https://juragankomik.com
Cuma , 26 Nisan 2024

Yeni Nesil Twitter Fenomenleri

Her sistem, çıkmaza girdiğinde yani bunalım galebe çaldığında, bir çıkış yolu bulur ve yeni bir şekle bürünür. Dünya üzerinde sistemler şekil değiştirip tekamüle uğrarlarken, insanoğlunun, hızda yarıştığı medya araçlarının da bunalım ve patlama devri geçireceklerini düşünmemek abes olur. Twitter, sosyalleşen medyanın en önemli aracıdır. Daha çok kalburüstü kesimin kullandığı ve tercih ettiği bir medya sistemidir. 2009 yılından beri Türkiye gündeminde olan ve birçok kişi tarafından benimsenen Twitter, haliyle kendi kahramanlarını ve “fenomen”lerini de ortaya çıkaracaktı. Öyle de oldu. Sistem tekamül etti ve Twitter bünyesinden sanal kahramanlar zuhur ettiler. Ülke gündemi durgun seyrettiği için bu kahramanların, daha doğrusu fenomenlerin, ilgi alanları da genelde mizah oluverdi.

Burada şunu diyeceğiz ama. Geçen yaklaşık 4 sene zarfında elde avuçta ne varsa tüketen ve hızın etkin olduğu bu ortamda ellerindeki malzemeleri çok çabuk eskiyen “fenomenler” kendilerini tekrara başladılar ve takipçi sayılarına oranla çok düşük “RT” ve “Fav” sayılarını görmeye başladılar. Bu, 1. fenomen çağının da sonunun geldiğini gösteriyordu.

1. Fenomen Çağı:

Twitter’ın yaygınlaşmaya başladığı 2009’da başlayan ve 2013’ün ortalarına kadar süren zaman diliminin adıdır. Bu dönemde fenomenler avcılık, toplayıcılıkla geçimini sağlıyor ve twitter duvarlarına yazdıkları ve çizdikleriyle sanatlarını icra ediyorlardı. Kendi komünlerini kuran fenomenler, komşu fenomenlerle işbirliği kurup güçlerine güç katıyorlardı. Ama 2013’ün ortalarında başlayan ve sonlarına kadar süren fetret devri neticesinde, geçimlerini sağlayacak malzemelerden mahrum oldular ve aralarındaki bağ koptu. Daha küçük ölçekli menfaatlerin peşinden koşmaya başladılar. Düzenden hoşnut olmayan TT güçlerinin, fenomenlerdeki TT gücünü kırması ve siyasal ortamın yoğunlaşması neticesinde 1. Fenomen çağı kapanmış yerini kaos ortamına bırakmıştı.

Kaos devri sırasında ufak tefek fenomen denemeleri olmuş ama gündem yoğunluğundan hepsi arada kaynayıp gitmişti. Her buhran neticesinde bir patlama yaşanırdı ve bu Twitter için de geçerliydi. Fenomenlik tekamüle giriyor ve yeni nesil fenomenler türüyordu. Bunun neticesi olarak 1. Fenomen Çağı tamamen son bulmuş ve Yeni Fenomen Çağı başlamştı.

Yeni Fenomen Çağı

İnsanlar, gündemin meşguliyeti ve komün liderleri olan fenomenlerin malzemelerini tüketmeleri ile yeni arayışlar içine girmişler ve kendilerine yeni fenomenler bulmak için komünlerini terk etmeye başlamışlardı. Bu sırada yeni bir fenomen türü ortaya çıkıyor ve kişi fenomenliğinden tweet fenomenliğine geçiş oluyordu. “İnsan gerçekten hayret ediyor”du. İnsanlar, çıktıkları medya keşfinde, o güne kadar bilinmeyen bir fenomenlikle karşılaşacaklardı. Bu fenomenlik türü, onlara, o güne kadar gülüp eğlendikleri ve her türlüsünü bildikleri mizahı değil, insan doğasında yer alan merakı cezbeden “bilinmeyen”i vaad ediyorlardı. Bunun ilk örneği “Haramzadeler” fenomenliği oldu.

İnsan, doğası gereği “bilinmeyene” meyyaldir. Siyasetin getirdiği muğlaklık ve bilinmeyenle dolu ortamda, insanlar bir ışık verene yanaşmaya başladılar. Haramzadeler, açtıkları hesaplar ve yaydıkları ile insanlardaki “bilinmeyene meyli” tetiklediler ve yeni nesil fenomenler çağının ilk büyük krallığını kurdular. Yazdıklarını binlerce kişi RT’liyor, yayınladıkları videoları milyonlarca kişi izliyor. Kendi alanlarında “otorite” haline geldiler. Öyle ki, yine kendilerinden biri olan “başçalan”ın yayınladıklarına bile insanlar “Haramzadeler yayınlamadı” diye şüpheyle yaklaştılar. Fakat, Haramzadeler’in destekleyici nitelikteki yazıları, insanlardaki şüpheyi giderdi. Böylelikle “Yeni Fenomen Çağının” ikinci büyük fenomenliği ortaya çıkmış oldu: Başçalan

Başçalan, sıktığı ve 12’den vurduğu ilk kurşunu ile binlerce, milyonlarca “mürit” edindi. Yayınladıkları ilk video 4 milyon’dan fazla izlendi. Takipçileri 116 bin civarında. Ve ülke gündemini kökünden değiştirdiler.

Peki, tüm bunları bir kenara bırakalım ve hepsini tek çatı altında toplayan bir fenomenden bahsedelim. Kendisinin kimliği hakkında çok konuşuldu ama kesin bir yargıya varılamadı. Kim olduğu hala sır gibi saklı. Kullandığı ismin takma isim olduğu ise gün gibi ortada. Evet, Fuat Avni’den bahsediyoruz. Yazdıkları ile bir anda ülke gündemine oturdu. Takipçi sayısı kısa sürede 150 binin üzerine çıktı. Kısa sürede bu kadar takipçi kazanan bir başka fenomen olmadı. Kendisinin yazdıklarının doğruluğu tartışılsa da insanların merakını cezbettiği için kısa sürede fenomen haline geldi.

Gizli Arşiv ve WU Attack gibi Gezi Parkı olayları sırasında ortaya çıkan hesaplar da yine aynı minval üzerinde yürüyorlar. Fakat bunların gücü nedense bir noktadan sonra tıkanmış durumda.

Velhasıl, Yeni Fenomen Çağı da yakın bir zamanda kapanacak gibi gözüküyor. Bundan sonraki fenomen çağı neleri gösterecek merakla bekliyoruz.

Hakkında Yılmaz Atasoy

Uzun zamandır sosyal medya haberlerini takip ediyorum. Sosyal medya danışmanlığı veriyor ve aynı zamanda makaleler yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir