https://juragankomik.com
Cumartesi , 27 Nisan 2024

Siyasilerin İçin Sosyal Medya Stratejisi Yanlışlar ve Doğrular

USMED Başkanı SMH Genel Yayın Yönetmeni SAİD ERCAN’ın Sabah Gazetesinde yayınlanan röportajının tamamı.

Yerel seçim çalışmaları reklam tanıtım propaganda çalışmaları devam ediyor. Bu seçimde sosyal medya diğer seçimlerde hiç olmadığı kadar fazla kullanılıyor.

Sosyal medya ile birlikte artık siyasetçiler için sokaklardaki duvarlara afiş asmanın yerine sosyal medyadaki duvarlara ismini yazdırmanın daha önemli olduğu bir döneme girildi.  Adaylar, izleyecekleri sosyal medya stratejisi ve yönetimi konusunda sosyal medya uzmanlarından ya da ajanslardan danışmanlık almaya başladılar, gönüllü veya ücretli sosyal medya ekibi kurdular. Bir çok adayda Sosyal medyanın sadece twitter’dan ibaret olmadığını anladı. Bazı seçmenlere İnstagram, bazılarına Facebook, bazılarına Foursquare, youtube, Google Plus, Slideshare ya da linkedin’in daha sempatik gelebiliyor ağırlığını 1 sosyal ağa vermek yerine tüm sosyal ağlarda olmak adaylar için olmazsa olmaz şart.  Sosyal medya optimizasyonu, sosyal medya start up dediğimiz çalışma var; bütün sosyal medya mecralarında yer alan, resmi web sayfasını veya bloğunu açmış, bunu kamuoyuna duyurmuş siyasetçiler genç seçmenler tarafından daha çok seviliyorlar. Siyasetçilere önerimiz, yanlarında mutlaka bir sosyal medya uzmanı bulundurmalarıdır. Hem adayların açıklamalarını, fotoğraflarını anında sosyal medyaya yansıtacak hem de gelen sorulara anında cevap vermek için bir sosyal medya ekibi mutlaka bulunmalı. Artık anında cevap isteyen seçmen, oy vereceği adayın foursquare aracılığıyla nerede olduğunu öğrenip oraya gitmek de isteyebilir. Youtube kanalından videolarının seyretmek isteyebilir.

Tüm bunların yanında sosyal medya uzmanı konusunda Türkiye’de açık var. Bazı siyasetçiler profesyonel destek almak yerine eşine dostuna akrabasına bu işi yaptırıyor bunu da önermiyoruz zira bu çalışma uzun vadede sizin rakibiniz karşısında sosyal medyada hezimete uğramanıza neden oluyor. Siyasetçiler, sevenlerinden oluşan gönüllü bir sosyal medya ekibi de kurabilir, bunlara eğitim aldırabilir bizce de bu yöntem çok daha sağlıklı çünkü gönüllü ekip adayı daha iyi tanıdığı için özverili çalışma ortaya koyabilir. Adaylar şu sosyal ağlarda muhakkak olmalılar;

Resmi web sayfası ya da bloğu, Facebook, twitter, g plus, youtube, instagram, foursquare, slideshare, linkedin olmazsa olmaz sosyal ağlardır.

 

Sosyal medya Türkiye’de henüz doğru kullanılmıyor, hala sahte fake sosyal medya takipçileri ile işler götürülmeye çalışılıyor, sosyal medya başarısı sadece takipçi sayısı ile ölçülmeye başlanıyor oysa etkileşim içinde olduğunuz takipçiler çok daha etkilidir, organik sosyal medya çalışması yerine inorganik işler yapılıyor, bazı adayların sosyal medya yöneticilerinin takipçi satın aldıklarını duyuyoruz, hatta Sahte hesaplardan, botlardan twitter’dan TT(trend topic) yaptırılıyor bu da maalesef adayın, online itibarına ve kişisel markalaşmasına zarar veriyor,

Uluslararası Sosyal Medya Derneği USMED nisan 2013’te bir rapor yayınlamış meclisin twitter karnesini çıkarmıştı, orda %50 oranında vekilin twitter hesabı vardı parti bazında da yine vekillerin %49’u twitter’da resmi hesabı vardı. Gezi olaylarından sonra bu oran %95’lere kadar çıktı. Siyasetçiler bu alanda olmak istiyorlar ama profesyonel bir danışman ile çalışan hala çok az.

Bir sosyal ağı muhakkak kendileri kullanmaları gerekiyor bu facebook olabilir, twitter olabilir, kendi kullandığını da duyurmalı, sosyal medyadan seçmenlere kulak vermeli, sorunlarını dinlemeli, görsel multimedyalara da büyük önem göstermeli.  Seçmenin sosyal medya duvarına sarkan, takip alanına ilk giren aday her zaman 1 adım önde olacaktır.

Seçimlere 1 ay gibi bir zaman kaldı, Aday adayları zamanında sosyal medya çok daha verimliydi belki de 17 aralık operasyonundan sonra adayların sosyal medya görünürlüğü beklenenilenin çok altında kaldı, bir kriz yönetemem durumu ortaya çıktı, hem iktidar partisi hem muhalefet partisi adaylarının sosyal medya kampanyaları yok denecek kadar az, paylaşım düşük ve etkileşim yok denecek kadar az.

Oysa biz seçime 1 ay kala daha canlı bir sosyal medya çalışması bekliyorduk, sosyal medyaya ayrılan reklamda beklenilenin çok çok altında kaldı, Sosyal medya mitingleri, sosyal medya mitingleri hemen hemen hiç olmadı, İzmir İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde Twitter, Anadolu’da facebook seçim kampanyalarında etkin bir şekilde kullanılıyor.

Seçimlere 1 ay kala birilerinin siyasetçilerin kulağına Sosyal Medyanın etkin yönetimi kahvehane ziyaretlerinden daha önemlidir diye fısıldaması gerekiyor. Bu seçimde partiler aday gösterirken sosyal medyayı etkin kullanan adayları seçmeye özen gösterdiler, saha çalışmasında da sosyal medyaya yeterince önem veren adayların sürpriz yapacaklarını düşünüyorum. Türkiye gibi genç nüfusu fazla olan bir ülkenin ve özellikle sosyal medya kullanıcı sayısında dünyada ilk 10’da Avrupa’da ilk 3’te yer alan bir ülkenin siyasetçileri, sosyal medyayı seçim kampanyalarının merkezine oturtması zorunludur.

 

Hakkında Hasan Yener

SM Haber Genel Yayın Yönetmeni SEO - Digital Pazarlama - Sosyal Medya Pazarlama iletisim@sosyalmedyahaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir