsiniz.
Yetiket fikri çok yeni olduğu için ve site henüz çok genç olduğu için bu kurumsal yapıyı mevcut kullanıcılarımızın doğal olarak henüz kavramamış olmalarını normal karşılıyoruz.
Yetiket internet dünyasında Web 3.0 ın temellerini atabilecek bir yapıya sahiptir. Bir içeriğe maximum 4 etiket yapıştırılabildiği için etiketler arasında bir anlam bütünlüğü meydana gelmektedir. Mesela aramalardan “Müzik Dünyası” etiketini aradığınızda onunla ilgili farklı kelimeler de geleceğini göreceksiniz. Dolayısıyla Yetiket aynı zamanda Web 3.0 da “Semantic Web” olarak bilinen internetin zekası olarak tanımlanan anlam bütünlüğü için temel bir alt yapı yarattığını düşünüyoruz. İçerik arttıkça etiket networkündeki anlam bütünlüğünden yola çıkarak Yetiket’in daha da zekileşeceğini ve kullanıcıları daha iyi yönlendirebileceğini düşünüyoruz.
Şu an itibariyle temel olarak “Sinema-Televizyon”, “Mizah”, “Edebiyat Köşesi”, “Blog Dünyası”, “Eğlence”, “Kişisel Gelişim”, “Yurttan Haberler” gibi temel etiket grupları eklenmiştir. Kullanıcılar isterlerse bu etiket gurupları içerisinde alt gündemleri seçerek kaliteli içerik paylaşabilirler.
Sitenin özelliklerini şöyle özetleyebiliriz:
– Yeni etiket konuları oluşturulup gündem yaratılabilir
– Etiketler takip edilebilir
– Kullanıcı takip edilebilir
– Spesifik bir etiket altında yazı, resim ve video linki içeriği paylaşılabilir ve yorumlanabilir
– Bir içeriğe aramalardan kolayca ulaşılabilir
– İçerikler Facebook ve Twitter da anında paylaşılabilir
– Bir kurum veya organizasyon ortak etiketler etrafında takip edilebilir
– Etiket moderatörü etikete ait alt gündemleri belirleyebilir ve yönetebilir (şu an moderatörler aramaktayız)
– Bir öğrenci “oda arkadaşı” , “özel ders ilanı”, veya daha değişik sosyal gündemleri kendi kampüsü içinde paylaşabilir ve duyurabilir
– Kullanıcı oluşturduğu profil ile ilgili bütün gizlilik ayarlarını yapabilir
– Kullanıcılar birbirleriyle mesajlaşabilir
Yetiket gerçekten de paylaşmayı seven insanların platformu olmayı amaçlıyor ve kaliteli içeriğe sahip olmayı ana gaye ediniyor.
Etiket deyip geçmeyin, yetiketleyin!!!
Şahsi kanaatim ise şu: sosyal medya’ya yeni bir soluk getirebilecek güçte görüyorum Yetiket’i ama sözlüklerden ve forumlardan daha çok şey söyleyebilmeli. bu haliyle sözlüklerin resimlisi olarak gözümüze çarpıyor. umarız sosyal medya’da kalıcı olur ve dünyanın sayılı sosyal medya platformları arasına girmeyi başarır. bunun için de sadece türkiye’ye değil tüm dünya’ya hitap edebilmeli.
siteye girmek için: tıkla