https://juragankomik.com
Salı , 30 Nisan 2024

Dünya’nın İnternette Konuştuğu 5 Türk

12 Nisan 1993 Türkiye’de ilk internet bağlantısı ODTÜ binasında kurulmuştu. Üç yıl sonra yani 1996-1997 yıllarında haneler ve ticari kuruluşlar tarafından da kullanılmaya başlamıştır. 98 yılının başında İnternet kullanıcı sayısının 250.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir. 21 sürecinde interneti çok sevdiğimiz ve kolay adapte olduğumuz aşikâr.

Web 2.0 teknolojisine erişildikten sonra dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal medya ağları ile birlikte internet kullanımı daha da yaygınlaştı. Dünyanın iletişim tarzı değişti. İlginç olaylar, haberler ulusal ve uluslararası alanda hızla yayılabiliyor. Bir yandan bilgi tekelleşmesi ortadan kalkarken bir yanda bilgi kirliliği gibi yeni bir sorun ile tanıştık. Sonuç olarak artık hayatımızın vazgeçilmez bir alanı oldu. Bizler de her alanda olduğu gibi kendimize has kullanım tarzımızla bu dünyanın içinde başarılı bir şekilde yerimizi aldık. Bu yazı da oldukça ilginç ve başarılı olayların içinde bulunan yani İnternette Dünyanın konuştuğu 5 Türk’e ithaf olsun… Buyurun:

1– İnternet Mahir (Mahir Çağrı) Henüz fenomen kelimesi bu kadar aşina değildik ama “1999” yılında ilk fenomenimiz hatta Dünyanın ilk fenomenlerinde biri ortaya çıktı. İnternet’in etkili bir iletişim aracı olduğunu İnternet Mahir sayesinde keşfedildi. Kurduğu basit bir sitede “I KISS YOU!!!!!!” sloganı ile “Who is want to come TURKEY I can invitate ….. She can stay my home” yazarak uluslararası bir davette bulundu. Tüm iletişim bilgilerini de sitesinde paylaştıktan sonra kısa bir sürede 800.000 kişi Mahir’e ulaşmaya çalıştı. Ve bir anda tüm dünya Mahir ‘i konuşmaya başladı. ABD’ye davet edildi “sanal dünya anahtarı verildi.” Dünyada birçok programa katılan reklamlarda oynadı, turnelere çıktı, hatta yurt dışında bir single bile çıkardı. Mahir Dijital Pazarlama, kişisel markalaşma gibi kavramların henüz oturmadığı yıllarda amatör bir fenomen olarak tarihe yazıldı. Forbes dergisinde internet tarihinin akılda kalan 100 olayında üçüncü sırada yer aldı. The Guardian gazetesinde 2006 yılında çıkan Borat filminin kendisinden esinlenildiği ilgili haberle yeniden gündeme geldi.

2– Bora Kırca   Twitter’ın takip etmek odaklı kullanım şekli 2010 yılında bir genç tarafından kısa süreliğine de olsa değiştirildi. Bora Kırca sevdiği müzik grubu Accept için anlamına gelen “accept pwnz”  tweetini gönderdi. Bu tweeti attıktan sonra “pwnz” adlı kullanıcının kendisini takip ettiğini fark etti . İkinci bir deneme yaparak accept Bill Gates yazdı ve Bill Gates’in de kendisini takip ettiğini gördü. Bir kaç denemeden sonra isimlerinin başına Accept yazarak kendisini takip ettirmeye başladığına ikna olan Bora bu açığı aklına gelen ünlülerin kendisini takip etmesini sağlayarak tecrübe etti. İnci Sözlükte bu durumu paylaştığında ortalık karıştı. Dünya’daki birçok ünlü bir anda Türk’leri takip etmeye başlamıştı. Bir anormallik olduğunun ortaya çıkması ile twitter olaya 3 saat servis dışı kalarak müdahale etti. Kısa sürede BBC de CNN de haber oldu.

3– Ramazan Noyan Culum tatilde tanışıp aşık olduğu İngiliz kadın Courtney Murray evliliğe ikna etmek için önce ölüm orucuna girdi. ‘Hunger Strike For Courtney Murray/ Courtney Murray İçin Açlık Grevi ‘ isimli bir blog açtı. Blogu oldukça ilgi gördü hatta takipçileri Courtney Murray için Ramazan ile evlen kampanyası başlattı. Bodrum’dan teknesi ile yola çıkarak İngiltere’ye gitti. Yolculuk esnasında Facebook’dan aşık olduğuna kadına mesajlar yazdı. Ama cevap alamadı hatta şikayet edildi Bu nedenle facebook hesabı kapatıldı. İngiltere’ye gittiğinde tutuklandı. Sınır dışı edildi. Hikayenin hazin sonu değil. Aslında sevdiği kadın evlenmişti.

4– Büşra (februharry)  Twitter kullanıcısı Büşra hayranı olduğu Rihanna’nın Pour it up şarkısının çıkmamasını küfürlü bir şekilde eleştiren bir tweet gönderdi. Ne şans ki onca tweetin içinden Rihanna bu tweeti RT yaparak.” ‘Ne yazdığın önemli değil, ancak eminim yeni ‘Pour it up’ şarkımla alakalıdır. Yakında geliyor.” Şeklinde cevap yazdı. 31 milyon kullanıcısı ile paylaşılan bu tweet küfür olduğu anlaşıldığında  Büşra dünyada konuşulan bir isim oldu.

5– Özgür Baskın  Pek çoğumuz bu ismi bilmiyor olabiliriz. Aslında kendisi önemli bir projede ülkemizi temsil ederek güzel bir işe imza attı. Youtube 2011 yılında “Youtube Senfoni Orkestrası” adında bir yarışma düzenledi. Elemeleri geçenler Youtube’da canlı olarak yayınlanacak Grand Finale (Büyük Final) adı verilen konserde çalma fırsatı yakalayacaktı. İnternet üzerinden yüklenen videolar ile 46 ülkede 300’den fazla sanatçı yarışmaya katıldı. Yapılan elemeler sonucunda Özgür Baskın, Grand Finale (Büyük Final) de bulunmayı hak eden 101 yetenek arasında yer aldı. 20 Mart 2011 günü Sydney Opera Evi’nde yapılan konser 33 milyon kez tıklanarak, “Dünyanın internetten en çok izlenen canlı müzik olayı” unvanının sahibi oldu.

Hakkında Pınar Boran

Sosyal Medya Danışmanı, USMED Yönetim Kurulu Üyesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir